Nepodceňujte výběr batohu pro předškoláka

Je stejně důležitý jako aktovka!

Výběru batůžků pro předškolní děti bohužel není – a to ani ze strany většiny výrobců – věnována taková pozornost, jako školákům a jejich aktovkám. Přitom praxe ukazuje, že předškolní děti batohy potřebují, protože si někam musí uložit náhradní oblečení, svačinu a pití, ať už míří do školky, nebo někam na výlet.

Váha batohu nesmí přesáhnout 15 % hmotnosti dítěte

V kategorii předškolních dětí je velmi důležité určit správnou velikost batohu, aby se dítěti pohodlně nosil a aby nedocházelo k nevhodnému působení na páteř a vyvíjející se pohybový aparát dítěte. Ze stejného důvodu by se děti neměly přetěžovat přílišnou hmotností batohu.

„Správnou velikost poznáte jednoduše – batoh nesmí dole ani nahoře přesahovat záda dítěte. Při osobním zkoušení sledujte, zda pohodlně sedí, nikde netlačí a příliš se po zádech neposouvá. Pokud nemáte možnost batoh osobně vyzkoušet, přeměřte doma dítěti záda například krejčovským metrem a porovnejte je s údaji od výrobce. Co se týče objemu, batohy pro předškolní děti se pohybují v rozmezí přibližně dva až sedm litrů,“ říká Kateřina Princová ze specializovaných prodejen dětského zboží Skibi Kids s tím, že maximální hmotnost naplněného batohu nesmí přesáhnout 12–15 % hmotnosti dítěte. Čím lehčí je batoh, tím více toho můžete dítěti zabalit. Do hmotnostního i objemového limitu kvalitního batohu se obvykle bez potíží vejde pití, svačina, mikina a lehčí hračka.

Pozor na rovná záda a absenci polstrování!

„Zádová část batohu pro předškolní děti by měla být vypolstrována a anatomicky řešena tak, aby vše odpovídalo anatomickému zakřivení páteře a fyziologické stavbě zad. Rozhodně není v pořádku, pokud má jen rovná záda bez jakéhokoliv polstrování,” varuje Kateřina Princová.

Velkou pozornost věnujte i popruhům. Ty by měly být stavitelné a vypolstrované, aby neřezaly do ramen. Neměl by chybět stavitelný hrudní pás, který u lepších modelů umožňuje výškové nastavení, zabraňuje sklouzávání batohu z ramen a drží ho na svém místě. Bederní pás je v této kategorii batohů výhodou, nikoliv však nezbytností.

Co se týče jednoduchosti používání, je důležité, aby s batohem a všemi jeho prvky (zapínání, přezky) byly schopné bez problémů manipulovat i malé děti. Systémy zapínání musí být jednoduché (ideálně zapínání na zip, popřípadě patentky), přezky musí jít lehce stisknout a měly by být přizpůsobené dětské ruce. Zipy musí hladce chodit a ideálně by měly být značkové (YKK), aby vydržely i méně šetrné zacházení.

Batoh nebo hračka rozvíjející jemnou motoriku? Obojí!

U batohů pro malé děti hraje významnou roli i design. Pokud mu potřebujete dát batoh, aby u sebe mělo vše potřebné, musí ho zaujmout a bavit – výhody nošení mu rozumově nevysvětlíte. Proto výrobci nabízejí batohy pro nejmenší v atraktivních designech. Nejdále jsou v tomto ohledu značky Affezahn a LittleLife, jejichž batůžky jsou zároveň hračkou a kamarádem v podobě zvířátka, které si dítě oblíbí a často si ho bere s sebou i do postýlky.

Batůžek by měl zároveň dítěti nabídnout podněty pro jeho rozvoj. „Právě v tomto věku se dítě nejrychleji vyvíjí a získává dovednosti a intelektové schopnosti, které ovlivní celý jeho život. A je dobré využít každé příležitosti, například i batůžku. Třeba Affenzahn je proto vyrábí ve tvaru zvířátek, umožňuje manipulaci končetinami zvířete a jejich připnutí do různých pozic pomocí suchých zipů. Zvířátka mají vytahovací jazyk, který – stejně jako snadno otevíratelné přezky – rozvíjí jemnou motoriku. Navíc na něj lze napsat jméno dítěte, disponuje skrytou tajnou kapsičkou na různé dětské poklady a dalšími vnějšími kapsami ze síťoviny. Batohy Vaude zase nabízejí například integrovanou lupu pro malé badatele či sedátko, které lze použít jako izolaci při sezení na zemi,” vyjmenovává Kateřina Princová.

Zajímavost: Batůžek může být i z PET lahve

Děti můžeme od malička vést zábavnou formou i k ekologickému smýšlení. Například batohy Affenzahn jsou vyráběny ekologicky šetrnou technologií – až 50 % z nich tvoří hmota recyklovaná z PET lahví. Lahve se rozmělní na PET vločky připomínající kukuřičné lupínky. Vyčistí se ve vodní lázni, následně se roztaví a smísí. Výsledkem je hmota podobná těstu. To se vytáhne do dlouhých vláken a po ochlazení se spřádá do nití. Utká se bílá tkanina, z obou stran se potiskne a z ní se ušije batůžek. Ve srovnání s konvenčními způsoby výroby se o 20 % snižuje množství odpadních vod, o 50 % klesá spotřeba elektrické energie a emise znečišťujících látek se snižuje dokonce o 60 %.

Tipy na kvalitní batohy pro předškoláky:

  • Batoh Affenzahn nadšený sloník Elias miluje zábavu a je určen pro děti ve věku 3 až 5 let, má objem 5 litrů, hmotnost 420 g, rozměry 20/12/31 cm.
  • Batoh Affenzahn tygr Theo miluje toustíky a je nejzábavnější batůžek pro děti ve věku 3 až 5 let, má objem 5 litrů, hmotnost 420 g, rozměry 20/12/31 cm.
  • Batůžek Affenzahn roztomilá sovička Olivia si s dětmi ráda vyrazí do školky i do lesa. Batůžek je určen pro nejmenší děti od 1 do 3 let, má obsah 4 litry, hmotnost 200 g a rozměry 17/11/25 cm.
  • Batůžek Affenzahn slon Emil je nejvěrnější kamarád. Je určen pro nejmenší děti od 1 do 3 let, má obsah 4 litry, hmotnost 200 g a rozměry 17/11/25 cm.
  • Beruškový batoh LittleLife využijí děti od 1 do 3 let na procházky i učení jízdy na kole. Díky velkému uchu je pro rodiče jednoduché je přidržovat a udržovat balanc.
  • Růžový motýlí batoh Littlelife.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

Nepodceňujte výběr batohu pro předškolákaNepodceňujte výběr batohu pro předškolákaNepodceňujte výběr batohu pro předškolákaNepodceňujte výběr batohu pro předškolákaNepodceňujte výběr batohu pro předškolákaKateřina PrincováNepodceňujte výběr batohu pro předškoláka

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka