Nordic walking

Nordic Walking (doslovně přeloženo severská chůze) je běžná chůze se speciálními hůlkami, která zlepšuje kondici, posiluje svalstvo horní části těla a nohou a zlepšuje celkovou pohyblivost a krevní oběh.

Tato nová forma pohybu má svůj původ ve Finsku, svou oblibu si ale rychle získala i v jiných zemích, zejména ve střední a jižní Evropě. Nordic Walking je oblíbený zejména proto, že jej lze provozovat celý rok, kdekoliv a ve všech věkových a výkonnostních skupinách, protože jeho sportovní úroveň lze velice lehce přizpůsobit vlastní sportovní úrovni. Nordic Walking můžete vykonávat bez ohledu na stav vaší kondice - ať už jste výkonnostní sportovec nebo začátečník, ať jste mladý nebo v pokročilém věku. Dokonce nezáleží ani na tom, kde žijete. Můžete jej totiž provozovat v parku, v lese, na horách, ale i na ulici. Stačí vám k tomu jen dvě hůlky a můžete vyrazit.

Nordic Walking je velmi přívětivý k vašemu tělu. Tepová frekvence se nachází v oblasti ve které se budete cítit velmi dobře. Přesto je spotřeba energie velmi vysoká - stoupá průměrně o 20 - 40% ve srovnání s normální chůzí. Výkon je vyžadován od zhruba 90% všech svalů v těle. Pomocí holí jsou namáhány svaly celého těla a klouby dolních končetin jsou odlehčeny. Kromě toho tento druh pohybu uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů a má pozitivní vliv na pohyblivost páteře. Obvzláště vhodný je tento nový druh sportu pro lidi trpící nadváhou, protože snižuje zátěž kloubů a kolen.

Velkou výhodou Nordic Walkingu je také fakt, že se jedná o finančně nenáročnou aktivitu. Finanční náklady se dají srovnat s turistikou. Potřebujete samozřejmě pevné a pohodlné boty. Co se týče oblečení, je vhodný materiál odvádějící pot. Nezbytné jsou hole, při jejichž výběru dbejte na správnou délku - svou výšku vynásobte faktorem 0, 68. Začátečníkům se doporučují kratší hole, pokročilým delší. Důležitý je také materiál - vhodné jsou lehké hole, např. z karbonu či z hliníkové slitiny. Jednoduché hole pro začátečníky koupíte zhruba za tisíc korun. Prodávají se ale také hole na jedno použití. Ty vás přijdou na pár stovek.

Protože se Nordic Walking stává stále oblíbenější, můžete si tuto aktivitu vyzkoušet na řadě českých wellness hotelů.

 

 

 

 

 

Nordic walkingNordic walking

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka