Proč a jak posilovat miminkům svalstvo zad a šíje

Zádové a šíjové svalstvo je velmi důležité pro správné držení těla a pohybový rozvoj, proto bychom mu měli již od prvních týdnů života miminka věnovat zásadní pozornost. Na podrobnosti jsme se zeptali Kristýny Přibylové z Monkey´s Gym, profesionálních tělocvičen pro děti, kde je mimo jiné kladen velký důraz na správnou metodiku cvičení.

Kdy se cvičením začít a jaké cviky jsou vhodné?

Základní „cvik“, při kterém miminka zpevňují zádové a šíjové svaly, je leh na bříšku. I přes to, že u dětí bývá tato poloha méně oblíbená, je dobré s ní začít již v prvních týdnech po narození. Je velmi důležité miminko na leh na bříšku postupně zvykat a tuto polohu mu různě zpříjemňovat, aby v ní rádo zůstávalo i si při ní hrálo. Motivovat ho můžeme tím, že bude mít pěkný výhled, použijeme chrastítka nebo jiné zajímavé hračky, které může pozorovat.

V prvních třech měsících stačí položit dítě na bříško vždy na pár minut (1-3 minuty) a to opakovaně víckrát během dne. Jelikož v lehu na břiše se musí namáhat, aby svaly aktivně posílilo, je pro něj tato poloha nejdříve obtížná a také ne úplně přirozená. Pravidelné polohování je tedy skutečně pro zdárný průběh nutné.

Při pečlivém dodržování těchto postupů jsou nám odměnou pokroky, které dítko dělá – postupně začne na delší dobu zvedat hlavičku, otáčí hlavou ze strany na stranu, zvedá se na předloktí. Později se začne zvedat i na celé ručičky, na bříšku se udrží déle a je rádo, že vidí svět zase z jiného pohledu. Časem také zvedá ručky a sahá po hračkách, které má v dosahu. Všechny tyto drobné úspěchy dokládají, že zádové a šíjové svaly se postupně posilují a miminku umožňují větší rozsah pohybů jako předzvěst dalšího vývoje. Leh na bříšku a jeho různé modifikace postupně vedou až k aktivní hře vleže na břiše (od cca 5-6 měsíce věku).

Kde se mohou rodiče cviky naučit a v čem nejčastěji chybují?

Je dobré sledovat odborné publikace, zeptat se svého dětského lékaře a případně se obrátit na fyzioterapeuta v případě pochybností. S dětmi od přibližně půl roku lze samozřejmě i docházet do kurzů cvičení, kde se rodiče seznámí s cviky vhodnými pro dané období. Samotné cvičení v kurzu jednou týdně však určitě nestačí – s kojenci i batolaty je velmi žádoucí cvičit také v domácím prostředí, zkoušet získané dovednosti, motivovat je k pohybu.

A v čem rodiče nejčastěji chybují? Kojenci by například neměli být vůbec vystavováni delšímu sedu, pokud ještě nemají dostatečně zpevněné zádové svalstvo. Proto považuji za asi nejrozšířenější nešvar tzv. pasivní sed, tedy umisťování dítěte do polohy vsedě dříve, než se do sedu samo dopracuje z polohy v kleku. Takové děti se vsedě sice udrží, ale jejich záda jsou „zhroucená“, jelikož je na ně kvůli absenci svalstva vyvíjen neúměrný tlak. Je také prokázáno, že děti, které příliš brzy sedí, mnohdy vůbec nelezou, což celkově brzdí jejich pohybový vývoj.

Co byste naopak rodičům doporučila?

Velmi vhodné je nosit děti položené bříškem na předloktí, při kterém musí dítko napnout svaly, zvedne hlavu a má možnost rozhlédnout se po okolí. Přibližně od pátého měsíce je dobrým a vydatným cvikem tzv. letadélko – dítě v lehu na bříšku současně zvedá nohy do zanožení a ručičky do upažení. Často se uvádí, že v tomto období by kojenci měli v poloze na bříšku strávit až třikrát více času než v jiných polohách, z čehož lze již samo o sobě odvodit důležitost a nenahraditelnost tohoto „cviku“. Pro posílení zádových svalů můžeme také použít cvičení na overballech nebo velkých míčích, při kterých miminka vleže na bříšku provádějí různé úkony úměrné svému věku.

Jakým cvičením později na doporučené cviky navázat, když je dítě větší?

Hlavním a nejdůležitějším nástupcem uvedených cviků je v druhé polovině prvního roku života lezení. Je proto vhodné zaměřit se na všechny cviky, které ho aktivně podporují, a vývoj neuspěchat. Lezení je důležitým pohybem pro rozvoj páteře i zádového a šíjového svalstva a je zcela běžné, že trvá i několik měsíců. Fáze lezení je jednou z nejdůležitějších i proto, že je výbornou přípravou pro pozdější správné držení těla.

 

Monkey´s Gym jsou tělocvičny šité na míru dětem, kde základem je kvalitní metodika cvičení, profesionální přístup a zábavná forma. Komfortní a moderní prostor je vybaven nářadím určeným přímo pro děti – gymnastické kladiny, bradla, žebřiny, trampolíny, zábavné barevné a měkké cvičební prvky nebo horolezecká stěna. V hodinách nechybí dovednostní aktivity, trénuje se obratnost i rychlost, hrají se hry s míčem i sportovní hry. Lektoři kladou důraz na respekt ke správnému psychomotorickému vývoji u dětí a jejich individuálním dispozicím. Prostředí je nesoutěživé a pozitivní, aby děti pohyb hlavně bavil.

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, Amaze.Media – děkujeme.

Proč a jak posilovat miminkům svalstvo zad a šíje Proč a jak posilovat miminkům svalstvo zad a šíje Proč a jak posilovat miminkům svalstvo zad a šíje Proč a jak posilovat miminkům svalstvo zad a šíje Proč a jak posilovat miminkům svalstvo zad a šíje Proč a jak posilovat miminkům svalstvo zad a šíje

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka