Rajec získal známku „Voda vhodná k vínu“

Vinařský institut ČR zavedl na konci roku 2010 certifikaci Voda vhodná k vínu. Tuto známku může získat pouze voda, která je díky svému složení a své chuti vhodná k degustaci vína. Takovou vodou se jako první stala přírodní pramenitá voda Rajec.

Stejně jako se různá vína snoubí s různými druhy pokrmů, i klasická voda může zdůraznit nebo naopak pokazit chuťový zážitek z vína. Je proto důležité vybírat si k vínu správnou vodu. Takovou, která nepoškozuje jeho chuť ani dochuť.

Aby milovníci vína měli snadnější výběr, zavedl Vinařský institut ČR na konci roku 2010 certifikaci Voda vhodná k vínu. Známku „Voda vhodná k vínu“ získá pouze ta voda, která je díky své chuti a složení vhodná k degustaci vína. O udělení certifikátu rozhodují odborníci – nezávislí balneologové a sommelieři z Asociace sommelierů ČR. „Voda patří neodmyslitelně ke kultuře pití vína. Je však nesmírně důležité vědět, jakou vodu k vínu pijete. Voda s nevhodným složením nebo chutí může dojem z pití vína naprosto pokazit. Proto jsme se rozhodli zavést certifikát Voda vhodná k vínu. Aby lidé na první pohled poznali, která voda se k vínu hodí a která ne,“ říká ředitel Vinařského Institutu ČR Ing. Petr Psotka.

Prvním držitelem certifikátu se stala pramenitá voda Rajec. Viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák vysvětluje: „Hodnotili jsme celkem 11 parametrů. Svěžest, pečlivost, čirost, obsah cizorodých pachů, kyselost, slanost, texturu, intenzitu, jemnost, vyváženost a perzistenci. Ve všech bodech voda Rajec obstála. Proto ji můžeme ke konzumaci s vínem jen doporučit.“ O udělení certifikátu žádají i další producenti stolních a pramenitých vod.

Přírodní pramenitá voda Rajec pochází z chráněné přírodní oblasti Malé Fatry. Na trhu se objevila v roce 2004 a do povědomí vstoupila díky velmi vydařené reklamní kampani komunikující její unikátní přírodní původ. Rajec je pramenitá voda s optimální mineralizací (300 mg/l) a vyváženým poměrem vápníku a hořčíku. Konzumenty je hojně vyhledávána. Díky svým vlastnostem a neotřelé chuti je vhodným základem každodenního pitného režimu. Má blahodárný účinek na celý lidský organizmus a napomáhá nacházet harmonii v člověku. Voda Rajec je historicky prvním držitelem certifikátu Voda vhodná k vínu.

Fotografie: Agentura COMTECH a Rajec.cz

Rajec získal známku „Voda vhodná k vínu“Rajec získal známku „Voda vhodná k vínu“

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka