Recepty z červené pšenice
Vyzkoušejte několik jedinečných receptů z netradiční červené pšenice! Výborně chutná a tvrdí se o ní, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím. Nepřehlédnutelné purpurové zbarvení je způsobeno vysokým obsahem antokyanových barviv. Obsah antokyanů v červené pšenici je dle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antokyany jsou obecně známy pro svůj antioxidační účinek, který spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla.
Zapečené plněné cukety
- 4 menší cukety rozříznuté napůl,
- 4 paprikové lusků rozříznutých napůl,
- 1 šálek červené pšenice NAŠE BIOFARMA,
- 1 plechovkacizrny BIOLINIE, olivový olej BIOLINIE,
- 4 polévkové lžíce bazalkového pesta,
- 2 stroužky utřeného česneku,
- 1/2 hrnku červené cibule nakrájené na kostičky,
- 1 malá červená paprika nakrájená na kousky,
- sýr feta na posypání nebo plátky goudy,
- sůl a pepř na dochucení
Červenou pšenici propláchněte studenou vodou a vařte v osolené vodě s kapkou oleje asi 60 minut. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte pečicí plech. Nechte na pánvi zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte červenou papriku a vykrájený prostředek z cuket a poduste několik minut. Ochuťte solí a pepřem. Ve velké míse smíchejte dohromady červenou pšenici, cizrnu, pesto a dušenou zeleninu. Ochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte vydlabané cukety a papriky. Posypte sýrem či poklaďte na navrch plátky a dejte zapéct. Pečte asi 30 minut. Ihned podávejte. Výborně chutná s čerstvými listy ledového salátu.
Polévka minestrone s červenou pšenicí
Doba přípravy 50-60 minut, počet porcí 4.
- 80 g červené pšenice NAŠE BIOFARMA,
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje BIOLINIE,
- 12 šálků (asi 2,5 l) vody nebo vývaru,
- 1 větší nasekaná cibule,1 šálek na plátky nakrájených žampionů,
- 1 zelená paprika a 1 červená paprika nakrájená na kostičky,
- 1 větší mrkev nakrájená na plátky,
- 1 malá červená řepa, nakrájená na kostičky,
- 1 menší celer nakrájený na kostičky,
- 3 stroužky drceného česneku,
- ¼ lžičky černého pepře,
- 1 lžička tymiánu,
- ½ lžičky kmínu,
- sůl dle chuti,
- 1 konzerva sekaných rajčat BIOLINIE,
- 80 g červené čočky BIOHARMONIE,
- 2 kostky zeleninového bujónu BIOLINIE, čerstvé bylinky na dochucení
Ve větším hrnci osmahněte na olivovém oleji červenou pšenici – získá tím oříškovou příchuť. Přidejte cibuli, houby, papriku, mrkev, celer, řepu a duste, dokud cibule nezesklovatí asi 6 minut. Přidejte česnek, tymián, kmín, pepř a nechte několik minut směs provonět kořením. Zalijte vodou, přidejte rajčata, červenou čočku, zeleninový bujón, vše pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud čočka a pšenice nezměknou (asi 40 - 50 minut). Získáte velmi sytou a vyváženou polévku. Podávejte posypané strouhaným parmezánem či čerstvými bylinkami.
Sladko-pikantní salát z červené pšenice
Doba přípravy pšenice (60 minut), salát 45 minut, počet porcí 3-4.
- 1 šálek červené pšenice NAŠE BIOFARMA,
- 1 lžíce extrapanenského olivového oleje BIOLINIE,
- 1 velké cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 1,5 lžičky mletého kmínu,
- 2 červené papriky nakrájené na kostičky,
- 50 g sušených meruněk BIOHARMONIE,
- 1 pomeranč nakrájený na kostičky,
- sůl, pepř,
- 30 g pražených slunečnicových semínek BIOHARMONIE,
- nať z 1 cibulky nakrájená na kolečka
Červenou pšenici uvařte dle základního receptu v poměru 1:2 (pšenice: voda) asi 60 - 70 minut doměkka. Předem si orestujte slunečnicová semínka na suché pánvi. Zpěňte cibuli nakrájenou na kolečka, dokud lehce nezhnědne. Přidejte vymačkaný česnek a kmín a míchejte cca 1 minutu. Potom přidejte červenou papriku a míchejte. Přidejte pomeranč, sůl a pepř dle chuti a následně vmíchejte uvařenou pšenici. Na závěr přidejte meruňky a přilijte cca 0,5 šálku vody a všechno poduste. Hotový pokrm servírujte teplý a posypaná zelenou cibulkou a slunečnicovými semínky.
Fotografie zaslala Linda Čtvrtečková, Roman Hrůza Agency, s.r.o. - děkujeme.
Internet: http://biopotraviny.bioweb.cz/, www.probio.cz