Rekordní počet českých dětí se letos zúčastní Táboru odvahy

Tábor odvahy (Bátor Tábor), nadační fond, který organizuje letní tábory pro vážně nemocné děti, s potěšením oznamuje, že do letošního táboru je již nyní zaregistrován rekordní počet dětí z České republiky. Děti mají pobyt zcela zdarma.

Tábor odvahy byl založen v Maďarsku v roce 2001 s cílem poskytnout komplexní terapeutické ozdravné programy pro vážně nemocné děti a jejich rodiny.

Každý rok nadace organizuje řadu různých pobytů – na jaře a na podzim jsou to pobyty pro celé rodiny, v létě pak pro samotné děti. Tábor odvahy navštíví každoročně v průměru 1 000 táborníků, kteří se můžou zapojit do aktivit, které by jinak v důsledku své nemoci nemohli zažít. Malí táborníci si užívají veslování, jízdy na koni, lukostřelby, věnují se umění a řemeslům, tanci, hudbě, sportu, herectví, absolvují kurzy v lanovém centru a řadu dalších aktivit, které mají prokazatelně pozitivní vliv na jejich sebevědomí a na proces ozdravění.

Za posledních 12 let se díky spolupráci s nemocnicemi táboru účastnilo více než 5.000 dětí. Česká republika se zapojila před 6ti lety a od té doby 124 českých dětí, kterým byla diagnostikována rakovina, mělo šanci přicestovat a zúčastnit se letního tábora, který dokáže měnit životy.

Tábory jsou závislé na charitativních darech a dobrovolnících, kteří se o tábor a děti starají, a na řadě fundraisingových programů, které probíhají v každé ze zapojených zemí s cílem získat peníze a za ně pak vyslat co nejvíce dětí.

V České republice je jednou z klíčových aktivit Táboru odvahy program „Tým odvahy“, což je komunita běžců zúčastňující se běžeckých akcí v Praze, kteří touto aktivitou oslovují sponzory a za získané peníze mohou být děti z České republiky vyslány na Tábor odvahy.

Kata Toth, ředitelka Táboru odvahy, k nadcházejícímu letnímu táboru řekla: "Jsme rádi, že můžeme každoročně přivítat na našich letních táborech i děti z České republiky. Každodenní život těchto dětí je často soustředěný kolem jejich nemoci, a tak nemají mnoho šancí být bezstarostné a vychutnávat si své dětství tak, jako ostatní děti. Cílem těchto táborů je poskytnout bezpečné a láskyplné prostředí s nepřetržitým a zároveň neviditelným lékařským dohledem, takže děti mohou přestat přemýšlet o své nemoci a můžou se soustředit jen na to, že jsou děti! Jeden táborník hezky řekl: "Tábor odvahy je jako stroj, do kterého jsou děti vhozeny a z něj pak odchází děti zdravější, šťastnější a odvážnější“. Je to tak obohacující vidět úsměvy na jejich tvářích. Doufáme, že budou přicházet i v nadcházejících letech."

Tábory pro děti s nádorovým onemocněním z České republiky budou probíhat od 28. června do 5. července a od 26. července do 2. srpna. Celkem se může zúčastnit 40 českých dětí. Registrace na tábory mohou být prováděny prostřednictvím FN Motol v Praze nebo dětské Nemocnice v Brně. Na nadcházející tábory se mohou registrovat děti, které v současné době procházejí léčbou, nebo ji zakončily před méně než pěti lety.

Tábor odvahy je členem mezinárodní sítě Serious Fun Children's Network, jejíž činnost zahájil před dvaceti lety oscarový herec Paul Newman. Mezinárodní asociace má 16 členů po celém světě a léčí děti s chronickým onemocněním prostřednictvím terapeutických pobytů.

Pokud chcete podpořit Tábor odvahy a pro více informací navštivte prosím www.batortabor.hu.

 

Fotografie: Věra Rohanová, JWA Prague s.r.o. - děkujeme.

Rekordní počet českých dětí se letos zúčastní Táboru odvahy Rekordní počet českých dětí se letos zúčastní Táboru odvahy Rekordní počet českých dětí se letos zúčastní Táboru odvahy

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka