Příští rok bude rokem aktivního stárnutí

Evropská populace výrazně stárne. Od roku 2012 se začne počet evropské populace v produktivním věku snižovat, zatímco lidí nad 60 let bude stále přibývat. Nejsilněji se tento jev projeví mezi lety 2015-2035, kdy do důchodového věku nastoupí baby-boomové ročníky ze druhé poloviny 20. století. Evropská unie proto oznámila, že rok 2012 bude označen jako "Evropský rok aktivního stárnutí".

Tato iniciativa si klade za cíl pomoci vytvořit lepší pracovní příležitosti a pracovní podmínky pro stále rostoucí počet starších lidí v Evropě, napomoci jim hrát aktivní roli ve společnosti a podpořit zdravé stárnutí.
Evropský rok aktivního stárnutí je navržen tak, aby sloužil jako rámec pro zvýšení povědomí, pro identifikaci a šíření osvědčených postupů, a co je nejdůležitější, na podporu politiky, která bude podporovat aktivní stárnutí. Cílem je vyzvat tyto subjekty, aby se do konce roku 2011 zavázaly ke konkrétním opatřením tak, aby výsledky těchto opatření mohly být prezentovány právě v roce 2012.

Přes čtyřicet evropských organizací bylo vyzváno, aby se připojily ke koalici EY2012, aby se neformálně setkávaly 1x měsíčně v Bruselu s cílem rozvíjet společné aktivity a úzce spolupracovat s EK a jinými evropskými institucemi. Tím se má zajistit, že aktivity EY2012 pomohou posílit postavení starších lidí ve společnosti, pomohou zajistit dobré fzické i duševní zdraví a přispějí k jejich aktivnějšímu společenskému zapojení a postavení na trhu práce.

Evropská asociace EHFA (European Health & Fitness Association) se zavázala rozvíjet takové standardy kvalifikací pro profesionály, které umožní poskytovat zdravotně pohybové programy pro starší dospělé, pro něž již tradiční programy nemusí být vhodné.

 

Fotografie z fotobanky agentury Czechtourism.

Příští rok bude rokem aktivního stárnutí

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka