Rostliny ve světě wellness

Dnešní doba i styl našeho života kladou obrovské nároky nejen na naši výkonnost a kondici, ale nutí nás zdůrazňovat vnější známky zdravého životního stylu a bezchybný vzhled, jakoby pouze zdraví a mládí byly zárukami profesního a společenského úspěchu. A tak zatímco generace našich rodičů objevovala svět aerobiku a námahy v posilovnách, naše generace žije „wellnessově“. Svět rostlin daroval člověku ohromné bohatství. Léčivé rostliny vždy byly pramenem zdraví a od dávné minulosti prošly důkladnou prověrkou. Lidé se k nim začínají vracet a znovuobjevují jejich blahodárný vliv na organismus. Tento návrat nastává po dlouhém období, které se vyznačovalo rozmachem chemického průmyslu.

Podle nejnovějších studií můžeme své zdraví až z 80% ovlivnit způsobem našeho života a životosprávou. A právě na tomto poznatku stojí základní pilíře wellness: správná výživa, dostatek pohybu, optimální váha a kontrola stresu. Podívejme se nyní, jakou úlohu ve světě wellness hrají rostliny.

Trendem je bio

Pojem bio není synonymem slova zdravý, biopotraviny jsou jen variantou těch běžných a liší se způsobem, jakým jsou pěstovány. Nelze totiž říci, že pokud budeme jíst pouze biopotraviny, budeme automaticky zdravější. „Bio“ totiž nevyřeší špatné stravovací návyky. Důležitý je pestrý jídelníček a návrat k jednodušší a vyvážené stravě. Ale o tom se někdy příště poradíme s odborníky na výživu.

Zdravá i kosmetika

Biologické zemědělství se stále více dostává do popředí zájmu spotřebitelů a na tento fakt se klade důraz také u kosmetických produktů – cílem je, aby byly z kvalitních materiálů a bez chemických přísad. V žebříčku oblíbenosti kosmetiky dobývá přední pozice ta přírodní. Aby si zachovala co nejvíce kvalitních a zdraví prospěšných látek, vyrábí se co nejšetrnějším způsobem, příkladem může být lisování olejů za studena. V produktech se neustále zvyšuje podíl surovin pocházejících z ekologického zemědělství nebo volného sběru. Skutečně přírodní produkty neobsahují žádné chemické suroviny a škodlivé látky.

Když jsou tělo s myslí v harmonii

Trendy v tělových ošetřeních se přiklánějí k nabídce luxusu a exkluzivity, „hitem“ je objevování nových a dosud neobvyklých ingrediencí a snaha o výjimečnost nabízených procedur. Už jste zkusili nejnovější trendy - banánové listy nebo masáž bylinnými váčky?

Na tradici prastarého východoasijského masážního umění je založena relaxační procedura Herbal Siam – masáž horkými bylinnými váčky. Až dvacet druhů pečlivě vybraných bylin se zabalí do přírodního lněného plátna a takto vzniklé váčky se nahřívají v páře. Při masáži celého těla se nejen příjemně uvolňuje aroma, ale teplo povzbuzuje látkovou výměnu a rychleji se odplavují škodliviny z těla. Zábal do banánových listů v sobě skrývá tradiční "recept na krásu" ze souostroví Fidži, který si tamní krásky předávají z generace na generaci již více než 2000 let. Používají se při něm banánové listy (které se dováží čerstvé přímo z ostrova Fidži) a přírodní kosmetika. Ta je vyrobena z panenského kokosového oleje, který je jedním z nejbezpečnějších a nejefektivnějších hydratačních produktů přírody, neboť je lisovaný za studena, nezanechává mastný efekt a má vysoký obsah přírodních antioxidantů v podobě vitaminů A, C a E… Jedinečná tělová maska hydratuje, posiluje a vyhlazuje pokožku, celotělový banánový zábal nejen uvolní tělo a dodá hebkost pokožce, ale zlepší i prokrvení organismu, pomůže k vyčištění pórů a vyloučení škodlivin a dodá tělu základní vitaminy. A které další exotické rostliny jsou oblíbené? Mezi nejoblíbenější masážní oleje z exotických rostlin patří oleje z jasmínu, růžového dřeva, santalu a ylang ylang.

Naši kandidáti do síně rostlinné slávy

Vraťme se však zpět z tajemných dálek. I když u nás kdysi bývalo konopí jako doma, svou skutečnou renesanci zažívá teprve v posledních několika letech. A to nejen v potravinářství a kosmetickém průmyslu. Konopný olej je pro kosmetické účely ideální, obsahuje kromě nenasycených mastných kyselin také chlorofyl, fytosteroly a minerály, velmi dobře se vstřebává do pokožky. Navíc je hypoalergenní a dá se výborně kombinovat s dalšími rostlinnými extrakty a oleji. Jaký další zapomenutý poklad rostlinné říše ještě objevíme? Po obilninách jsou brambory druhou nejrozšířenější potravinou. No dobrá, o potravinách jsme už psali výše. Ale brambory ve wellness?

No vážně. Unikátní a ojedinělou proceduru s vůní brambor totiž nabízejí německé lázně Bad Füssing. Bramborová sauna ovšem není starý sklep na brambory. Během bramborové terapie kvasí na pařáčku brambory posypané nejrůznějšími bylinkami…Při proceduře dochází k uvolnění a relaxaci.

Medicinální vína znaly už naše prababičky

Balzámem na rozháranou psychiku je kvalitní spánek. Dospělý člověk potřebuje denně asi 6 - 8 hodin spánku. Uléháme-li před půlnocí, budeme druhý den po klidném osvěžujícím spánku odpočatí a připravení na nový den. Co ale dělat, když bůh Hypnos nepřichází… V dnešní době, kdy se lidé vracejí k přírodním prostředkům osvědčeným mnoha generacemi, může mnoho prospěšných účinků nabídnout např. révové víno v kombinaci s bylinkami. Samozřejmě v nových receptech, které odpovídají současné době a zákonům, ale stále přírodních. Na tradici v minulosti hojně využívaných medicinálních vín navazuje např. pojizerská specialita Kitl Šláftruňk. Vyrábí se z révového vína, hroznového moštu a bylinek, mezi nimiž nechybí meduňka, konopí, oves, lípa obecná, citroník pomerančový sladký, mařinka vonná a magnolka čínská. Osmá ingredience je sice zahalena závojem tajemství, ale nemusíme se bát, i tak funguje šláftruňk stoprocentně.

Rostliny k dekoraci

Interiér ve wellness provozu, to je více než jen hezké prostředí. Vytváří především atmosféru. Trendem ve výzdobě prostor je vše, co je svěží a čerstvé. Ať už je to mísa s ovocem nebo dekorace ze živých květin. Také na trendy v dekoracích se v budoucnu podíváme podrobněji. Je vaším favoritem „Orient“ nebo „Středomoří“? A náš přehled by nebyl kompletní, kdybychom vynechali ten z našich smyslů, který nelze úplně jednoduše ošálit. Ano, čich. Správná vůně je klíčem k úspěchu a chcete-li, i způsobem komunikace. O využití aromaterapie ve wellness se dočtete na jiném místě.

Článek o rostlinách ve wellness neměl být kompletním výčtem bylinek a popisem jejich účinků. Spíše krátkým zamyšlením nad tím, jak jde příroda ruku v ruce s wellness.

To, co bylo ještě před pár lety výjimečné, se stává běžnou součástí života každého z nás. Potřebujeme dlouho vydržet šílené pracovní tempo, ulevit od psychosomatických potíží, splatit všechny hypotéky a ještě u toho vypadat báječně a odpočatě. Využijme tedy všechno to, co nám rostliny nabízejí. Není toho málo.

fotografie poskytly firmy Kitl, Cannaderm,

Rostliny ve světě wellnessRostliny ve světě wellnessRostliny ve světě wellnessRostliny ve světě wellnessRostliny ve světě wellnessRostliny ve světě wellness

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka