Nové skialpinistické trasy na Špičáku

Konečně napadl sníh a na své si přijdou i milovníci skialpinismu. Zdoláváte-li i vy rádi zasněžené kopce bez použití lanovky a vleku a milujete-li sjezd po neupravených svazích, vyrazte na šumavský Špičák. Připraveno je pro vás 7 nových skialpinistických tras.

Celkem na Špičáku vzniklo 42 kilometrů tras označených žlutými kulatými značkami se symbolem lyžaře. Pět ze sedmi skialpinistických tras vede přímo kolem vrcholu Špičáku.

(1) Ze Železné Rudy přes Čertovo jezero do SA Špičák

Výchozí bod: Železná Ruda – 100 m za Benzinou.

Cílový bod: Sport areál Špičák.

Délka trasy: 6,4 km.

Časová náročnost: 1,5 hod.

Náročnost výstupu: nízká.

Obtížnost sjezdu: nízká.

Převýšení: 325 m.

Nejnižší bod trasy: 750 m n.m.

Nejvyšší bod trasy: 1075 m n. m.

Od benzinové pumpy v Železné Rudě stoupáme po modré t. z. cca 1 km na rozcestí s červenou t. z. (pomník A. Kašpara), zde doprava a po červené t. z. až na Čertovo jezero. Z Čertova jezera klesáme po žluté t. z. až na sjezdové tratě Sport areálu Špičák a po nich do areálu.

(2) Ze Železné Rudy přes Čertovo jezero a Rozvodí do SA Špičák

Výchozí bod: Železná Ruda – 100 m za Benzinou.

Cílový bod: Sport areál Špičák.

Délka trasy: 9,7 km.

Časová náročnost: 2,5 hod.

Náročnost výstupu: střední.

Obtížnost sjezdu: nízká.

Převýšení: 417 m.

Nejnižší bod trasy: 750 m n. m.

Nejvyšší bod trasy: 1167 m n. m.

Od benzinové pumpy v Železné Rudě stoupáme po modré t. z. cca 1 km, na rozcestí s červenou t. z. (pomník A. Kašpara), zde doprava a po červené t. z. až na Čertovo jezero. Odtud dále po červené t. z. na Rozvodí. Z Rozvodí sjíždíme po t. z. Rozvodské cestě (zelená t. z.). Na jejím konci odbočíme doprava na Prokopovu louku. Z jejího pravého dolního rohu lesní cestou na dojezd sjezdové trati č. 4 a po ní do Sport areálu Špičák.

(3) SA Špičák – vrchol Špičák

Výchozí bod: Sport areál Špičák.

Cílový bod: Sport areál Špičák.

Délka trasy: 2,6 km.

Časová náročnost: 1 hod.

Náročnost výstupu: vysoká.

Obtížnost sjezdu: vysoká.

Převýšení: 337 m.

Nejnižší bod trasy: 865 m n. m.

Nejvyšší bod trasy: 1202 m n. m.

Ze Sport areálu Špičák stoupáme průsekem lanové dráhy na vrchol Špičáku (1202 m n. m., možnost občerstvení) a odtud po černé sjezdové trati č. 4 (tzv. Šance) zpět do lyžařského areálu.

(4) SA – Špičácký okruh

Výchozí bod: Sport areál Špičák.

Cílový bod: Sport areál Špičák.

Délka trasy: 6,3 km.

Časová náročnost: 1,5 hod.

Náročnost výstupu: střední.

Obtížnost sjezdu: nízká.

Převýšení: 300 m.

Nejnižší bod trasy: 865 m n. m.

Nejvyšší bod trasy: 1165 m n. m.

Ze Sport areálu Špičák průsekem lanové dráhy cca 400 m vzhůru na křížení se žlutou t. z., zde odbočíme doleva a pokračujeme po ní směrem na Čertovo jezero, na křížení s červenou t. z. odbočíme doprava a stoupáme po červené t. z. na Rozvodí (nejvyšší bod trasy – 1167 m n. m.). Odtud sjíždíme po tzv. Rozvodské cestě (zelená t. z.). Na jejím konci odbočíme doprava na Prokopovu louku. Z jejího pravého dolního rohu lesní cestou na dojezd sjezdové trati č. 4 a po ní zpět do Sport areálu Špičák.

(5) Ze Špičáku přes Pancíř do Železné Rudy

Výchozí bod: parkoviště Špičácké sedlo.

Cílový bod: parkoviště Špičácké sedlo.

Délka trasy: 4,9 km.

Časová náročnost: 1–1,5 hod.

Náročnost výstupu: střední.

Obtížnost sjezdu: střední.

Převýšení: 235 m.

Nejnižší bod trasy: 977 m n. m.

Nejvyšší bod trasy: 1212 m n. m.

Z parkoviště Špičácké sedlo (východiště turistických cest) po červené t. z. na vrchol Pancíře (nejvyšší bod trasy – 1212 m n. m., možnost občerstvení). Z vrcholu sjíždíme západním směrem po sjezdové trati lyžařského areálu na Pancíři. Od dolní stanice lyžařského vleku pokračujeme po modré t. z. zpět na Špičácké sedlo.

(6) Ze Špičáku přes Pancíř do Železné Rudy

Výchozí bod: železniční stanice Špičák.

Cílový bod: železniční stanice Železná

Ruda–město.

Délka trasy: 9 km.

Časová náročnost: 2–2,5 hod.

Náročnost výstupu: střední.

Obtížnost sjezdu: nízká.

Převýšení: 425 m.

Nejnižší bod trasy: 787 m n. m.

Nejvyšší bod trasy: 1212 m n. m.

Ze železniční stanice Špičák stoupáme po červené t. z. přes Sport areál Špičák na turistické rozcestí pod Weissovou loukou, odtud po zelené t. z. přes lyžařský svah na Weissově louce k bytovému domu Hrnčíř, odkud pokračujeme dále po zelené t. z. přes turistické rozcestí Pod Švýcárnou na mezistanici lanové dráhy na Hofmankách. Odtud po trase lanové dráhy po upravené lyžařské cestě na vrchol Pancíře (nejvyšší bod trasy – 1212 m n. m., možnost občerstvení). Z vrcholu Pancíře sjíždíme po stejné trase na Hofmanky a odtud po modré t. z. přes rozcestí Pod Hofmankami po upravované lyžařské trase kolem hotelu Belvedér ke konečné stanici vleku Lyžařského areálu Nad nádražím. Odtud sjíždíme po sjezdové trati k železniční stanici Železná Ruda–město.

(7) Z Brčálníku přes Pancíř na Špičák

Výchozí bod: železniční stanice Hojsova Stráž–Brčálník.

Cílový bod: žel. st. Špičák.

Délka trasy: 8,9 km.

Časová náročnost: 2–2,5 hod.

Náročnost výstupu: střední.

Obtížnost sjezdu: nízká.

Převýšení: 400 m.

Nejnižší bod trasy: 812 m n. m.

Nejvyšší bod trasy: 1212 m n. m.

Ze železniční stanice Hojsova Stráž–Brčálník stoupáme po žluté t. z., postupně překřížíme silnici Nýrsko – Špičák a lyžařskou běžeckou trasu Hojsova Stráž – Špičák a přes rozcestí Pod Můstkem a Pod Habrem pokračujeme po žluté t. z. až na rozcestí Tomandlův kříž. Odtud pokračujeme doprava po červené t. z. na vrchol Pancíře (nejvyšší bod trasy – 1212 m n. m., možnost občerstvení). Z vrcholu sjíždíme po upravené lyžařské trase pod lanovou dráhou na přestupní stanici lanové dráhy Hofmanky a odtud po sjezdové trati ke spodní stanici Lanové dráhy Špičák – Hofmanky – Pancíř. Odtud již bez lyží přes silnici na železniční zastávku Špičák.

Za informace a mapky děkujeme Radku Vanišovi ze Sport areálu Špičák.

Nové skialpinistické trasy na ŠpičákuNové skialpinistické trasy na ŠpičákuNové skialpinistické trasy na ŠpičákuNové skialpinistické trasy na ŠpičákuNové skialpinistické trasy na ŠpičákuNové skialpinistické trasy na ŠpičákuNové skialpinistické trasy na ŠpičákuNové skialpinistické trasy na Špičáku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka