Pohankové slupky zahřejí a léčí

Pohanka pochází z nejchladnějších oblastí střední Asie, proto je její energie silně zahřívající. Často narazíme na výborné recepty z pohankových krup, ale málokdo ví, že lze zpracovávat i pohankové slupky, a to na přípravu čajů a odvarů nebo jako léčivou výplň do polštářů.

„Pohanka je výbornou zahřívající, lehce stravitelnou a bezlepkovou obilovinou. Doporučuji ji pro zpestření jídelníčku každého a pro pravidelnou konzumaci při bezlepkové dietě a nemocech srdce a cév,“ říká výživová poradkyně Margit Slimáková. Tato potravina je přirozeně bezlepková a tudíž vhodná i pro celiaky.

Pohanka pochází ze Střední Asie, odkud se postupně rozšířila, a na našem území se pěstovala už ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. „Je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Obsahuje zejména vitamíny B1, B2, B3 (niacin), E a C. Důležitý je obsah cholinu, který regeneruje jaterní buňky po poškození škodlivými látkami, nemocemi a alkoholem,“ jmenuje přednosti pohanky Margit Slimáková. Pohanka je také nejlepším přírodním zdrojem rutinu podporujícího pružnost cév.

Bez zajímavosti není ani zpracování. Existují dva způsoby loupání pohankové nažky, a to termické a mechanické. Mechanické je šetrnější a konečný produkt si tak ponechává své cenné živiny. Mechanicky vyloupané kroupy mají světlejší, zeleno-růžové zbarvení. Tento způsob loupání využívá ve svém vlastním bio mlýně společnost PRO-BIO. Tato společnost má jako jediná v České republice samostatný bio bezlepkový mlýn, díky němuž může celiakům zaručit stoprocentní bezpečnost bezlepkových potravin.

V jídelníčku pohanka nejvíce chutná v kombinaci s výraznějšími potravinami, jako např. ovčím sýrem anebo v podobě snídaňové kaše. Cévám nejvíce prospívá čaj z pohankové natě, která má nejvyšší obsah ochraňujícího rutinu.

Čaj z pohankových slupek

Čaje jsou složeny z pohankových natí a slupek, popřípadě dalších bylin. Pohanka na tento čaj se sbírá před květem, protože v tomto období obsahují natě nejvíce rutinu.

Při přípravě čaje je důležité nejprve propláchnout slupky studenou vodou a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Následně nasypete slupky do vody, necháte projít varem, odstavíte a ještě minimálně 10 min. pod pokličkou louhujete.

Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí, která obsahuje vitamín C, jenž podporuje vstřebávání rutinu do těla. Kdo preferuje již hotový výrobek, může vyzkoušet pohankový nápoj v nálevných sáčcích, vyrobený podle staré receptury z pohankových natí a slupek v kombinaci s mátou, šípkem či pomerančovou kůrou od Probio.cz.

Pohankové slupky lze použít i na přípravu léčivých odvarů, které můžete přiložit jako obklady na postižená místa, třeba na křečové žíly.

Pohankové polštáře plněné slupkami pomáhají při léčbě některých zranění a onemocnění. Můžete je používat proti zablokování krční páteře a z toho plynoucím bolestem hlavy, zátylku, ramen a zad. Úlevu přinášejí u bolestí končetin a kloubů a blahodárně působí i při migréně, nespavosti, chorobách uší a očí a tlumí i onemocnění dutin čelních a čelistních.

Fotografie zaslala Linda Čtvrtečková, Roman Hrůza Agency, s.r.o. - děkujeme.

Pohankové slupky zahřejí a léčí Pohankové slupky zahřejí a léčí Pohankové slupky zahřejí a léčí Pohankové slupky zahřejí a léčí

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka