Nová lázeňská kolonáda v Jeseníku

Pokud jste někdy navštívili město Jeseník, jistě by pro vás nebylo těžké uhádnout jeho pojmenování „město v srdci přírody“. Uzavřené mezi hřebeny Hrubého Jeseníku a Rychlebských hor je opravdovým podhorským městem, které se pyšní také prvním vodoléčebným ústavem na světě. A právě Priessnitzovy léčebné lázně patří mezi místa s dechberoucími výhledy na hřebeny hor. Jeden z takových výhledů nabízí revitalizovaná lázeňská promenáda.

Lázeňská promenáda situovaná před Priessnitzovo sanatorium rozkvetla do nového života plného růží, pestrobarevných trvalek a tvarovaných živých plůtků během uplynulého léta. Atmosféru lázeňského života nově umocňuje také zurčící fontána. Obnova promenády je součástí projektu „Regenerace degradovaného lázeňského území v rámci česko-polské příhraniční spolupráce,“ který vznikl díky spolupráci Společnosti Vincenze Priessnitze a města Glucholazy. „Promenáda přes její silnou vazbu na okolní přírodní prostředí byla v minulých letech nepříznivě ovlivněna nezájmem, změnami využití území a někdy až extrémními klimatickými podmínkami. To vše vedlo k degradaci hodnot území, zejména ke špatnému stavu některých stromů a jejich postupnému úbytku, ale také nedostatku keřů a bylin jako vhodného biotopu pro mnoho druhů organismů,“ vysvětluje Ing. Miroslava Kalinová ze Společnosti Vincenze Priessnitze. Díky projektu byly přírodní i ekologické hodnoty tohoto lázeňského prostoru zcela obnoveny.

 

Současně s promenádou bylo v lázních vybudováno přírodní inhalatorium, které svými pravidelnými záhony a živými plůtky s vnitřním osázením připomíná staré zámecké zahrady. Naopak meandrující travnatý chodník a přes něj běžící přímé linky symbolizují význam tektonického zlomu a návštěvníka populární formou upozorňují na tento přírodní jev. „Celý parter inhalatoria je navržen tak, aby plošný ornamentální systém umocnil nejen atmosféru místa, ale také léčebný účinek vysázených bylin a horského klimatu lázní,“ uzavírá Kalinová.

Revitalizace promenády a vybudování přírodního inhalatoria nejsou jedinými aktivitami Společnosti Vincenze Priessnitze. Její snahy pro zachování odkazu jednoho z nejvýznamnějších přírodních léčitelů spadají na počátek 90. let. Mimo jiné s pomocí Priessnitzových léčebných lázní a.s. vybudovala unikátní soustavu vodních zastavení, tzv. Balneopark.

 

Fotografie poskytla Ing. Mgr. Věra Janku, děkujeme.

Nová lázeňská kolonáda v JeseníkuNová lázeňská kolonáda v Jeseníku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka