Ostende zakončí plaveckou sezonu pruhovaně

Setkání nostalgických plavců v pruhovaných plavkách ozdobí tuto neděli odpoledne slavnost na pláži Ostende u rybníka Svět v Třeboni. Zavírání plavecké sezony zpestří muzika s premiérou písně, která nedávno na počest Ostende vznikla, a také vernisáž velkého obrazu a dražba právě vykované kotvy. „Bude to rovněž příležitost k výročnímu vážení členů spolku, abychom zjistili, zda náš spolek nabývá na vážnosti,“

Měla velký ohlas a Barnáš zve další zájemce v dobových plavkách, aby svými kilogramy přispěli k tomu, že se bude takové počínání těšit zasloužené vážnosti.

 

Plovárna má atmosféru připomínající film Rozmarné léto, takže láká nejen sportovce a rekreanty, ale i herce, muzikanty a další umělce. Výtvarník Tomáš Paul, který z Prahy přesídlil do Třeboně, zde celé léto nachází inspiraci. „Jsem rozhodnut, že zasvětím zbytek svého života zhmotnění ducha tohoto posvátného místa a budu zde malovat, co se dá,“ konstatoval. Pro začátek vytvořil ohromný obraz hned ke vchodu a je rád, že ač je malba svými rozměry jasnou konkurencí Muchovy Slovanské epopeje, nelze ji dost dobře „ukrást“ do Prahy – leda s celou plovárnou Ostende.

 

Párty začne 9. 9. od 14 hodin na terase letní hospůdky. K poslechu i tanci bude hrát Restaurační kvartet a možná vznikne i orchestr, protože Ostende je silným magnetem pro muzikanty. Orchestr KMČ (Kdo-má-čas) sdružuje například hudebníky z kapel Nezmaři, Pánská šatna, Poutníci, Hráz či Maxmilián Chovanec a přátelé. Ostende má navíc i svoji vlastní partu hudebníků nazvanou Los Alimentos, jejímiž pilíři jsou správci pláže Karel a Pepa.

 

K muzikantům se přidá i organizátor slavnosti Pavel Barnáš, který hraje na violoncello v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu. „Ostende je zcela mimořádné místo, které si zaslouží být velebeno všemi způsoby,“ řekl Bárny. I proto má radost, že po setkání nostalgických plavců na začátku letošního léta vznikla nová píseň, kterou hraje Pánská šatna. Líčí idylický „Den D na Ostende“ a v neděli ji návštěvníci uslyší v premiéře.

 

Rušno bude v Třeboni už od nedělního rána, protože v 9 hodin odstartuje na náměstí výlet na kolech s koupáním v zákoutích řeky Lužnice, který skončí na Ostende. Pro děti připraví hry Nadace vydra, kovář Standa Šutka na Ostende vyrobí kotvu, kterou bude kalit vodou z rybníka Svět a pak ji vydraží. Spojnici s centrem města a pláží Ostende obstará loď , která bude z přístaviště pod Krčínem vyjíždět ve 13 a ve 13:30, a také speciální jízdní řád bude mít vláček Třeboňáček.

 

Borci v pruhovaných plavkách budou mít vstup zdarma, apartní modely si budou moci lidé na pláži i zakoupit. Podle nositelů mají samé výhody, zvláště pro majitele pivních bříšek. Mají jen jednu nevýhodu: „Špatně kloužou po skluzavce. To je ovšem jediný jejich problém,“ shodli se Třeboňáci Michal Sklenář a Vratislav Plaček, kteří plavky tohoto střihu propagují už řadu let.

 

Dřevěná hospůdka na Ostende si dosud zachovala tvář, kterou má na fotografii z roku 1928. Třeboňští byli tenkrát na výletě ve stejnojmenném belgickém přístavu, a protože se jim tam líbilo, přenesli si to místo domů. Vybrali travnatou pláž pod mohutnými duby, kousek od Schwarzenberské hrobky a hřbitova s kostelíkem, jehož zvon každý večer ohlašuje šestou a dokresluje místní idylu. Tam postavili letní plovárnu, kde by se Rudolf Hrušínský uměl radovat z jakéhokoli způsobu léta.

 

Konec nedělní slavnosti je naplánovaný jako oslava západu slunce. „Kde jinde ukončit plaveckou sezonu než na Ostende? Tam lidé dovedou oslavit každý večer, když se vydaří západ slunce nad Světem. Na tuto podívanou chodí mnozí jako do kina,“ zve organizátor Pavel Barnáš.

Ostende zakončí plaveckou sezonu pruhovaně

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka