Navštívili jsme nejstarší veřejnou saunu ve Finsku

Rajaportin sauna - úžasný zážitek

Při naší redakční cestě po Finsku jsme nemohli vynechat také tradiční finskou veřejnou saunu. Vybrali jsme si nejstarší veřejnou saunu ve Finsku. Nachází se v Tampere a jmenuje se Rajaportin sauna. Sauna je rozdělena na část pro muže a část pro ženy a nabízí skvělý zážitek.

Při našem příjezdu do Tampere jsme se již velmi těšili na návštěvu nejstarší sauny ve Finsku. Ve čtvrti, kde jsou dřevěné domy a historické ulice je i Rajaportin sauna. Ta zde zahájila svou činnost v roce 1906. Do sauny se vstupuje ze dvora, který také slouží pro ochlazování. Má pěknou, starobylou atmosféru. Při naší návštěvě navíc nasněžilo a bylo tu jak v pohádce. U malého okýnka si kupujeme vstupenky (víkend je pro dospělého za 8 EUR a všední den za 5 EUR, děti to mají za 2 EUR). Sauna je stále téměř v původním stavu a saunování zde má své nenapodobitelné kouzlo. Vedle pokladny se spoustou cedulek na dřevěné stěně je malý vstup do pánské sauny.

Ocitáme se v šatně, která slouží také jako odpočívárna. U věšáků obtěžkaných spoustou oděvů se tísní chlapi a diskutují. Je to tu jak v úle. Obtížně nacházíme volný věšáček a přes ramena sedících lidí si odkládáme svršky. Za velkými dveřmi je už vlastní sauna. Po pravé straně jsou kamna. Obrovská, bílá kamna, připomínající pec. Přes den se v nich topí a odpoledne a večer se saunuje. Při saunování se ve Finsku hodně polévají kameny. To platí i zde. Kamna mají ve výši ramen dvířka a za nimi jsou vidět kameny, z nichž sálá horko a čekají na polití. Velká sběračka, dostatek vody a už se polévá. V patře sedí 12 chlapů a je na nich vidět, že jsme polili skutečně řádně, znamenitě. Nahoře je opravdu horko. Zvyšující se vlhkost přináší pocit ještě většího horka a zintenzivní saunování. Nahoru se jde po schodech, od věšáku na nějž odkládáme poslední zbytky oděvu. Nahoře jsme už zcela nazí a připadne nám to jak schody do nebe. Lavice po stranách malé prostory nejsou vůbec vhodné na nějakou dlouhou relaxaci. Na lavicích se sedí a při polévání kamenů je fakt horko. Vydržíme pár minut a už sestupujeme do prostoru vedle kamen, kde je nádrž na vodu a spoustu lavorů. Zde se poléváme. Zde je místo na očistu, hygienu, mytí.

Jdeme šatnou a usedáme na lavičku. Venku je mínus deset a pěkně se z nás kouří. Trošku stísněná sauna má svojí nezaměnitelnou atmosféru a opravdu se musí prožít. Vracíme se. Opět polévání kamenů, usedáme na delší dobu, polévání. Nahoře je pořád plno. Staří i mladí návštěvníci veřejné sauny si saunování užívají. Uděláme si i pár fotografií, přece jen je to potřeba zdokumentovat... Další, poslední kolečko a po hodině jsme vysaunování dosytosti. Oblékáme se a jdeme přes dvůr do kavármy, kde obdivujeme množství knih o saunách, fotografie z historie i současnosti saunování v Tampere. Nakupujeme upomínkové přeměty. Kavárna má kapacitu 30 míst a často se zde dělají i soukromé akce jako jsou oslavy. Kavárnu i saunu je možné také pronajmout.

Dnes je Rajaportin sauna ve vlastnictví města Tampere a provozuje ji sdružení Bath Pispalan. Sauna je rozdělená příčkou na část pro ženy a muže od roku 1930. Ve Finsku se běžně saunovalo společně, ale v 19. století postupně přicházeli změny a trend doby si žádal oddělení saunujících se. Dodnes se ve veřejných společných saunách běžně používají plavky. Pokud je sauna oddělená, pak plavky netřeba a můžeme si vychutnat zdravé správné saunování. Sauna je po celou svou existenci vytápěna dřevem, tradičním způsobem. Masivní zděná kamna jsou srdcem sauny. Topí se metrovými poleny několik hodin, tak aby se kameny, které váží přes tunu, rozžhavily do červena. Teprve po vyhasnutí plamene se saunuje. Löyly, duch sauny, účinkuje pak po celý večer. První závany tepla jsou suché, löyly - nálevy pak poskytnou jemnější, vlhčí a vláčný vzduch později večer.

Sauna se nám opravdu líbila, byl to pro nás nový zážitek a jsme velmi rádi, že jsme na vlastní kůži vyzkoušeli nejstarší veřejnou saunu.

 

Fotografie redakce a archiv sdružení Bath Pispalan.

 

Navštívili jsme nejstarší veřejnou saunu ve FinskuNavštívili jsme nejstarší veřejnou saunu ve FinskuNavštívili jsme nejstarší veřejnou saunu ve FinskuNavštívili jsme nejstarší veřejnou saunu ve FinskuNavštívili jsme nejstarší veřejnou saunu ve FinskuNavštívili jsme nejstarší veřejnou saunu ve FinskuNavštívili jsme nejstarší veřejnou saunu ve Finsku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka