Poprvé na kole

jaký bicykl a výbavu vybrat a jak naučit dítě jezdit

Máte doma malého adepta na první kolo? Poradíme vám, jak vybrat takové, na kterém se mu bude dobře jezdit, i jak ho to hravou formou naučit.

„Vybrat správné dětské kolo není nijak jednoduchá záležitost a rodiče se často nevědomky dopustí chyb, jimiž mohou dítěti cyklistiku i znechutit. Tou nejčastější je výběr větší velikosti kola, než je třeba. Takové kolo je pak pro dítě těžké a špatně se mu ovládá. To samé může platit při nákupu nekvalitního levného kola ze supermarketu, “ varuje Karel Studnička ze specializované cyklistické prodejny Ski a Bike Centrum Radotín.

Velikost musí odpovídat vzrůstu dítěte. Dětská kola se vyrábějí ve velikostech 12, 16, 20 a 24” (určují se podle průměru pneumatik v palcích). „Správnou velikost poznáte tak, že se dítě obkročmo postaví přes horní rámovou trubku. Mezi ní a rozkrokem musí zůstat alespoň na pěst místa. Je-li to méně, kolo je pro dítě velké, a naopak,“ radí Karel Studnička s tím, že u všech dětských kol je nutné při výběru sledovat také hmotnost, která by měla být co nejnižší. Dítě musí zvládnout kolo pohodlně řídit a jízda pro něj nesmí být příliš fyzicky náročná.

8 rad, jak naučit dítě jezdit na kole:

Štěpánka Štrougalová je majitelka Baby Clubu Juklík, velká sportovkyně, která i pořádá zábavné a sportovní akce pro rodiny. Sama má doma čtyři děti, které učila jezdit na kole. Zde jsou její rady, jak na to, aby učení nebylo bolestivé mučení, ale hlavně zábava:

1. Nejlepší je začít s dítětem na odrážedle. Dítě má na něm stále kontakt se zemí, cítí se bezpečně a zároveň stálým prodlužováním kroků při odrážení získává postupně žádoucí cit pro rovnováhu. Odrážedla považuji za naprosto revoluční – ta za mých prvních dětí nebyla, proto jsme to řešili tak, že jsme z kol odmontovali pedály. To ostatně může být i dnes řešení při nedostatku financí nebo máme-li kolo po sourozenci.

2. Balanční kolečka bych vůbec nepoužívala. Při jízdě na kole s přídavnými kolečky se dítě nenaučí potřebné rovnováze. Ale pokud po nich dítě touží, můžete mu je dát na vyzkoušenou při přechodu na kolo. Z mého pohledu je to čistě psychická záležitost. Mnohem lepší je nechat dítě déle jezdit na odrážedle, aby získalo patřičnou sebedůvěru, a pak přejít rovnou na kolo a případně malého cyklistu při prvních metrech přidržovat za sedlo.

3. Sedlo dejte dítěti opravdu nízko. Tak, aby dosáhlo celými chodidly na zem.

4. Začněte hned na jaře. Z hlediska učení a pádů je lepší začít v době, kdy děti na sobě mají více vrstev, a tedy padají do měkčího.

5. Příhodnější je rovina. Nebo zvolte terén i mírně do kopce. Jen ne z kopce, kdy děti často nemají jak zastavit a kvůli brždění pak odepíšete boty.

6. Motivačně skvěle působí barevné zvonky. Nechte dítě, aby si jej vybralo samo! Dobře funguje i plyšák v košíčku či barevná lahev apod.

7. Vydejte se poprvé na nějakou hezkou odlehlou cestičku. Cyklostezkám nebo cestám, kde se kombinují brusle, závodníci a psi na vodítku, se rozhodně vyhněte – to je stres pro všechny zúčastněné…

8. Myslete vždy na bezpečnost dítěte. A to už i při zkušebních jízdách. Jistotou bezpečnosti je kvalitní dětská cyklistická přilba a také rukavice, které ochrání ruce před sedřením při případném pádu.

Výbava na první dětskou cyklojízdu:

Vychytané odrážedlo Specialized Hotwalk INT je vhodné pro začínající cyklisty od dvou let a představuje poslední krok před přesednutím na opravdové kolo. Vyniká kvalitním zpracováním a hmotností pouze 3,9 kg!

Odlehčené kolo Specialized Hotrock 16 Coaster je určeno pro bikery od 4 do 6 let, má odlehčený rám z hliníkové slitiny a odnímatelná přídavná kolečka, která lze výškově nastavit. Výhodou je velmi nízká hmotnost, díky níž není jízda pro děti nijak namáhavá. Brzdění zajišťuje klasické torpédo a přední čelisťová brzda. Sedlo s větším úchytem využijete při výuce jízdy bez přídavných koleček.

Ultralehké kolo Specialized Hotrock 20 Coaster má odlehčený hliníkový rám a pevnou vidlici. Je jednorychlostní, s pákovými brzdami i torpédem a hodí se pro cyklisty od 6 do 9 let.

Cyklistická přilba Giro Scamp s motivem příšerek je určena pro nejmenší cyklisty s obvodem hlavy od 45 cm. Je vybavena integrovaným štítkem a přesným upínacím systémem Roc Loc Jr, nechybí ani kvalitní odvětrání s 8 otvory. Technologie MIPS poskytuje zvýšenou ochranu proti působení rotačních sil na hlavu.

Správný pitný režim zajistí lahev Camelbak Eddy Kids. Má krásný design, je bezpečná a jednoduchá na údržbu.

Dětský cyklodres Vaude Elmo Tricot s potiskem kol má speciální střih, který snižuje odpor vzduchu a zvyšuje rychlost. Dvě kapsy poskytují prostor pro větrovku a svačinku. Praktický je i zip u krku a UV faktor 50.

Cyklistické kraťasy Craft Junior jsou vybaveny cyklistickou vložkou, mají pohodlné ploché švy, ergonomický střih a pohodlné řešení v pase. Nohavice jsou ukončeny elastickou manžetou se silikonovým potiskem proti vyhrnování.

Cyklorukavice Vaude Kids Grody umožňují bezpečný úchop řídítek za každého počasí. Froté část pod palcem slouží jako potítko, prodyšný svršek a semišová dlaň pro maximální grip.

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, Amaze.Media – děkujeme.

Poprvé na koleodrážedloPoprvé na koleKarel StudničkaŠtěpánka StrougalováPoprvé na kolePoprvé na kole

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka