Ochutnali jsme nové menu restaurace Siddharta Café inspirované čínskou filozofií Pěti elementů

Restaurace Siddharta Café pražského Buddha-Bar Hotelu Prague představila nové menu pro jarní a letní období. Aktuální jídelníček doplňuje nově i nabídka pokrmů, připravených v souladu s východní teorií Pěti elementů, vycházející z tisíce let staré orientální medicíny.

Pět elementů (oheň, země, kov, voda a dřevo) může být chápáno jako pět fází nebo proměn energie jin a jang. Každý z pěti elementů je spojen s určitým ročním obdobím, s konkrétními emocemi, chutěmi, tělesnými orgány a barvami. Aplikován v kuchyni má vliv také na výběr surovin, technologii přípravy, chuť a emocionální prožitek.

„Pět živlů funguje v přírodě stejně jako v lidském těle a životním cyklu.," tvrdí šéfkuchař Buddha-Bar Hotelu Prague Tomáš Stehlík. „Výhodou je, že teorie nevychází z žádné dogmatické diety, ale využívá znalostí orientální medicíny a řídí se přirozenými metabolickými pochody," dodává.

Klasický jídelníček Siddharta Café tak nově obohatí i pokrmy sestavené zcela v souladu s filozofií pěti elementů, které budou součástí týdenního obědového business menu a v podobě nového obento boxu také snídaňové nabídky. „Ve skladbě obědového menu bude vždy na výběr i jeden překrm, polévka, hlavní jídlo a dezert připravené podle vládnoucího elementu. Pokrmy se budou dále pětkrát do roka měnit i co do obsahu základních surovin odpovídajících příslušnému elementu," dodává Tomáš Stehlík.

„Vyvážená strava podle filozofie pěti elementů s trochou nadsázky připomíná znalosti našich babiček, které svůj život intuitivně vedly v souladu s přírodou a dokázaly tak lépe uzpůsobit své návyky, pracovní povinnosti i jídelníček potřebám ducha i těla. Dnes se jejich znalosti vytrácejí. Doba se změnila, lidé vydají více duševní energie než fyzické, a podle toho se řídí při výběru pokrmů. Mnohem méně pak naslouchají přirozeným potřebám svého těla, které
o to více zatěžují. Proto jsem vytvořil menu na bázi pěti elementů, které je ideální alternativou k ne příliš vhodným dietám," doplňuje Tomáš Stehlík.

 

Ochutnali jsme nové menu restaurace Siddharta Café inspirované čínskou filozofií Pěti elementůOchutnali jsme nové menu restaurace Siddharta Café inspirované čínskou filozofií Pěti elementůOchutnali jsme nové menu restaurace Siddharta Café inspirované čínskou filozofií Pěti elementů

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka