Rostliny, co čistí vzduch

Pěstování rostlin není jen milým koníčkem, který napomáhá duševní pohodě. Má přínos i pro zlepšení klimatu v místech, kde většina z nás tráví podstatnou část života.

Klima na našich pracovištích a v našich bytech totiž obsahuje různé škodliviny pocházející např. ze stavebních materiálů, nábytku, podlah, kouření, čisticích prostředků, z počítačů, či výparů z tiskárny.
Nedávné studie ukazují, že vnitřní prostředí většiny domů je 10 krát znečistěnější než venkovní ovzduší v našich městech! Materiály používané při výstavbě a výzdobě domů či pracovišť obsahují velké množství produktů, které vytvářejí toxický odpad.

Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala v polovině osmdesátých let minulého století syndrom nemocných budov (SBS) jako reakci většiny uživatelů budovy na její vnitřní prostředí. Tato reakce se projevuje různými příznaky nepohodlí a akutními fyziologickými reakcemi, senzorickým podrážděním nosu a očí, kašlem, tlakem na prsou, únavou, bolestmi hlavy, atd. Některé zdravotní problémy mají evidentně vazby na působení znečišťujících látek z ovzduší v interiéru.
To je případ onemocnění dýchacích cest a alergií. Některé chemické znečišťující látky, se kterými se v moderních budovách setkáváme, jsou klasifikovány jako karcinogeny. To, co známe, jsou toxicity většiny těchto látek samostatně, ale nevíme prakticky nic o jejich jedovatosti, pokud jsou ve směsích. Chemické emise znečišťujících látek ze stavebních materiálů, jako je ošetřené dřevo, dřevotřískové desky a překližka, včetně pryskyřice a lepidla obsahují nejčastěji formaldehyd. Nejproblematičtější škodlivé látky jsou formaldehyd, benzen
a trichloretylen. Toto znečištění může způsobovat bolesti hlavy, podráždění očí, sliznic, únavu a nervozitu. Formaldehyd je látka s prokázaným rakovinotvorným účinkem.
Jeho zdrojem mohou být koberce, barvy, izolace, rozpouštědla, čalounění a mnoho dalšího. V některých budovách jsou také izolační materiály jako je sklovitá vlna, horninová vlna nebo azbest.
Rostliny jsou asi nejlepším, nejúspornějším a ekologicky nejšetrnějším řešením. Více než 20 let probíhající studie NASA ukázaly, že až 95% znečišťujících látek mohou odstranit právě rostliny. Podobné studie probíhaly i v Kanadě a Německu. Pamatujme si, že rostliny hrají nejvýznamnější roli při čištění atmosféry na naší zemi. Znečišťující látky jsou pohlcovány listy rostlin a následně rostlinou zpracovány. Kromě odstranění znečišťujících látek z ovzduší rostliny také přispívají k vlhkosti vzduchu a vylučují fytochemikálie, které potlačují škodlivé bakterie a spóry. Podle výzkumů a měření jsou některé běžné pokojové rostliny schopné pohlcovat tyto škodliviny.

Zde jsou některé zdroje toxinů, které můžeme najít v našich domovech:

nábytek z lisovaného dřeva
lepidla, laky
kosmetika, odlakovače, čistící prostředky
plynový sporák
chlorovaná voda
tabákový kouř
papírové kapesníky a ručníky
barvy a tapety
závěsy a koberce
plastové výrobky, sáčky z košů
rozpouštědla
chemicky čištěné oděvy

Aby bylo možné odstranit většinu znečišťujících látek z ovzduší, je zapotřebí v těchto budovách používat vzduchové filtry, ale je nutné zajistit, aby sám filtr nebyl potenciálním zdrojem znečištění.

A jaká jsou ta nejlepší a nejlevnější zařízení na čištění vzduchu?
Pokud jste teď k Vánocům dostali třeba Vánoční hvězdu, pak máte nejen krásnou a zajímavou ozdobu, ale zároveň pohlcovač formaldehydu. Pomáhá tak snižovat koncentraci těkavých organických sloučenin, které se nám ve vnitřních prostorách drží díky nedostatečnému větrání.
Oblíbená Anturie pohlcuje amoniak a xylen.
Ledviník - tato kapradina nejlépe filtruje formaldehyd a dobře absorbuje xylen.
Dále můžeme použít např. Aloe vera, chrysalidokarpus, areku, trpasličí datlovník, dracenu, břečťan nebo bambus.
Pomůže ale i "prachobyčejný" zelenec, který dobře absorbuje toluen, nebo tenura, alias tchýnin jazyk, který můžeme použít na snížení množství trichloretylenu, benzenu, toluenu, xylenu i formaldehydu.
Tyto rostliny odstraní většinu chemických škodlivin ze vzduchu v domácnostech.

Rostliny, co čistí vzduchRostliny, co čistí vzduch

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka