Praktické rady, jak servisovat sjezdovky i běžky

Zima je snad konečně tu a vyznavačům lyžování zvoní pomyslná hrana, aby si skutečné hrany a skluznice svých lyží dali do pořádku. Přinášíme malý přehled servisních úkonů, které byste měli udělat, chcete-li být na sezonu připraveni. Zkusíme vám také poradit, co můžete udělat sami, a co raději svěřit odbornému servisu.

1. Jak servisovat sjezdové lyže

Před začátkem sezóny je vždy potřeba zjistit, v jakém stavu jsou vaše lyže.

Vázání: Vázání na sjezdových lyžích je třeba mít seřízené na vaši výšku, váhu a velikost skeletu lyžařské boty. Při nastavení se zohledňuje také úroveň vašich lyžařských schopností. Obecně platí, že čím lepší jste lyžař, tím větší vypínací sílu si na vázání nastavíte. „Pokud se jakákoliv z uvedených hodnot změní, je potřeba nechat vázání znovu seřídit. Stejně tak pokud se jedná o starší lyže, řekněme přibližně dva tři roky starý model, doporučoval bych nechat provést kontrolní seřízení vázání každý rok nebo alespoň ob sezónu,“ říká Petr Votava ze servisu lyžařské speciálky Ski a Bike Centrum Radotín.

Hrany a skluznice: V případě péče o hrany a skluznice mohou nastat tři varianty: nové lyže, ježděné lyže oservisované a ježděné lyže neoservisované. Pojďme se blíže podívat na každou zvlášť:

Nové lyže: Pokud zakoupíte běžně dostupné komerční lyže, měly by být nabroušeny a navoskovány základním univerzálním voskem. Můžete tedy rovnou vyrazit na svah.

„Pokud chcete přece jen lyži věnovat maximální péči, můžete před prvním ježděním ošetřit skluznici fibertexem a několikrát zažehlit tuhý měkký vosk, ideálně měkčí varianty vosků, s nimiž se snáz pracuje a lépe se zapracovávají do skluznice, např. BP88, CH8. Následně použijte vosk na dané sněhové a povětrnostní podmínky,“ doporučuje Petr Votava.

Ježděné lyže oservisované: Pokud máte již ježděné lyže, které jste nechali na konci předchozí sezóny oservisovat a ošetřit konzervačním voskem, stačí strhnout konzervační vosk, vykartáčovat skluznici a jste připraveni jít na sjezdovku. „Chcete-li dosáhnout lepších skluzných vlastností lyží, je třeba před každým dnem lyžování aplikovat na skluznici vosk pro dané sněhové a povětrnostní podmínky,“ upozorňuje Petr Votava.

Ježděná lyže neoservisovaná: Pokud jste lyže po skončení předchozí sezóny nenechali oservisovat a po posledním ježdění je rovnou uklidili, bude třeba lyži oservisovat strojově. V odborných servisech bývají na výběr hlavní dva servisy lyží – malý a velký. U malého servisu se zpravidla přebrousí skluznice na kameni, dále se přebrousí hrany na keramickém kotouči, a následně se rovněž na kameni vyřízne struktura do skluznice. U velkého servisu se navíc opravuje skluznice natažením nové vrstvy skluznice s následným přebroušením. Nakonec u obou servisů probíhá voskování. Standardně se používají univerzální vosky, na přání lze aplikovat jakýkoliv vosk dle výběru zákazníka či na doporučení servisního technika.

 

2. Jak servisovat běžecké lyže

Příprava běžeckých lyží se omezuje prakticky „pouze“ na péči o skluznici, ta je ale oproti sjezdovým lyžím poněkud složitější, a to zejména u klasických a kombi modelů, kde je třeba pracovat i se stoupacími vosky. Péči o skluznici běžek přitom lze rozdělit na tři základní úkony: čištění skluznice, nanášení skluzných vosků a nanášení stoupacích vosků. Opět si rozeberme všechny tři samostatně.

Čištění skluznice: Během jízdy se na vosk chytají různé nečistoty, které následně pronikají i do samotné skluznice, zvyšují tření a zpomalují jízdu. Proto je třeba před každou jízdou skluznici těchto nečistot a starého vosku důkladně zbavit. Kvalitní čištění skluznice se provádí buď chemicky, tedy pomocí speciálního odstraňovače, nebo „vypláchnutím“ skluznice novým horkým voskem.

Čištění odstraňovačem: Pro toto čištění používejte vždy pouze kvalitní odstraňovač vosku, který zakoupíte ve specializované lyžařské prodejně. Použití nekvalitních přípravků by mohlo poškodit skluznici. „Před samotným použitím odstraňovače strhněte z lyže stoupací vosk pomocí plastové škrabky. Poté naneste odstraňovač a nechte několik minut působit. Na závěr skluznici důkladně vyleštěte speciální fibertexovou utěrkou. Jsou-li na skluznici stále patrné zbytky vosku či nečistot, akci zopakujte,“ radí Karel Studnička ze serveru www.skiservis.cz.

Čištění horkým voskem: Pro tuto metodu čištění se hodí univerzální tuhý vosk, nebo žlutý hydrokarbonový vosk, který postupně rozpusťte speciální žehličkou a nakapejte na skluznici. Následně jej žehličkou rozetřete po celé délce skluznice a nechte jen mírně zatuhnout. „Vrstvu rozetřeného vosku stáhněte ještě za tepla plastovou škrabkou, nejlépe obalenou ve fiberlenové utěrce. Díky ní poznáte, zda je skluznice již dobře vyčištěná. Skluznici poté důkladně vykartáčujte od zbytků vosku bronzovým kartáčem,“ dodává Karel Studnička

Mazání skluznými vosky: Skluzné vosky snižují tření mezi skluznicí a sněhem a tím lyže zrychlují a šetří energii lyžaře. U běžek na bruslení se aplikují po celé délce skluznice, u lyží na klasickou techniku či u kombi běžek pak na přední a zadní část skluznice mimo stoupací komoru. Skluzné vosky se dělí na tekuté a pevné. Tekuté se snáze nanášejí, pevné zase poskytují lepší vlastnosti. „Skluzové vosky se dále dělí jednak podle určení na konkrétní teplotu vzduchu či sněhu, a pak podle obsahu fluoru. Čím více fluoru, tím je vosk kvalitnější. Fluor je totiž hydrofobní a zlepšuje skluz lyže. To oceníte zejména při vyšší vlhkosti sněhu,“ vysvětluje Karel Studnička.

Základní parafíny jsou pouze na bázi hydrokarbonu a neobsahují žádný fluor. Označují se jako CH. Jsou dobré pro rekreační běžkaře, pro preparaci skluznice nových lyží, nebo jako podkladový vosk pod vosky LF. Vosky LF, nízkofluorové, nabídnou lepší skluz. V porovnání s řadou CH stojí zhruba dvojnásobek. Ocení je zejména aktivnější běžkaři. Do této kategorie patří i většina tekutých vosků. Parafíny s vysokým obsahem fluoru – HF – jsou určeny spíše pro závodní použití.

Nanášení tuhých skluzných vosků: Vosk rozehřejte pomocí speciální žehličky, nakapejte na skluznici a rozžehlete po odpovídající části skluznice. Dejte pozor, aby při žehlení byla na skluznici dostatečná vrstva vosku, aby nedošlo ke kontaktu žehličky přímo se skluznicí, která by se tak mohla spálit. Rovněž dbejte na správnou teplotu žehličky, která je uvedena na balení každého vosku. Ještě než vosk zcela vychladne, odstraňte jej ze žlábku uprostřed lyže speciálním žlábkovačem. Zbylý vychladlý vosk seškrábejte ze skluznice plastovou škrabkou. Zbytků vosku zbavte skluznici pomocí kartáče. „Na první kartáčování vosku vezměte jemný ocelový nebo bronzový kartáč. Na doleštění použijte jemný nylonový kartáč nebo kartáč z koňských žíní. Po této proceduře zůstane vosk jen v pórech a molekulární struktuře skluznice, což je správné,“ radí Karel Studnička.

Mazání stoupacími vosky: Stoupací vosky se aplikují na běžecké lyže pro klasickou a kombinovanou techniku. Nanáší se jen do stoupací komory ve středu lyže. Tuto část skluznice před vlastním voskováním zdrsněte brusným papírem a poté jí zbavte prachu speciální fiberlenovou utěrkou. Zdrsnění přispěje k tomu, že se stoupací vosk na skluznici udrží delší dobu. Také stoupací vosky dělíme na tuhé a tekuté. Tuhé stoupací vosky se používají do teplot pod nulou, klistry pak při teplotách nad bodem mrazu nebo na přemrzlý sníh.

Mazání tuhých stoupacích vosků: Stoupací vosky se obvykle nanášejí ve více vrstvách. Minimum jsou 2 vrstvy, jinak počítejte zhruba 1 vrstvu vosku na každých 10 km. Po zdrsnění stoupací komory naneste první vrstvu a rovnoměrně ji korkem rozetřete do mazací komory. Na první vrstvu je dobré použít základový vosk, který zajistí delší výdrž stoupacího vosku na skluznici. Tento vosk je dobré zažehlit žehličkou, podobně jako parafíny. Poté aplikujte další vrstvu stoupacího vosku dle aktuálních podmínek. Každou vrstvu znovu rozkorkujte. Myslete na to, že každá další vrstva stoupacího vosku by měla být o cca 5 mm kratší, než vrstva předchozí. Lyže pak bude mít lepší skluz.

Mazání tekutých stoupacích vosků (klistrů): Při mazání tekutých stoupacích vosků neboli klistrů, postupujte obdobně. „Klistr se vám bude lépe roztírat, pokud jej po nanesení na skluznici nahřejete horkovzdušnou pistolí. Nejlépe se pak roztírá palcem nebo dlaní,“ přidává praktický tip Karel Studnička.

 

Péče o lyže: Svépomoc versus servis

Mnoho úkonů péče o sjezdové i běžecké lyže lze zvládnout i v domácích podmínkách. „Obecně nelze říci, co lze zvládnout doma, a co ne. Pokud lyžař sám nikdy lyže nemazal nebo nebrousil, tak bych nedoporučoval se do toho pouštět samostatně, protože by si mohl lyže i poškodit,“ varuje Petr Votava s tím, že je vhodné nechat si předem alespoň poradit od odborníků, například na workshopech domácího servisu lyží, které pořádá Ski a Bike Centrum Radotín, a to několikrát během zimní sezóny. Více o workshopech se dozvíte na internetové adrese http://eshop.lyze-radotin.cz/skola-domaciho-servisu-lyzi/.

Zdroj: Ski a Bike Centrum Radotín, Zuzana Rybářová - Amaze Media, děkujeme.

Praktické rady, jak servisovat sjezdovky i běžkyKarel StudničkaPraktické rady, jak servisovat sjezdovky i běžkyPraktické rady, jak servisovat sjezdovky i běžky

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka