Parní bylinná lázeň

Naši dávní předkové pokládali páru za božské zjevení a přistupovali k ní s úctou. Regenerační procedura, která v sobě spojuje očistné účinky páry s léčivými účinky bylin, je založena na principech známých už starým Slovanům. V moderním pojetí můžeme parní bylinnou lázeň absolvovat v letňanském Centru Harmonie.

Nepleťme si ovšem parní bylinnou lázeň se saunou. V obou případech jde sice o zahřívání těla teplou párou, ale lázeň, jejímž srdcem je velká dřevěná káď, máme vždy jen pro sebe. Káď je přikryta plachtou, ze které nám kouká hlava, takže celou dobu můžeme komunikovat s personálem, popíjet bylinkový čaj, či jen zavřít oči a poslouchat jemné ševelení bylinkové páry, uvolnit se a nechat mysl odpočinout. Pára se vyvíjí v zařízení podobném klasickému „papiňáku“ a nasytí se bylinnými výtažky. Poté se přivede do kádě, kde působí na tělo. Této fázi se někdy říká „parní sprchování“. Při něm se začnou otevírat kožní póry, skrz kůži budou postupně pronikat do organismu léčivé bylinné složky a kyslík. Zlepší se nejen proces okysličení tkání a orgánů, ale dojde především k mohutnému uvolnění toxinů a jejich intenzivnímu vylučování z těla. Složení bylinných směsí je možné měnit, buď podle nálady, nebo podle „neduhu“, kterého se chceme zbavit. Po této fázi následuje odpočinek. Nečekejme žádné prudké zchlazení jako v sauně. Obsluha nás zabalí do teplých pokrývek a můžeme jen tak podřimovat, nebo poslouchat relaxační hudbu. V této fázi dochází k dalšímu intenzivnímu vstřebávání bylinných látek a esencí do pokožky, máčení a mytí by bylo spíše na škodu. Po odpočinku následuje relaxační masáž a do těla se dostávají další léčivé látky, tentokrát z bylinných olejů. Poslední fází je cvičení na trakčním lehátku, kde dochází k uvolnění páteře. Příjemné, co říkáte?

Kompletní ozdravný program zahrnuje deset procedur, ideálně každý den jednu. Za tu dobu je možné organismus nejen vyčistit a posílit, ale také znormalizovat funkce nejdůležitějších orgánových okruhů – plic, jater, ledvin, žaludku, střev, srdce a cév. Ale už po jedné proceduře se cítíte tak báječně lehce a odpočatě. Chcete-li parní bylinnou lázeň jen vyzkoušet, máme pro vás dva tipy: univerzální směs bylin s názvem Duhová sonáta, která pročišťuje a posiluje tělo a aktivně se podílí i na odbourání psychických potíží, stresů a syndromu dlouhodobé únavy, nebo směs Perseus a Andromeda, ve které jsou velmi podstatně zastoupeny byliny pečující o perfektní stav pokožky a pleti. Bylinky a pára zkrátka udělají dobře nejen tělu, ale dokážou „pohladit i po duši“. Procedury velmi blahodárně působí na psychiku, je to druh tradiční relaxace, na který naše civilizace stačila zapomenout. Nemusíme být antičtí bohové a v parní lázni pěstovat svou božskou dokonalost a věčné mládí. Parní bylinná lázeň znovuobjevuje své místo na slunci i bez božského přičinění.

Proceduru v parní bylinné lázni můžete věnovat i jako netradiční dárek – dárkové poukazy jsou k zakoupení na recepci Harmonie.

Proceduru vyzkoušel a doporučuje: Pavel Hofrichter.

Parní bylinná lázeňParní bylinná lázeň

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka