Národní soustava kvalifikací a osobní služby

Uspět na trhu práce je v současné době stále obtížnější. I když má uchazeč k výkonu zaměstnání potřebné znalosti a dovednosti, je třeba je nějakým způsobem prokázat. Zvýšení transparentnosti výsledků vzdělávání, a tím snadnější orientaci zaměstnavatele v tom, co má od uchazeče o zaměstnání očekávat, slouží nové nástroje systému vzdělávání, které definují výsledky vzdělávání formou kompetencí. V českých podmínkách je tímto Národní soustava kvalifikací.

Národní soustava kvalifikací je vytvářena v duchu zcela nové filozofie vzdělávání – jde o výsledek, nikoliv cestu, která k němu vede. Hlavní je prokázání osvojených kompetencí a ne způsob jejich získání. Jedná se o celostátně platný registr profesních kvalifikací, ve kterém je možno najít způsob, jakým se ověří, že uchazeč o získání certifikátu takové kvalifikace disponuje kompetencemi, jež byly definovány zaměstnavateli při popisu odpovídajícího povolání v Národní soustavě povolání. Lidé se tak mohou nechat vyzkoušet z kompetencí, které získali v průběhu praxe, a pro něž nemají žádný oficiální doklad.

Projekt NSK2 probíhá od roku 2009 do června 2015. Součástí projektu je nejen vybudování soustavy kvalifikačních a hodnotících standardů, ale i vytvoření podpůrných nástrojů pro široké využití celé NSK. Prostřednictvím Evropského rámce kvalifikací je navíc možné v cílovém stavu reálně uvažovat i o nejširším možném uznávání osvědčených kvalifikací na evropském trhu práce.

Účastníkům DV zajišťují plánované aktivity účinnou podporu ve všech fázích jejich úsilí směřujícího k získání osvědčení o dílčí kvalifikaci a k uplatnění této kvalifikace na trhu práce. Jde zejména o výběr vhodných kurzů či modulů dalšího vzdělávání nebo výběr vhodné autorizované osoby pro provedení zkoušek.

Celý tento systém dalšího vzdělávání je garantovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, způsob vytváření a schvalování, i procesy jejího využívání jsou stanoveny na základě zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

Potřebnost a kvalita výstupů jsou zaručeny širokým zapojením expertů ze všech oblastí světa práce.

Profesní kvalifikace jsou zpracovávány sektorovými radami. Sektorová rada představuje uskupení zástupců významných profesních sdružení a firem, tedy zaměstnavatelů, kteří svým členstvím a svou prací vlastně přímo ovlivňují řízení a rozvoj lidských zdrojů na trhu práce.

Odborníci zapojení do činnosti sektorových rad společně monitorují trh práce a identifikují vývojové trendy a změny, vyměňují si informace o potřebách sektoru v rozvoji lidských zdrojů, aktivně podporují vzdělávání a rozvoj odborných dovedností, analyzují profesní a kvalifikační potřeby v sektoru, navrhují strukturu kvalifikací a vytvářejí hodnotící standardy jednotlivých kvalifikací

K dnešnímu dni máme celkem 29 sektorových rad a jednou z nich je Sektorová rada pro osobní služby, tato sektorová rada se zabývá zpracováváním profesních kvalifikací v oblasti péče o tělo, sportu, fotografického oboru, dezinfekce, dezinsekce, deratizace. V této sektorové jsou zástupci těchto asociací: Česká asociace wellness, o. s., Český svaz aerobiku, fitness a tance FISAF.cz, Unie kosmetiček, Společenstvo drobného podnikání, o.s., Svaz českých potápěčů, Asociace bazénů a saun České republiky - ABAS ČR, Komora fotografických živností, o. s., Sdružení pracovníků dezinfekce, dezinsekce, deratizace ČR.

K dnešnímu datu jsou schváleny a zveřejněny PK Instruktor aerobiku, Instruktor bodystylingu, Instruktor indoor cyclingu, Instruktor pilates, Instruktor Powerjogy, Sportovní masáž, Strojník bazénu, Asanační pracovník bez fumigantů, Asanační pracovník s fumiganty, Dezinfektor ve službách.

Sektorová rada pro osobní služby se zapojila též do tvorby sektorových dohod, a to v oblasti fitness. Cílem této sektorové dohody bylo zajištění kvalifikované pracovní síly v tomto oboru formou standardizace a rozvoje vzdělání, dále pak rozvojem a podporou spolupráce zaměstnavatelů a vzdělavatelů.

Právě v těchto dnech Ministerstvo školství schválilo profesní kvalifikace Kosmetička, Vizážistka, Manikérka a nehtová designérka, Pedikérka a nehtová designérka, Odborník na permanentní make-up, Tatér, Piercér, Obsluha solária. V současné době se očekává jejich akceptace resortním ministerstvem - autorizujícím orgánem, kterým je pro tyto profesní kvalifikace Ministerstvo zdravotnictví.

Během letošního roku se s velkým zájmen ze strany uchazečů o zkoušky setkala profesní kvalifikace Sportovní masáž, u které už proběhlo cca 3 400 zkoušek.

V současné době je již 641 schválených profesních kvalifikací a celkem 102 876 lidí, kteří byli přezkoušení a získali tak celostátně uznávaný certifikát. Aktuální profesní kvalifikace najdete na www.narodnikvalifikace.cz.

Zdroj a fotografie: Anna Menzelová, Unie kosmetiček – děkujeme.

Více o NSK:

Národní soustava kvalifikací a osobní službyNárodní soustava kvalifikací a osobní službyNárodní soustava kvalifikací a osobní službyNárodní soustava kvalifikací a osobní službyNárodní soustava kvalifikací a osobní služby

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka