Nový cykloturistický seriál Krajem vína představuje jižní Moravu

Moravské vinařské stezky mají další lákadlo pro příznivce cykloturistiky. Nadace Partnerství totiž pro letošní rok připravuje novinku v podobě seriálu cykloturistických akcí s názvem Krajem vína. Během roku se uskuteční hned čtyři akce, díky nimž mohou cyklisté poznat ze sedla kola všechny vinařské podoblasti jižní Moravy.

Celkem čtyřikrát mají letos fanoušci kol a jižní Moravy možnost s námi vyjet na kole mezi vinohrady i do sklepních uliček vyhlášených vinařských regionů. Každá z akcí navíc nabídne více okruhů, takže si z nich vyberou jak sportovní cyklisté, tak ti méně zkušení i rodiče s dětmi,“ říká Luboš Kala, koordinátor Moravských vinařských stezek z Nadace Partnerství. Podél tras budou vždy připravena razítkovací místa ve vinařských sklepech nebo u turistických cílů. Soutěžící, kteří se zúčastní minimálně tří akcí, budou zařazeni do slosování o hodnotné ceny. Hlavní cenou celého seriálu je horské kolo Amulet, dalšími cenami pak jsou digitální cyklomapy od firmy SmartMaps nebo cyklistické dresy Moravských vinařských stezek. „Zkrátka nepřijdou ani návštěvníci jednotlivých akcí. V cíli každého z výletů totiž proběhne slosování pasů s razítky o cykloláhve, trička a další dárky z Moravských vinařských stezek,“ doplňuje Kala.

První akcí seriálu je Májové putování Modrými horami a okolím, které se uskuteční 19. května 2012 na Velkopavlovicku. „Májové putování připravujeme ve spolupráci se Svazkem obcí Modré Hory a místními vinaři. Návštěvníci budou mít na výběr ze dvou atraktivních okruhů. Startovním místem bude sokolovna ve Velkých Pavlovicích a na trasu se bude vyjíždět mezi 10 a 11 hodinou,“ říká Luboš Kala. První okruh v délce 36 km provede cyklisty příjemně zvlněným terénem po vyhlídkách Modrých hor. Na trase z Velkých Pavlovic přes Velké Bílovice, Vrbici, Kobylí, Bořetice, Němčičky až do cíle pod rozhlednou Slunečná je připraveno celkem šest zastávek. „Druhý okruh, dlouhý 22 km, bych doporučil zejména méně zdatným cyklistům, ale zvládnout jej mohou i pěší turisté,“ říká Kala. Trasa vede údolím říčky Trkmanky z Velkých Pavlovic přes rozhlednu Slunečná, Kobylí, Bořetice, Němčičky až do cíle pod rozhlednou Slunečná a podél ní čekají na návštěvníky čtyři zastávky. „Na jednotlivých zastávkách budou moci cyklisté nahlédnout do vinných sklepů a prohlédnout si původní i nové technologie výroby vína nebo navštívit Muzeum obce Kobylí". V rámci doprovodného programu na účastníky také čekají krojované dětské Hodečky v Kobylí, košt vín, Růžový víkend a soutěž o nejlepšího tanečníka verbuňku v Němčičkách nebo večerní přehlídka mužáckých sborů z Modrých hor pod rozhlednou Slunečná u Velkých Pavlovic.

Další akcí seriálu bude Otevírání vinařských stezek s Českým rozhlasem Brno 9. června na Mikulovsku, které návštěvníky zavede i za hranice s Rakouskem. „Třetí akce v pořadí představí 28. července Kyjovské Slovácko a jeho okolí a seriál zakončí Tour de burčák na Znojemsku, který se uskuteční 22. září,“ doplňuje Kala.

„Ve spolupráci s jihomoravskými vinařskými obcemi se nám během dvanácti let podařilo vyznačit celkem 1200 kilometrů tras, které tvoří síť Moravských vinařských stezek. I díky nim se jižní Morava stala jedním z nejoblíbenějších cykloturistických regionů,“ vysvětluje Juraj Flamik z Nadace Partnerství, která stála u zrodu stezek. „Seriál Krajem vína je tak další z řady našich aktivit, kterými se snažíme Moravské vinařské stezky propagovat a představit široké veřejnosti,“ uzavírá Flamik.

Moravské vinařské stezky patří do rodiny stezek Greenways – tras, komunikací nebo přírodních koridorů, využívaných v souladu s jejich ekologickou funkcí a potenciálem pro sport, turistiku a rekreaci. Do české rodiny Greenways patří například Moravské vinařské stezky, Labská stezka, Greenway Praha-Vídeň, Greenway Jizera a další. Více na www.greenways.cz


Zdroj informací: tisková zpráva. Fotografie: fotoarchiv Nadace Partnerství

 

Více informací na internetových stránkách

Nový cykloturistický seriál Krajem vína představuje jižní MoravuNový cykloturistický seriál Krajem vína představuje jižní MoravuNový cykloturistický seriál Krajem vína představuje jižní Moravu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka