První farmářská prodejna v Praze

Ve Vodičkově ulici v centru Prahy je otevřena první farmářská prodejna v hlavním městě. Mléčné výrobky z vlastní mlékárny, hovězí a králičí maso a domácí klobásy od svých kolegů z Vysočiny v ní nabízí sedlák František Němec z Netína na Ždársku. Do budoucna by rád sortiment prodejny dále rozšířil například o zeleninu. Chtěl by její chod také propojit s internetovým projektem Najdi si svého farmáře, jehož je iniciátorem.

Nová prodejna v pasáži Úřadu městské části Praha 1 byla otevřena prostorech bývalého bufetu. Během necelých prvních šesti hodin provozu ji navštívilo zhruba 120 lidí, uvedl Němec. Jak ČTK potvrdil předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, jedná se patrně o jedinou prodejnu v Praze, kterou provozuje soukromý zemědělec.

Němec na své farmě chová 70 mléčných krav, hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy. Asi polovinu vyprodukovaného mléka zpracovává ve své mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Na svých polích pěstuje mák a krmné obilí. Do budoucna se chce věnovat také chovu volů na maso. Sedlák Němec patří mezi výjimky mezi českými zemědělci, neboť většinu své produkce prodává sám, ať už přímo na svém hospodářství nebo prostřednictvím internetového obchodu či stále oblíbenějších farmářských trhů. Němec přímo prodá na 90 procent svých výrobků, jen zbývajících deset procent v maloobchodní síti.

Zdroj: ČTK, 13.10.2010

První farmářská prodejna v PrazePrvní farmářská prodejna v PrazePrvní farmářská prodejna v PrazePrvní farmářská prodejna v Praze

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka