Péče o sebe není jen péče o tělo

..říká terapeutka Jana Pilařová, která v pražském salonu Institut Sothys, který vede Anna Pašková, poskytuje služby alternativní terapie. S trochou nadsázky je možné říct, že klientům nabízí péči o tu neuchopitelnou část člověka.

Jak došlo k tomu, že jste se rozhodly doplnit služby salonu také o ne příliš tradiční služby z oblasti alternativní terapie?
My se s Aničkou známe ještě z doby,  kdy byly naše děti malé a my byly sousedky. Anička je alternativním procedurám hodně otevřená, má je vyzkoušené a ví, že jí pomohly, že je to funkční spojení a že tím pádem může svým klientkám nabídnut mnohem víc, než jen perfektní ošetření těla. Samozřejmě, využít v salonu také mé služby je součást nabídky, nikoli povinnost.

Jak jste se k alternativním technikám dostala vy sama?
Začínala jsem s homeopatií a postupně jsem objevila metodu EFT. Přišlo mi, že se to vzájemně výborně doplňuje, protože  systém EFT je neskutečně funkční. Úleva od problému nastupuje velmi rychle a často se stává, že klientův problém velmi rychle vymizí úplně. Určitě víte, že ve většině  alternativních procesů nastupuje efekt nápravy stavu pozvolna,  že proces je pomalejší. Zde se mi právě osvědčilo pojistit účinky metody EFT ještě homeopatickými prostředky. Jsem schopná poradit i v oblasti léčivých rostlin, i když se za klasickou bylinářku nepovažuji.

Ještě malá odbočka - můžete stručně metodu EFT představit těm, kteří o ní dosud neslyšeli?
Jedná se vlastně o správné využití energie, která proudí našimi těly. V EFT (emotional freedom techniques) se právě poruchy v oblasti proudění této energie berou za základ všech našich problémů.  Metoda EFT je vlastně emoční forma akupresury, je velmi účinná, nebolestivá a často pomáhá i tam, kde klasická medicína selhává. Samozřejmě, mám i své klienty, kteří prvotně vyhledávají pomoc alternativní terapie. Klientela vždy přichází nejvíce na doporučení a většina klientů ví, co asi má od procedury očekávat.

Je to stejné i zde v salonu?
Zde v salonu terapeutky také doporučují moje služby, předvysvětlí o co jde,  nabídnou možnost konzultace. Výběr služby už potom záleží na rozhodnutí klienta.

Setkala jste se i s úplným odmítnutím?
Na to musí být člověk připraven. Pro některé klientky je tohle třeba jejich první setkání s alternativními terapiemi, mohou mít i zavádějící informace, mylné představy. Je to přirozené. Občas se stane, že se klientce snažím například vysvětlit určité zákonitosti, které se dějí v jejím těle a které se mohou projevit jako kosmetický problém nebo nepohoda a setkám se s neporozuměním. Někdy je naopak potřeba  při konzultaci zmírnit přehnaná očekávání. Myslím, že  klienti, kteří přicházejí do salonu se již rozhodli řešit nějaký problém - přišli si například odpočinout nebo nabrat nové síly a jsou tím pádem otevřeni i další možnosti, která se jim zde nabízí. Když už se člověk zastaví a zjistí, že mu v něčem není dobře a že má možnost to řešit, tak se třeba rozhodne. Je to o přístupu a všechny alternativní způsoby jsou vždycky o tom, jestli to člověk chce zkusit.

Chystáte nějakou konkrétní spolupráci?

Připravujeme se nabídnout klientkám hubnoucí procedury podpořené právě zkušenostmi a přístupem zevnitř. Těším se, protože bych ráda klientkám předala zkušenosti., které mám. V této oblasti se právě dá s metodou EFT účinně pracovat, protože většina problémů s nadváhou má základ v psychice. Pokud se podaří u klienta podpořit špičkovou odbornou péči ještě celostním přístupem zevnitř, výsledek péče je pak mnohem efektivnější.

Děkuji za rozhovor. Ptala se Petra Dolanská

Péče o sebe není jen péče o těloPéče o sebe není jen péče o těloPéče o sebe není jen péče o těloPéče o sebe není jen péče o tělo

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka