Netradiční sauny, mobilní sauny, cyklosauna...

H3T architekti realizovali již několik netradičních saun v přírodě

Věnujeme se všem podnětům, jež architektura nabízí. Zajímá nás prostředí měst i krajina. Pracujeme s každým měřítkem i obsahem. Limity určuje naše svědomí. Takto představují svou činnost H3T architekti. Aktuálně mají saunu Josef u Národního divadla. Ale jejich saunové invence tímto projektem nezačínají ani nekončí. Mají za sebou skutečně zajímavé instalace sauny v různém prostředí a vlastní sauna je v zásadě jednoduchá záležitost. Pojďte se podívat!

H3T architekti představují projekty.

Mobilní sauna

Dostali jsme starý sotva pojízdný vozík, z nějž se po nutných úpravách stal podvozek nové pojízdné sauny. Pracovali jsme s jednoduchými materiály. Do sauny se nastupuje ze vzdálenějšího konce ve směru jízdy. Nad ojí se nacházejí kamna. Sedí se na dvou lavicích bokem ke směru jízdy. Stačí si jen vybrat vhodné místo u vody a dovézt si potřebné dřevo na zátop. Saunování za jízdy nedoporučujeme. Tahle sauna před vandaly prostě ujede.

Létající sauna

Vytvořili jsme příležitost. Zavěsili jsme nad řeku kostku, ve které si každý může dát saunu. Zapříčiní-li to větší zájem o stavbu na které sauna (zá)visí, bude to jen dobře. Charakter celé akce nás donutil použít levné materiály (z části recyklované) a jednoduché konstrukční řešení. Doba stavby a instalace nepřesáhla týden. Životnost stavby je sezónní. Na krátkou dobu byla sauna nainstalována na starém zdymadle v Obříství. Dnes je na nepoužívaném příhradovém mostu řeky Ohře. Návod k použití: Přivezte si sebou palivové dřevo, případně můžete nasbírat suché větve v okolních lesích. Nezbytnou rekvizitou saunování je loďka. Dávejte pozor při vstupu a hlavně pak výstupu ze sauny. Proud pod saunou je silný. Jako odpočívárnu použijte břeh.

Mobilní sauna “Cylinder”

Po zkušenostech s naší první mobilní saunou hledáme stále lepší a inovativnější konstrukci a formu tohoto fenoménu. V této realizaci jsme se snažili optimalizovat plochu povrchu zařízení, řešit jednoduše materiálové spektrum a konstrukční detaily, které jsou vystaveny povětrnosti a nestandartním fyzikálním podmínkám. Speciální šasi s nezávisle odpruženými koly jsme navrhli dřevěnou nosnou konstrukci z ohýbaného dřeva, na které jsme spolupracovali s odborníky ze společnosti TON a.s. Plášť tvoří překližkové desky a dutinkový polykarbonát, který dodala fima Arla Plast AB. Otop zajišťují kamna na dřevo. Sauna je navržena pro dvě osoby, v méně konfortním režimu ji však mohou používat i 4 lidé.

Cyklistická mobilní sauna

V Praze jezdí na kole převážně zapálení cyklisté a cyklistky; jde o odvážný a nikoli o standardní způsob pohybu po městě. Právě pro všechny ty, co se jezdit na kole nebojí, jsme vyrobili saunu, kterou lze za kolem snadno dovézt k řece nebo rybníku. Konstrukční řešení a použité materiály jsme v maximální míře přizpůsobili provozu. Rozměry jsou minimální možné s ohledem na komfort saunování, materiály lehké a odolné. Čelní plachta je svého druhu parafrází legendárního vozidla Velorex. Sauna pojme až šest osob. Cyklo sauna by nevznikla bez důvěry, velkorysosti a nasazení mnoha lidí. Všem upřímně děkujeme! Všem upřímně děkujeme! Sauna je k dispozici všem. Pokud si ji chcete půjčit, navštivte http://www.bajkazyl.cz/

Plující sauna

Od veřejné sauny plující na rybníku u Poděbrad jsme neměli velká očekávání; ani nás netrápily zbytečné obavy z plagiátorství. Šlo nám především o to, abychom se my, naši přátelé a lidé z okolí měli kde saunovat. Konstrukce sauny je jednoduchá a levná. Použitý materiál tvoří ocelové tenkostěnné profily, dřevěné latě, překližka a průtažná transparentní folie. Litinová kamna jsme našli na smetišti. Interiér prosvětlují boční průsvitné stěny. V noci se z objektu stává krásná a křehká lucerna plující po rybníku. Intimitu vlastního saunování zajišťuje ukotvení sauny daleko od břehu. Přístup a zásobování palivovým dřevem jsou tudíž možné pouze s vlastní loďkou. Sauna je opravdu pro všechny. Saunu někdo vykradl a nevratně poškodil v zimě, kdy byla snadno přístupná po zamrzlé vodní hladině.

 

Sauna Josef u Národního divadla - zima 2013 v ČT:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/212411000141219-udalosti-v-regionech/obsah/236089-sauna-u-narodniho-divadla/

 


Více na webu: http://www.h3t.cz/

Děkujeme za možnost převzetí saunových informací a fotografií pro náš portál.

H3T: Vítek Šimek a Štěpán Řehoř
Info: info@h3t.cz
Matěj Velek - Spolupráce 07/2010 - 02/2012
Foto: Matěj Brabec, Ester Havlová, Rosťa Zapletal, Jan Hromádko

Netradiční sauny, mobilní sauny, cyklosauna...Plovoucí sauna na jezeře - romantika večerLétající sauna H3TMobilní sauna H3Tmobilní sauna - cyklosaunaSauna Josef interiérNetradiční sauny, mobilní sauny, cyklosauna...Netradiční sauny, mobilní sauny, cyklosauna...

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka