Nemáte rádi klasické sauny?

Prohřejte své tělo v páře nebo aroma sauně.

Na podzim a v zimě stoupá návštěvnost saun. Není divu, každý se chce v chladném a sychravém počasí prohřát a odpočinou si od stresu, práce a rodinných starostí. Že vám ale horký a suchý vzduch v sauně nedělá dobře? Nemusíte se tohoto příjemného druhu relaxace vzdávat – právě pro vás existují i jiné druhy saun, kde nejsou teploty zdaleka tak vysoké. Vyzkoušejte parní lázeň, tepidarium nebo aromatickou bio saunu v Aquapalace Praha a načerpejte energii do nastávajících studených dní.

Parní lázně jsou celosvětovým fenoménem a jejich historie sahá daleko do minulosti. Používali je už Aztékové, Mayové, severoameričtí indiáni, staří Řekové i Římané. Plnily vždy funkci tělesné či duševní očisty, relaxace a společenského vyžití nebo rituálního spojení s nadpřirozenem. V antickém Řecku existovala tradice terapeutických parních lázní již od 5. stol. př. n. l. a antičtí lékaři doporučovali pocení v lázni jako prostředek k léčbě nervových či horečnatých onemocnění, kožních problémů, revmatismu i jako rekonvalescenci po úrazu.

 

Na rozdíl od klimatu v klasické finské sauně se u parní lázně jedná o vlhkou teplou lázeň. Vysoká vlhkost vzduchu (až 100 %) vytváří s teplotou (40-55 °C) jedinečné klima, které velmi příznivě působí na lidský organismus. V parní lázni dochází jako v sauně k otevírání pórů a k výraznému pocení, ale vysoká vlhkost vzduchu znemožňuje odpařování potu a potlačuje tak následné ochlazování organismu, přičemž pot z těla stéká. Jinými slovy se naše tělo vlivem příjemné teploty prohřívá.

 

Každý stupeň tělesné teploty navíc oproti přirozenému stavu má za následek zvýšení metabolismu, to znamená větší spalování o cca 15 %. Pod vlivem parní lázně stoupá i spotřeba kyslíku, zvětšuje se vylučování oxidu uhličitého a dochází k celkové stimulaci životních funkcí. Kromě příjemného pocitu zotavení působí parní lázeň jako podpůrné opatření při léčbě astmatu, zánětu průdušek, revmatismu, chrapotu, přetížení svalů a poruchách prokrvení. Parní lázeň zklidňuje činnost srdce, zlepšuje celkovou kondici, tlumí rozrušení, tísnivé pocity a nervozitu, je výborným místem pro duševní a fyzickou relaxaci. Je velmi doporučována i pro regeneraci namáhaných svalů, vazů a kloubů sportovně aktivních lidí.

 

 

V Aquapalace Praha je parní lázeň součástí rozsáhlých Římských lázní, které jsou určené právě všem, kdo nemusejí klasickou finskou saunu. Kromě klasické páry se 100% relativní vlhkostí vzduchu tu najdete také citrusové tepidarium - nízkoteplotní parní lázeň s 35% vlhkostí vzduchu s citrusovým aroma sloužící k mírnému a šetrnému prohřátí celého těla. Pro organismus je povzbuzující a přitom obzvláště šetrná, bez extrémního zatížení krevního oběhu, je proto vhodná i pro kardiaky a malé děti.

Součástí rozsáhlého komplexu finských saun je tzv. biosauna, kombinace finské a parní sauny vyhřívána na relativně vysokou teplotu (60 °C), nicméně vyšší relativní vlhkostí vzduchu se blíží parní sauně. Proto je také vhodnou alternativou ke klasickému saunování. Díky aromatickým bylinným esencím se jedná o velmi příjemný saunový zážitek.

 

Sauny v Aquapalace Praha jsou otevřené každý den od 10:00 až do 23:00. Do 23. prosince je možné využít speciální permanentku, která umožňuje 10 vstupů do saun za cenu 8.

 

Fotografie poskytla Veronika Machková, PR Aquapalace, děkujeme.

Nemáte rádi klasické sauny? Nemáte rádi klasické sauny?

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka