Pohyb je jedna z nejlepších věcí, co pro sebe můžeme udělat...

...říká v rozhovoru pro Wellnessnoviny David Huf. David Huf se celý život aktivně věnuje sportu. Několikrát se stal Mistrem republiky, Mistrem Evropy i Mistrem světa ve sportovním aerobiku. Již dlouho se profiluje jako poradce zdravého životního stylu, osobní trenér a instruktor skupinových forem aerobního cvičení. Intenzivně se věnuje rozvoji své společnosti 4fitness consulting s.r.o. Je instruktorem aerobiku s mezinárodními licencemi, podílel se na vytvoření a realizaci konceptu wellness centra Balance Club Brumlovka. Široké veřejnosti je znám také z televizních pořadů Snídaně s Novou nebo Jste to co jíte na TV Prima.

Když jsem s Davidem Hufem potvrzovala datum našeho rozhovoru, pozval mne nečekaně do vnitrobloku jednoho domu na pražských Petřinách. Právě tam totiž v nově zrekonstruovaném parku zrovna probíhala část jeho nového projektu, zaměřeného na zdravý životní styl seniorů. A nebylo náhodou, že parčík vypadal jako velké „fitko pod širákem“.

Jak se změnil přístup k cvičení a pohybu, třeba od generace našich rodičů…
Zrovna konkrétně mí rodiče byli velkými sportovci, a proto jsem já byl automaticky ke sportu veden. Paradoxně naštěstí k žádnému vrcholovému, ale pak jsem se tomu trošku vymkl. V generaci našich rodičů byla možnost trávení volného času daná situací. Měl jsem takový ten vzor, že se vždycky dá dělat něco, co se týká sportu, a myslím, že i dost dalších lidí se sportu věnovalo. Myslím, že tenkrát se sportu věnovalo daleko víc lidí než dnes. Dnes jsou podmínky po všech stranách jiné, lidé mají větší možnosti trávení volného času, cestování, internet, a to se, bohužel, odráží i na vztahu k preventivnímu cvičení a starání se o svou kondici. Lidé zlenivěli a pohyb se vytratil z jejich potřeb a možná až ta moje generace teď zase začíná kouzlo pohybu objevovat znovu. Tlak komerce kolem nás a tlak na neustálý výkon stále sílí. Tělo to nějakým způsobem musí kompenzovat a my samozřejmě víme, že jednou z dobrých prevencí proti stresu je pohyb. Je to takový návrat po několika desítkách let k tomu, že pravidelný pohyb, inteligentně dávkovaný, je jedna z nejlepších věcí, co pro sebe můžeme každý dělat.

Pamatujete se ještě na boom aerobiku, a jaký je rozdíl oproti tomu, jak se cvičení vnímá dnes...
Já jsem se tomu tenkrát hrozně smál, protože si pamatuju mojí mámu, jak si navléká ty štulpny a maže do té tělocvičny.. a paradoxně mě vůbec nenapadlo, že to za 20 let budu dělat taky a stane se to mým povoláním. Tenkrát jsme to neřešili, protože jsme byli děti, a byli jsme rádi, že mamka se tam na to cvičení těší. Takhle to, myslím, funguje dodnes, akorát se rapidně a razantně změnil obsah různých nabídek cvičení. A to je ta zásadní změna. Tenkrát se těžilo z různých tradičních gymnastických cvičení a maximálně z naší historicky zakořeněné tradice sokolského cvičení, nebo nějaké vylepšené taneční gymnastiky… Nyní už do toho zasahuje moderní doba, vložila se do toho fyzioterapie, lékařské posudky a doporučení odborníků, psychologů. Také různé rekreační formy skupinových forem cvičení už mají určitou edukaci, určitý řád a určitý systém. Někdo má rád emočně zabarvené lekce, raději se vytancuje, vyřádí a nehledí až tak na zdravotní aspekt a dopad na tělo, ovšem kromě psychického relaxu. Některé lekce jsou naopak čistě zaměřené na zdravotní stránku, ošetřují náš pohybový aparát z různých dysbalancí a nedostatků, takže se jedná až o fyzioterapeuticky vedené lekce. Velmi se také rozšířily individuální lekce s trenérem. V současné době už bych to neviděl jako luxus, ale jako velmi dobrou praktickou věc, mít svého trenéra na své lekci, protože je potřeba pomoci danému jedinci, a ne skupině jako celku. Skupinové cvičení je velmi anonymní, takže stále více lidí využívá služeb kvalitních, to připomínám, kvalitních osobních, tzv. personálních trenérů. Dále se hodně edukují výživové poznatky, protože se stáváme jedním z nejobéznějších národů. Tady alarmují dokonce už státní instituce, které nechtějí mít národ nemocný, ale chtějí investovat do prevence a lidem vštěpovat správné návyky ohledně pohybu, regenerace, výživy. To jsou takové souvztažné věci dohromady.

Proč je ve fitness tak důležitý trenér...
Fitness trenér je vlastně určitý druh služby pro potenciální návštěvníky sportovních center. Pokud se chci něčemu věnovat, nebo mám doporučeno se tomu věnovat, ať už z jakýchkoli důvodů, tak se vyplatí investovat do toho, aby tato činnost byla pro mě bezpečná, aby přinesla maximální efekt a užitek z času, který tomu věnuji, aby pro mě to mělo smysl; nechci se zabývat tím, abych si jako klient řídil svůj trénink, protože mě to třeba ani nebaví. Proto jsou tu odborníci, kteří mě navedou a udrží motivaci, protože spoustu lidí to nebaví, ale vědí, že to musí pro své zdraví dělat. Takže trenér by měl být i výborný motivátor. Samozřejmě také hlídá hlavně zdravotní aspekty, aby cvičení mělo hlavu a patu a bylo pro nás, pro naši postavu, pro naše zdraví, pro náš cíl tím nejlepším. Tady je nutno říct, že bych oddělil velkou skupinu trenérů, která si jenom říká, že jsou osobními trenéry. Podle mě je ještě velká díra v legislativně právním nastavení, protože chybí kontrola, neexistuje zpětná vazba, jak trenéři pracují. Samozřejmě existuje pár výjimek, pár sportovních center, které striktně dbají na kvalitní práci a personální politiku u svých trenérů, která by měla být podložena jejich vzděláním a teoretickými i praktickými zkušenostmi a také neustálým dovzděláváním. Spousta takovýchto pseudotrenérů jenom simuluje práci, ale do hloubky nezná její podstatu. Nevědí, proč klientovi doporučují to, či ono, nemají práci podloženou diagnostickým vstupním vyšetřením klienta. A to už vůbec nemluvím o nějakém pravidelném kontrolním vyšetřovacím nebo testovacím programu, který ukáže, že ten který program směřuje ke konkrétnímu výsledku a nebo je třeba zařadit nějaké změny. Takže tady bych apeloval, ale nevím, možná i na asociaci wellness a další takováto seskupení, která mají možnost ovlivnit provozovatele sportovních center, aby striktně a důsledně dbali na kvalitu svých lidí. Vždyť to má i význam konkurenční. Centra s kvalitními trenéry naštěstí začínají přibývat. Návštěvník kvalitu pozná a dá jí přednost. Amatérské přístupy budou postupně ubývat a vymírat.

Jaké nejčastější chyby ve fitness děláme, Vy už jste zmínil roli kvalitního trenéra…
S trenérem by měla být záruka toho, aby člověk pro začátek nebyl zahlcen příliš mnoha informacemi, aby se mu dostalo těch potřebných informací, které do začátku potřebuje a postupně se přidávalo, jak na zátěži i na informacích. V tom, jak se člověk cítí, hraje roli nejen výdej energie, tzn. pohyb, který má svá pravidla, ale také celkový režim výživy, regenerace, aktivního a pasivního odpočinku, pracovní režim atd, takže trenér by měl být zároveň takovým konzultantem časového režimu a rozpoložení a postupně, nejde to samozřejmě hned, by měl dokázat klientovi skloubit zásady správného životního stylu s jeho osobním režimem, když už je člověk ochoten se přizpůsobit. A ta chuť se přizpůsobit, to je základ, protože jakmile člověk není ochoten něco změnit, tak sebelepší trenér na světě nedokáže svého svěřence nikam přivést. Je třeba oboustranná vstřícnost, důvěra a morálka, a pak se dají s tělem dělat divy.

Propagujete zdravý životní styl a organizujete projekt Fitness tour, Není lepší např. uspořádat jednu větší akci s masovou odezvou, např. ve sdělovacích prostředcích...
Je to bohužel otázka finančních prostředků a taky, dostat někam televizi je hrozně náročné. Tedy - pokud to má být pouze o zpravodajství, tak to je něco jiného. Pokud se má ale jednat o účast na projektu cvičení pro veřejnost, tak si neumím představit, že by tohle bylo pro televizi zajímavé. Bohužel, je to tak. I když jsem se o to snažil několikrát, vždy jsem narazil na to, že je to prý strašně malá cílová skupina, kterou takovým pořadem člověk osloví. To mě vždycky zarazilo, protože tomuhle argumentu nevěřím. Velmi rozhoduje individuální přístup toho dotyčného. Ale pokud sami sportují, je jejich přistup jiný. Vždycky je dobré, když je na obrazovce něco, co má úroveň, co má hlavu a patu a je to přínosem. Cvičební seriál, takový, který by měl smysl, ten je pro televizní čas bohužel hrozně nezajímavý. Zatím. Ještě stále má člověk pocit, že je to boj s větrnými mlýny, ale nemůžeme být spasiteli, protože to je zbytečně vynaložená energie, ale máme tady možnost výběru. Zdraví anebo konzum. Tady u nás dlouho chyběla nabídka pro ty, co chtějí žít zdravě.

Jakým dalším konceptům se aktuálně věnujete...
Dostal jsem příležitost podílet se na projektu s názvem „Zacvičte si s Prahou 6 pod odborným dohledem“. Inspirace vychází ze zahraničí, kde jsou takové projekty běžné. V květnu a červnu mají občané Prahy 6, převážně ti dříve narození a maminky na mateřských, možnost vyzkoušet s profesionálními instruktory fit jógu, pilates, nordic walking, využít unikátního fit areálu zdraví pro dospělé na Petřinách. Pohyb v parku, na zdravém vzduchu, v blízkosti domova a zdarma. Pohyb je prospěšný pro každou věkovou kategorii. Velký význam má zejména pro lidi v pokročilejším věku, kdy je aktivní životní styl důležitý pro delší a zdravější život. Zapojení pohybu do rekreačních aktivit pro dospělé, tak jak to nabídla Praha 6 s vydatnou podporou partnera tohoto projektu VZP ČR , pomáhá nejen utužovat zdraví, ale je zdrojem společenského vyžití a zábavy. Můj vstup do tohoto projektu byl obsahový, hlavně příprava a konkretizace nabídky lekcí a také celkové řízení projektu . Je to takový pilotní projekt a po 3 týdnech provozu registrujeme velký zájem a budeme ho rozšiřovat i o další lokality. Moje vize je, aby se tento projekt stal tradicí a stal se v budoucnosti vyhledávanou společensko prospěšnou akcí pro občany nejen z Prahy 6. Kromě této akce intenzivně pracuji na dalších svých projektech, jako např. Fitness tour po městech ČR , pořádám ve spolupráci s mým 4fitness týmem tzv. Wellness víkendy zaměřené na cvičení a relaxaci. Rovněž mám stálou klienelu, které dlouhodobě poskytuji servis osobního trenérství a vedu svou firmu 4Fitness Consulting s.r.o. , prostřednictvím které např. nabízíme firmám programy zaměřené na prevenci zdraví zaměstnanců.

Ptala se: Petra Dolanská

Pohyb je jedna z nejlepších věcí, co pro sebe můžeme udělat...Pohyb je jedna z nejlepších věcí, co pro sebe můžeme udělat...Pohyb je jedna z nejlepších věcí, co pro sebe můžeme udělat...Pohyb je jedna z nejlepších věcí, co pro sebe můžeme udělat...Pohyb je jedna z nejlepších věcí, co pro sebe můžeme udělat...

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka