Pohybem se mládne i krásní!

5 rad zkušené sportovkyně

Začátkem nového roku si řada z nás dává předsevzetí, jak bude více cvičit, lépe se stravovat, zkrátka zdravěji žít… Přinášíme osvědčené rady zkušené sportovkyně Jany Havrdové, prezidentky Českého svazu aerobiku a fitness Fisaf.cz.

1. Pohyb vás musí bavit

Nenuťte se do sportu, který vám nic neříká. Že kamarádka chodí na box, přece neznamená, že i vy budete mlátit do nějakého pytle, když ze všeho nejraději tančíte… Dopřejte si takový pohyb, který vám přinese radost a uspokojení – a může to být stejně tak plavání, jóga, jízda na koni nebo skákání na trampolíně.

2. Tajemství dobré kondice: pravidelnost

Pro dobrý pocit i dobrou fyzickou kondici je důležité cvičit nebo se jakkoliv intenzivně hýbat alespoň hodinu denně. Ideální je pohyb v průběhu týdne střídat a cíleně vybírat aktivity jak vytrvalostní, tak i silové a relaxační. Samozřejmostí by mělo být splnění náležitého počtu kroků (Světová zdravotnická organizace doporučuje denně nejméně 10 tisíc kroků) a k tomu přidat 2x až 3x týdně dynamickou aktivitu (běh, aerobik, spinning nebo plavání), doplněnou o silový trénink a protažení či relaxaci (např. jógu).

Mně se třeba osvědčilo cvičit ráno, jakmile odvezu děti do školy a do školky. Když před osmou vyběhnu na 5 km, tak i se sprchou a protažením zvládnu být do devíti připravená na pracovní režim. V ty dny, kdy neběhám, hledám desetiminutovky na rychlou chůzi v průběhu celého dne. Kroky poctivě sbírám, aby jich bylo v průměru kolem 15 tisíc.

3. Dodržujte plán

Pohyb si opravdu plánujte a „natvrdo“ zaneste do diáře. Jinak si zcela jistě najdete spoustu „velmi rozumných“ důvodů, proč jste se v daný den nemohli hýbat. Svět se samozřejmě nezboří, když občas vynecháte z důvodů, které nemůžete předvídat. Na druhou stranu, kolik času denně jsme schopni strávit bloumáním po internetu? Když jen část této doby věnujeme pohybu, bude nám výrazně lépe po fyzické i psychické stránce. A když přijde krize, myslete na to, že vás z ní nejlépe vyvede pravidelný režim. Nikdy není pozdě na to obléknout se a vyrazit ven – ať už běhat, nebo jen na procházku či do fit centra.

4. Cvičení konzultujte s odborníkem

Pokud nemáte se sportováním větší zkušenosti, bude určitě užitečné poradit se s někým, kdo cvičení rozumí. Vyvarujete se tak namožených svalů, ztráty energie nebo dokonce jiných potíží, které by vás místo do tělocvičny dovedly k fyzioterapeutovi či dokonce k lékaři. Zdrojů informací o kvalitním pohybu je spousta, ať už se jedná o návodné knihy či výuková DVD. Ovšem konzultace s fitness nebo jiným sportovním profesionálem patří určitě k nejefektivnějším metodám.

5. Nejlepší motivace? Pohybem se mládne i krásní!

Naše tělo je stvořeno k pohybu, bez něj po všech stránkách chátrá. Proto stojí za to vytvořit si s ním vzájemný trvalý vztah – pravidelný pohyb je totiž spolehlivý partner a nenahraditelný pomocník pro celý život. Zároveň platí, že péče, kterou věnujete svému tělu, mysli i duši, se projeví na vaší spokojenosti, a tedy i na vašem vzhledu. Ovšem zdaleka nejde jen o štíhlejší a pevnější postavu…

Já osobně považuji pohyb za jediný fungující elixír mládí. A myslím si, že mnoho žen potvrdí to samé. Stačí letmý pohled do zrcadla po dvaceti minutách běhu venku na čerstvém vzduchu a najednou na vás hledí úplně jiný obličej – stejnoměrně prokrvená pokožka, “vygumované” vrásky, jiskrnější, jako by veselejší oči…  Hýbat se opravdu stojí za to.

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, Amaze.Media – děkujeme.

Pohybem se mládne i krásní! Jana HavrdováPohybem se mládne i krásní! Jana Havrdová

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka