Používáním notebooku a vyhřívaných sedaček ke sterilitě

Na tyto dva návyky by si měli dávat zejména mladí muži pozor. Pravidelné používání laptopu na klíně, nebo vyhřívané sedačky v autě totiž podle lékařů způsobuje u mužů sterilitu.

Mít u sebe neustále laptop je moderní a pro mnohé z nás velmi praktická věc. Málokdo ale ví, že u mužů může dlouhodobé používání notebooku na klíně způsobovat neplodnost. Spodní plocha laptopu se totiž přehřívá do vysokých teplot. Ty působí poškození na varlatech, které je dočasné na již zralých spermiích a trvalé na zárodečných buňkách.

Podobně nebezpečná jako laptop na klíně může být i vyhřívaná sedačka v autě. Přišli na to už dříve němečtí vědci, kteří zjistili, že produkce spermií je nejlepší, když je teplota mužských pohlavních orgánů o jeden nebo dva stupně Celsia pod normální tělesnou teplotou 37 stupňů Celsia. Ve svém pokusu pak vědci připevnili senzory na pohlavní orgány tří desítek zdravých mužů, kteří se posadili na vyhřívanou sedačku auta na 90 minut. Už po hodině průměrná teplota stoupla na 37,3 stupně Celsia a u jednoho ze sledovaných mužů vědci zaznamenali dokonce 39,7 stupně. Pro srovnání měřili vědci také teplotu pohlavních orgánů mužů, kteří seděli na nevyhřívané sedačce automobilu. U nich průměrné hodnoty dosahovaly 36,7 stupně Celsia. Tato studie neměřila u sledovaných dobrovolníků pohyblivost či počet spermií. Vědci se ale obávají, že už malé zvýšení teploty pohlavních orgánů stačí na poškození procesu tvorby spermií.

Používáním notebooku a vyhřívaných sedaček ke sterilitě

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka