Pět nejčastějších chyb při čištění zubů?

Jak se říká – je potřeba čistit zuby už od těch prvních dvou. Nějakému základnímu čištění nás postupně učí rodiče, ale ne vždycky je to úplně správné. Někdy dokonce chybujeme tak, že můžeme uškodit zubní sklovině a taková poškození mohou být nevratná. Jaké jsou ale ty nejčastější chyby, kterých se dopouštíme během čištění zubů?

Ano, občas každý z nás jen sáhne po kartáčku a po zubech přejede párkrát tam a zpátky. Pokud tohle ale děláte pravidelně a ještě navíc například s tvrdým kartáčkem, tak můžete svým zubům uškodit více, než asi chcete.

1. Příliš tlačíte na kartáček

První a asi nejrozšířenější chyba je, že na kartáček při čištění příliš tlačíte. Možná vám připadá, že když na kartáček víc zatlačíte, tak odstraníte více zubního plaku, ale to není tak úplně pravda. Když na kartáček tlačíte moc, vlákna se rozestoupí a nečistí zuby špičkami vláken tak, jak by to mělo být.

2. Používáte špatný zubní kartáček

Tato chyba si vysloužila hned druhou příčku. I když dnes už více lidí kouká, jakou tvrdost kartáčku si vybírá při nákupu, stále se najde poměrně velké množství lidí, kteří toto neřeší a používají středně tvrdé nebo tvrdé zubní kartáčky. Problém je ovšem v tom, že pokud kombinujete první chybu a tvrdý zubní kartáček, pak hrozí, že dojde ke ztenčení zubní skloviny, a tím zvýšení citlivosti zubů.

3. Nedodržujete dobu čištění

Zkoušeli jste si někdy stopovat, jak dlouho si čistíte zuby? Podle průzkumů si většina lidí čistí zuby asi 54 vteřin. To není úplně mnoho s ohledem na to, že zubní lékaři doporučují při čištění manuálním kartáčkem čistit zuby 3 minuty. Trochu snadnější je to s elektrickým kartáčkem, protože tomu stačí 2 minuty na to, aby vaše zuby precizně vyčistil.

4. Nečistíte mezizubní prostory

Ano, i toto patří mezi chyby. Málokomu se chce po čištění zubů ještě sahat po mezizubním kartáčku, ale je to nutnost. Plak usazený v mezizubí způsobí nejen vznik zubních kazů, ale za následek může mít i zánět dásní. Pozitivní na používání mezizubního kartáčku je to, že se používá pouze jednou denně a to večer.

5. Neumíte použít správnou techniku čištění zubů

Poslední bod vlastně shrnuje všechny předchozí. O správné technice čištění zubů se toho hodně namluví, ale málokdo ji umí používat. Vy se jí můžete naučit sami podle video návodů na internetu, nebo se obraťte na svého zubního lékaře nebo dentální hygienistku, kteří vám svůj čas věnují a naučí vás, jak si správně čistit zuby a jaké pohyby s kartáčkem při čištění vykonávat.

 

Nejdůležitější je pravidelnost

Když už odstraníte všechny nešvary ze své zubní hygieny, nesmíte zapomenout na absolutní základ péče o zuby – pravidelné čištění každý den alespoň ráno a večer. Když si najdete ještě tři minuty po obědě, tak vám to rozhodně neuškodí, spíše naopak. Budete mít i po obědě v práci pocit svěžích úst a zdravých zubů. A to je důležité i pro vaše sebevědomí.

Autor: Nazuby.cz. Fotografii zaslala Mgr. Andrea Ivaničová, KOBOZ SERVICE s.r.o. - děkujeme.

Pět nejčastějších chyb při čištění zubů?roztřepený kartáček - přílišný tlaksprávné čištění zubůmezizubní kartáčky

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka