O ženském elementu v sauně s Helenou Kopřivovou

Rozhovor s bronzovou medailistkou z Mistrovství ČR v sauných ceremoniálech

„Mám radost, konkurence byla opravdu velká. Je to pro mě obrovské povzbuzení do budoucna,“ komentovala svůj úspěch Helena Kopřivová, která se věnuje profesi saunérky ve Wellness Horal Velké Karlovice.

Získala jste bronzovou medaili na mistrovství v saunových ceremoniálech. Jaký je to pocit?

Naprosto skvělý. Saunovým ceremoniálům se věnuji teprve krátce a na mistrovství jsem jela hlavně na zkušenou, podívat se, jak to dělají jiní. Když při vyhlášení výsledků zaznělo mé jméno, nemohla jsem tomu uvěřit. Vůbec jsem to nečekala.

Saunové ceremoniály poskytují spíše muži, i kvůli fyzické náročnosti. Myslíte si, že Váš úspěch na mistrovství souvisí i s tím, že do ceremoniálů vnášíte ženský prvek, že ceremoniál poskytuje právě žena? A co si myslíte, že je Vaše nejsilnější stránka v práci saunového animátora?

    Ženský element určitě hrál svou roli. Na Sauna Festu jsem měla velmi dobrý pocit zvláště z druhého soutěžního rituálu, při němž hosté - výhradně muži - reagovali velmi vstřícně. Myslím, že lidé ještě nejsou na ženy-saunérky moc zvyklí a pak je o to víc překvapí, když žena v sauně za svými mužskými kolegy nezaostává. Možná také trochu klamu tělem. Nejsem moc vysoká, takže někdo může čekat, že nebudu mít dost síly na víření vzduchu. Pro mě je ale výška naopak výhodou. Nejsem vystavená nejvyšším teplotám u stropu sauny, takže se tolik neunavím a můžu být víc aktivní.

    Jak jste se na mistrovství připravovala? Jak třeba vybíráte esenci nebo ingredience pro ceremoniály, jak se rozhodujete pro tu správnou hudbu?

      Nejtěžší pro mě bylo najít ústřední téma vystoupení, v němž bych mohla projevit ženský prvek. Nakonec jsem se rozhodla pro Karibik – miluji chuť a vůni kokosu, od něj se odvíjelo i vše ostatní. Esence byla jasná, kostým karibské tanečnice mi s využitím mých plavek ušila sestra, která pracuje jako krejčová v brněnském Národním divadle, a největší problém tak nakonec byla hudba. Dva dny jsem seděla a pátrala na internetu, abych našla tu nejlepší melodii a rytmus. Nakonec jsem vybrala hudbu z filmu Hříšný tanec 2.

      Kolik jste viděla konkurenčních vystoupení na SaunaFestu a které se Vám líbilo nejvíce?

        Bohužel jsem toho nestihla tolik, kolik bych chtěla. Bylo těžké najít čas mezi mými vystoupeními a také jsem se snažila zajít na všechny rituály mých kolegů z Wellness Horal Jirky Maliny a Tomáše Boháče, abych je morálně podpořila. Ve zbylém čase jsem viděla asi deset rituálů. Bohužel jsem přišla o Fabiana Van Dijka –  připravovala jsem se na své vystoupení, které bylo hned po něm. Nejvíc na mě zapůsobil David Wasowicz, který nakonec skončil pátý. Nestává se mi, abych měla při rituálu v sauně husí kůži. Velkou roli hrála skvěle vybraná hudba a saunér měl také velké charisma. Myslím, že to, co saunér vyzařuje, je hodně důležité.

        Mistrovství v saunových ceremoniálech neslouží jen k vlastní soutěži, ale i k setkání, vzájemné inspiraci. Přinášíte si z mistrovství nějaké nové prvky, inspirovala jste se?

          Určitě ano, kvůli inspiraci jsem do Kunětické Hory jela a SaunaFest splnil má očekávání. Největší inspirací pro mě byla práce některých saunérů s ručníkem, přímo jím čarovali. Zaujaly mě i neobvyklé produkty k potírání pokožky, například peeling z drceného ledu s mátou, a hlavně to, jak někteří saunéři pracují s hudbou. Skvěle dokáže zážitek umocnit, v tom pro mě byla inspirace nejsilnější.

          Co se Vám na letošním SaunaFestu líbilo nejvíce?

            Nesmírné množství zajímavých námětů, kudy jít dál. Také jsem ráda, že jsem se seznámila s kolegy z dalších relaxačních center a mohli jsme si vyměnit zkušenosti. Panovala tam přátelská atmosféra bez vzájemné nevraživosti. Organizace SaunaFestu byla výborná. A líbilo se mi i prostředí Cedrus Spa, je to nádherné místo.

            Pracujete v moc pěkném wellness resortu, jak byste nalákala nové návštěvníky k cestě do Velkých Karlovic?

              Resort Valachy se nachází ve Velkých Karlovicích, uprostřed krásné přírody CHKO Beskydy. Tvoří ho hotely Lanterna, Horal a Galik s množstvím kvalitních služeb. Návštěvníkům bych slíbila, že se nadýchají čerstvého vzduchu v krásné přírodě CHKO Beskydy a užijí si u nás cokoli, co si představí pod pojmem dovolená. Můžou u nás jezdit na kole, chodit na túry, v zimě lyžovat nebo jezdit na běžkách a potom relaxovat v našich wellnessech. V Resortu Valachy máme dvě relaxační centra s bazény se slanou vodou  vyhřívanou na 36°C a kromě saunových rituálů nabízíme také mnoho typů masáží včetně exotických s rodilými Thajkami, Srí Lančany a Filipínkami. Naší velkou předností je i výborná valašská gastronomie. V Resortu Valachy je i golfové hřiště, lanový park, půjčovna segway, Ski areál Razula, kosmetický Beauty salon… Díky cyklostezce Bečva můžou u nás na horách jezdit na kolech i děti nebo starší lidé. Přibývá u nás také aktivit pro děti, poslední novinkou byla Kulíškova naučná stezka okolím hotelu Horal. Ostatně i pro děti pořádáme u nás ve Wellness Horal saunové rituály, vždy v 9 hodiny ráno, a jsou velmi oblíbené..

              Jaká je Vaše práce, jak Vás naplňuje, čeho si nejvíce ceníte?

                Líbí se mi to, že jsem v kontaktu s lidmi. Baví mě i to, že se věnujeme osvětě v saunování. Cením si také klidného a velmi příjemného pracovního prostředí.

                Jaké máte ještě záliby vedle saunování a saunových ceremoniálů?

                  Než jsem přišla do Wellness Horal, sedm let jsem pracovala jako pracovní jezdec dostihových koní. Zvířata miluju, mám doma dva koně, psy, kočky, možná přibydou i ovce…., takže péče o zvířata je moje relaxace. Často se také věnuji turistice na koních, vyrážíme na delší výlety s mými přáteli.Máte nějaký námět na saunový ceremoniál, který byste chtěla nabízet?

                    Mám, ale neprozradím. Nechám si ho na další mistrovství. Nechejte se překvapit.

                    O ženském elementu v sauně s Helenou KopřivovouO ženském elementu v sauně s Helenou KopřivovouO ženském elementu v sauně s Helenou Kopřivovou

                    Naše další projekty



                    Partneři

                    Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka