Parní lázeň

Parní sauna je teplá mlhová lázeň (cca 45° C, vlhkost až 100%), podobná sauně. V porovnání s klasickou saunou však není tak horká a je mnohem vlhčí.

Horká pára je vhodná při onemocnění dýchacích cest a revmatických potížích. Parní sauna je doporučována také při léčbě a prevenci astmatu, revmatismu, nachlazení, přetížení svalů a poruch prokrvení. Má blahodárný vliv na zdraví pokožky, pomáhá při pročišťování pórů, při léčbě celulitidy, akné apod. Je dobrým prostředkem k relaxaci, stimuluje životní funkce, celkově omlazuje organismus a podporuje redukci váhy. Mezi účinky parní sauny patří svalová i psychická relaxace, pomoc při bolestech svalů či kloubů, detoxikace, zrychlení látkové výměny, pročištění kůže, osvěžení, celkové zotavení, uvolnění dýchacích cest, atd.

Prohřívání v páře má jako lázeňská procedura výrazný preventivní účinek. Pravidelné návštěvy  páry zvyšují otužilost organismu a jeho odolnost proti běžným infekcím horních cest dýchacích, povzbuzuje a vylepšuje nervové i hormonální funkce a umožňují organismu zbavovat se ve zvýšené míře škodlivých zplodin látkové přeměny.

Z léčebného hlediska se horká pára chápe jako pudový prostředek léčby. Osvědčuje se hlavně při chronických rýmách a zánětech nosohltanu a hlasivek, dále u revmatických chorob a různých pohybových potíží. Je vhodná při léčbě poúrazových následků, osvědčuje se při nespavosti, při nedostatečném prokrvení končetin, zlepšuje stavy po nadměrném účinku vibrací, ovlivňuje příznivě i některé obtíže při přechodu u žen. Před použitím sauny jako léčebné procedury je však třeba se vždy předem poradit s ošetřujícím lékařem.


Jak správně používat parní lázeň:

  • Před vstupem do lázně proveďte řádnou očistu těla vodou a mýdlem.
  • V potírně zůstaňte tak dlouho, dokud nejste řádně prohřátí (není zdravé dobu v potírně přetáhnout tak, že se dostaví pocity mdlob a točení hlavy ). Délka pobytu v parní sauně je vždy individuální, obvykle však 10 - 20 min. Prohřívání těla saunujících se dociluje v prohřívárně, která je vyhřátá na průměrnou teplotu 35 - 45°C při vysoké vlhkosti vzduchu dosažené parní mlhou. Tělo je vystaveno v ohřívárně nejen účinkům horka, ale i vlhka ze všech stran a účinku ohřátých lavic, na nichž návštěvníci sedí.
  • Po odchodu z parní lázně je doporučeno se osprchovat - není nezbytně nutné se prudce ochlazovat - použijte vlažnou vodu. Intenzitu ochlazení volí každý podle svých pocitů a zkušeností, kromě sprchy lze použít ochlazování na chladném vzduchu. Fáze prohřívání a ochlazování se obvykle opakují 2-3x tak, aby bylo docíleno příjemných pocitů. Doba a intenzita prohřívání se ponechává na návštěvnících sauny.
  • Po ukončení saunování, případně po masáži doporučujeme odpočinek 20-30 minut na lehátkách v odpočívárně.
  • Dodržováním všech našich rad a pokynů si sami vytvoříte nejvhodnější prostředí ke zdravému saunování.
  • Po ukončení procedur dle bodu 1 - 5 je účelné malé občerstvení, které má v organismu doplnit zejména vypocenou vodu a minerální soli.  K tomu se nejlépe hodí neslazené minerálky, ovocné šťávy nebo jiné nealkoholické nápoje.

 

Kontraindikace

Do páry nemají přístup osoby s akutním onemocněním, zejména při zánětech dýchacích cest, se zvýšenou teplotou, s kašlem, s rýmou, průjmem, s bolestmi hlavy, dále osoby s chorobami budícími odpor, zejména s kožními vyrážkami, otevřenými hnisajícími nebo krvácejícími ranami. Vstup není dále dovolen osobám trpícím přenosnými chorobami, bacilonosičům nebo osobám v jejichž blízkém okolí se vyskytly přenosné choroby. Pára se nedoporučuje osobám trpícím ischemickou chorobou srdeční, se stavy těsně po infarktu myokardu a cévními chorobami.

 

 

Parní lázeňParní lázeň

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka