O saunových ceremoniálech s Lukášem Polukem, vicemistrem ČR v saunových ceremoniálech

Na nedávném mistrovství ČR v saunových ceremoniálech získal Lukáš Poluk, kterého můžete potkat v Saunovém světě v Aquapalace Praha, krásné 2. místo. Nyní se připravuje na mistrovství světa v Rakousku a nám poskytl exkluzivní rozhovor.

1. Jak si se dostal k saunování a k saunovým ceremoniálům?
Saunoval jsem poprvé ve školce, v areálu jsme měli malou saunu s velkým ochlazovacím bazénkem. Později jsem často navštěvoval parní kabinu v Podolí. Kdo tam byl, ví jak je jejich pára silná. Já chodil jako 6 letý kluk dozadu, mezi štamgasty. Dal jsem si plavky přes pusu a dýchal přes ně, jinak to nešlo.
V roce 2008 byl otevřen Aquapalace Čestlice. Tehdy měli výhodnou akci na celodenní vstup do Vodního Světa i Saun, platila pouze v pondělí. Tak jsme s kamarády šli asi 8 pondělků po sobě, tehdy jsem objevil kouzlo saunového ceremoniálu. Zalíbilo se mi to natolik, že jsem v únoru 2012 nastoupil do Aquapalace jako saunér na plný úvazek.

2. Pak jsme spolu byli na mistrovství světa. Jak Tě tato událost ovlivnila?
V Grazu jsem otevřel oči dokořán. Tato zkušenost mě velmi silně motivovala a ukázala mi směr, kterým bych se chtěl ubírat. Vždycky je skvělé vidět mistra jakéhokoliv řemesla při práci, ať je to kovář, malíř, kuchař nebo saunér. Pokud máte štěstí být na místě, kde se takových mistrů sejde víc, je to super zážitek, spousta inspirace a nových poznatků.

3. A o půl roku později první oficiální mistrovství ČR. Čekal jsi úspěch?
Jel jsem tam s tím, že postoupit na další Mistrovství světa v saunových ceremoniálech prostě musím. Věděl jsem, že co se týče ceremoniálů, s Jardou Pallasem máme nespornou výhodu v tom, že jsme si to už zažili a víme, jak to chodí.
Za druhé místo a tedy i postup na MS jsem neskutečné šťastný a moc se do Gasteinu těším.

4. Co jsi na SaunaFestu předvedl za ceremoniály a který typ saunového rituálu máš nejraději?
Na SaunaFestu jsem předvedl stejný ceremoniál jako v Grazu, světelný ceremoniál. Je to taková lehce duchovní věc, kdy si postupně rozsvítím jednotlivé části obleku a do toho povídám návštěvníkům o lásce, harmonii, toleranci atd.
Jako druhý ceremoniál jsem předvedl novinku, Japonský ceremoniál s Takyjako Nakašim. Vtipný, svižný a trochu šílený :)

5. Na co dáváš největší důraz – na show, výběr esence, atmosféru, techniku…? Co je Tvá nejsilnější stránka?
Asi mi jde nejvíc o ten celkový prožitek návštěvníků. Aby každý odcházel spokojený, to pochopitelně nejde. Každý má rád saunu jinak intenzivní, s jinou esencí atd. Hodně si zakládám na tom, aby můj projev byl nenucený. Snažím se vždy navodit příjemnou atmosféru.
Moje silná stránka je bezpochyby moje povaha. Jsem upovídaný a bezprostřední.

6. Které vystoupení na SaunaFestu se Ti líbilo nejvíc?
Rozhodně Fabián byl skvělý a asi jeho vystoupení se mi líbilo nejvíc. Dobří byli všichni. Jarda Pallas a jeho piráti, to bylo taky skvělý. Moc se mi líbily ceremoniály Polské výpravy a třeba Egri Czsaba rozjel v sauně nefalšovanou diskotéku a bylo to hodně příjemné a uvolněné.

7. Co si z naší akce odvážíš? Máš nějaké nové zkušenosti či inspiraci?
Odvážím si spoustu informací, zážitků a inspirace. Vím už třeba, že suchý led se v sauně použít může. Odnáším si také dobrý pocit sám ze sebe. Je příjemné, když za Vámi chodí cizí lidé, plácají vás po ramenou a říkají, že jste dobrý.

8. Jsi jedním ze dvou účastníků světového finále za ČR. To je velká prestiž. Dá se již nyní prozradit, s čím na MS pojedeš? Tedy jaký ceremoniál připravíš a jaké umístění očekáváš?
Postoupit na MS byl primární cíl a také se mi to povedlo, takže já jsem maximálně spokojený. Jsem neskutečně šťastný, že jsem se tam dostal a navíc že pojedu se skvělým týmem lidí.
Mám vizi ceremoniálu, se kterým bych chtěl jet na MS, ale záleží na spoustě okolností a jestli se mi povede udělat to přesně podle mých představ. Například to záleží na tom, jestli seženu dostatek husích brk :) Rozhodně chci soutěžit a ne se jen účastnit. Můj cíl, nebo spíš přání, je dostat se do finále mezi 10 nejlepších, ale když sleduju aktivitu pár nejlepších světových saunérů, vím, že to bude neskutečně těžké.

9. Co bys chtěl v saunových animacích dosáhnout, máš nějaké cíle?
Chtěl bych se stát někým, kdo pomůže přiblížit saunové ceremoniály široké veřejnosti. Budu rád když se zařadím mezi "světovou saunařskou rodinnu" a získám uznání za to, co dělám. Inspirací je pro mě Fabian van Dijk. Chci dělat saunové ceremoniály jako zaměstnání na plný úvazek, chtěl bych se dostat na jeho úroveň a cestovat po Evropě a třeba i po světě.

O saunových ceremoniálech s Lukášem Polukem, vicemistrem ČR v saunových ceremoniálechO saunových ceremoniálech s Lukášem Polukem, vicemistrem ČR v saunových ceremoniálechO saunových ceremoniálech s Lukášem Polukem, vicemistrem ČR v saunových ceremoniálechO saunových ceremoniálech s Lukášem Polukem, vicemistrem ČR v saunových ceremoniálech

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka