Recepty z červené pšenice

Vyzkoušejte několik jedinečných receptů z netradiční červené pšenice! Výborně chutná a tvrdí se o ní, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím. Nepřehlédnutelné purpurové zbarvení je způsobeno vysokým obsahem antokyanových barviv. Obsah antokyanů v červené pšenici je dle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antokyany jsou obecně známy pro svůj antioxidační účinek, který spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla.

Zapečené plněné cukety

  • 4 menší cukety rozříznuté napůl,
  • 4 paprikové lusků rozříznutých napůl,
  • 1 šálek červené pšenice NAŠE BIOFARMA,
  • 1 plechovkacizrny BIOLINIE, olivový olej BIOLINIE,
  • 4 polévkové lžíce bazalkového pesta,
  • 2 stroužky utřeného česneku,
  • 1/2 hrnku červené cibule nakrájené na kostičky,
  • 1 malá červená paprika nakrájená na kousky,
  • sýr feta na posypání nebo plátky goudy,
  • sůl a pepř na dochucení

Červenou pšenici propláchněte studenou vodou a vařte v osolené vodě s kapkou oleje asi 60 minut. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte pečicí plech. Nechte na pánvi zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte červenou papriku a vykrájený prostředek z cuket a poduste několik minut. Ochuťte solí a pepřem. Ve velké míse smíchejte dohromady červenou pšenici, cizrnu, pesto a dušenou zeleninu. Ochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte vydlabané cukety a papriky. Posypte sýrem či poklaďte na navrch plátky a dejte zapéct. Pečte asi 30 minut. Ihned podávejte. Výborně chutná s čerstvými listy ledového salátu.

Polévka minestrone s červenou pšenicí

Doba přípravy 50-60 minut, počet porcí 4.

  • 80 g červené pšenice NAŠE BIOFARMA,
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje BIOLINIE,
  • 12 šálků (asi 2,5 l) vody nebo vývaru,
  • 1 větší nasekaná cibule,1 šálek na plátky nakrájených žampionů,
  • 1 zelená paprika a 1 červená paprika nakrájená na kostičky,
  • 1 větší mrkev nakrájená na plátky,
  • 1 malá červená řepa, nakrájená na kostičky,
  • 1 menší celer nakrájený na kostičky,
  • 3 stroužky drceného česneku,
  • ¼ lžičky černého pepře,
  • 1 lžička tymiánu,
  • ½ lžičky kmínu,
  • sůl dle chuti,
  • 1 konzerva sekaných rajčat BIOLINIE,
  • 80 g červené čočky BIOHARMONIE,
  • 2 kostky zeleninového bujónu BIOLINIE,  čerstvé bylinky na dochucení

Ve větším hrnci osmahněte na olivovém oleji červenou pšenici – získá tím oříškovou příchuť. Přidejte cibuli, houby, papriku, mrkev, celer, řepu a duste, dokud cibule nezesklovatí asi 6 minut. Přidejte česnek, tymián, kmín, pepř a nechte několik minut směs provonět kořením. Zalijte vodou, přidejte rajčata, červenou čočku, zeleninový bujón, vše pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud čočka a pšenice nezměknou (asi 40 - 50 minut). Získáte velmi sytou a vyváženou polévku. Podávejte posypané strouhaným parmezánem či čerstvými bylinkami.

Sladko-pikantní salát z červené pšenice

Doba přípravy pšenice (60 minut), salát 45 minut, počet porcí 3-4.

  • 1 šálek červené pšenice NAŠE BIOFARMA,
  • 1 lžíce extrapanenského olivového oleje BIOLINIE,
  • 1 velké cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1,5 lžičky mletého kmínu,
  • 2 červené papriky nakrájené na kostičky,
  • 50 g sušených meruněk BIOHARMONIE,
  • 1 pomeranč nakrájený na kostičky,
  • sůl, pepř,
  • 30 g pražených slunečnicových semínek BIOHARMONIE,
  • nať z 1 cibulky nakrájená na kolečka

Červenou pšenici uvařte dle základního receptu v poměru 1:2 (pšenice: voda) asi 60 - 70 minut doměkka. Předem si orestujte slunečnicová semínka na suché pánvi. Zpěňte cibuli nakrájenou na kolečka, dokud lehce nezhnědne. Přidejte vymačkaný česnek a kmín a míchejte cca 1 minutu. Potom přidejte červenou papriku a míchejte. Přidejte pomeranč, sůl a pepř dle chuti a následně vmíchejte uvařenou pšenici. Na závěr přidejte meruňky a přilijte cca 0,5 šálku vody a všechno poduste. Hotový pokrm servírujte teplý a posypaná zelenou cibulkou a slunečnicovými semínky.

Fotografie zaslala Linda Čtvrtečková, Roman Hrůza Agency, s.r.o. - děkujeme.

Recepty z červené pšeniceRecepty z červené pšeniceRecepty z červené pšeniceRecepty z červené pšenice

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka