Pétanque

Pokud nemáte během horkých letních dnů náladu na náročnější sporty, ale zároveň nechcete lenošit doma ani vysedávat po barech, máme pro vás tip na ideální aktivitu, která je společenská, nenáročná a zábavná – zahrajte si se svými přáteli pétanque!

Pétanque je společenská hra, jejíž počátky sahají až do starého Říma, kdy získala tato hra svou podobu. Nejpopulárnější je pétanque ve Francii, kde se každoročně koná více než 10 000 turnajů všech kategorií i významu.

Jedná se o hru pro dvě 1-3 členná družstva. Cílem je umístit ocelové koule co nejblíže k cíli, který je tvořen malou dřevěnou kuličkou, většinou nějak výrazně zbarvenou, tzv. prasátkem. Pokud mají družstva po 1 - 2 hráčích, hraje se se třemi koulemi na osobu, pokud má každé družstvo 3 hráče, má každý 2 koule.V házení koulí se družstva střídají (zároveň se střídají i jednotliví hráči v každém družstvu), přičemž se každé družstvo snaží přiblížit své koule co nejblíže prasátku. Koule se během hry nesbírají, hází se vždy z toho místa, kde koule skončila po předchozím hodu. Vyhrává družstvo, které má kouli nejblíže prasátku. Vítězné družstvo získává tolik bodů, kolik má koulí blíže než je nejbližší soupeřova koule. Tradičně se hraje do 13 bodů. Během hry je dovoleno odpalovat koule soupeře i prasátko, nebo také postrkávat svoje koule (vše samozřejmě kutálející se koulí). Dosažení cíle často komplikuje terén hřiště, který není v pravidlech nijak určený. Princip hry je velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky vyžaduje pravidelný trénink.

Výraznou předností tohoto sportu je, že jej můžete hrát téměř kdekoli, kde získáte trochu místa na hrací prostor (rozměry okolo 4 x 15 m), a že jej může hrát v podstatě každý bez ohledu na věk, pohlaví či fyzickou zdatnost. Pétanque je ideální jako doprovodná hra např. ke grilování, pikniku, nebo jentak k venkovnímu pobavení se s přáteli.

 

 

PétanquePétanque

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka