Na jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenou

Ležíme pod hvězdnou oblohou na horní palubě lodi Silva a při mírném pohupování usínáme. Zážitků máme našetřeno nepočítaně. Od východu až k západu slunce. Navštívili jsme řadu historických městeček, kotvili v přístavech plných výstavních lodí, koupali se v romantických zátokách, objevili nádherné ostrůvky. Na pozvání cestovní kanceláře NATUR TRAVEL jsme zjistili jak chutná absolutní odpočinek na lodi.

Naše relaxační dovolená začala v městečku Omiš a na rozdíl od běžných apartmánů, kde jste odkázáni na pobyt na jednom místě, my jsme si svůj příbytek vozili ssebou. Svezte se s námi na vlnách pohody a relaxace, nakoukněte do života na jachtě Silva.

Na počátku stála pozvánka následovaná zvědavostí, očekáváním a, přiznejme si, i strachem z neznámého. Jak bude na lodi zajištěn přiměřený komfort, jaké bude jídlo, jací budou spoluobyvatelé nebo posádka? Nicméně touha po zatím nepoznaném dobrodružství zvítězila a ve čtvrtek jsme vyjeli směr Maďarsko a Chorvatsko. Naše první zastávka byla v Maďarském Sárváru a bylo to příjemné rozdělení jinak dlouhé cesty. Wellness v termálech byl skvělý a přečtete si o něm v jiném našem článku. Cesta do Dalmácie vedla po nové, komfortní dálnici a v Omiši, počátku naší plavby, jsme měli dostatek času na ochutnávku tradiční Pljeskavici nebo prohlídku starého města.

V sobotu ráno jsme se nalodili. Naše kajuta byla umístěna na přídi a i když skrovná prostorem a vybavením, poskytla nám dostatek odpočinku v průběhu plavby. Loď Silva je určena až pro 28 hostů a 4 členy posádky. A vedle kajut je možné pobývat v salonu - jídelně, u velkého stolu na přídi, na horní palubě - kde je pěkný výhled, klid na opalování. Horní paluba se skvěle využije i pro skoky do moře.

Jachta SIlva je 96 let stará tradiční jadranská loď - trabakul. Takto vypadali klasické jadranské lodě již od středověku. Po desítky let sloužila Silva jako nákladní loď a pro potřeby rekreační ji rekonstruovali v roce 1980 v Itálii. Natur Travel ji objevila v roce 1992 a do dnešního dne se na Silvě plavilo mnoho zájemců. Je to jediná loď tohoto typu využívaná pro ubytování a tak všude získává zaslouženou pozornost - v přístavech si ji často fotí turisté. Silva se nemůže rovnat moderním luxusním jachtám, ale má něco navíc - skvělou, kouzelnou atmosféru.

Odpolouváme na první krátkou plavbu přesně s úderem dvanácté. Loučíme se s Omiší a na týden jsou z nás obyvatelé dřevěné lodi, chci říci námořníci, ale tak to není - o vše se stará čtyřčlenná posádka, takže my můžeme relaxovat.

Na lodi není hlad. Pobyt na Silvě je skvělý i co se týká stravování. V ceně zájezdu je plná penze, která je opravdu plná chutných specialit chorvatské kuchyně. Jídlo se servíruje na velkých stříbrných podnosech, vždy pro čtyři spolustolovníky a je ho opravdu hodně. Několikrát se ryby připravovaly na lodním grilu. Každý den jsme byli nadšení výborným jídlem a poslední den plavby jsme se loučili s kuchařem se slzou v oku.

Natur travel je cestovní kancelář specializovaná na pobyty v naturistickém stylu. I na Silvě se tedy můžete pohybovat, slunit a koupat bez plavek. Můžete, ale nemusíte. Samozřejmě je to příjemnější a zdravější bez nich. Opuštěné zátoky, otevřené moře a prolínání s přírodou k naturismu přímo vybízejí. Musíme přiznat, že po chvilce nás naturismus oslovil a získal, přece jen je to jaksi přirozené a příjemné koupat se ve vlnách či ve slunečných paprscích tak, jako kdysi naši předkové. Vstoupili jsme doslova na vrchol relaxace. To byl pro nás ten nejlepší wellness. Naturismus však končí vplutím do přístavu nebo za dveřmi lodního salónu, kde se podávají vybrané pochoutky. Rozhodně se nebojte, zda vaše tělo je vhodné pro naturismus. V naturismu jde o čistou přirozenost, nejdete na výstavu nebo soutěž krásy.

Pro příští sezónu Natur Travel připravuje i turnus čistě bez naturistického pojetí, tedy určený všem, kterým by pohled na nahá těla nedělal dobře.

Pobyt na lodi je vhodný i pro starší děti (zhruba od zahájení školní docházky). I s námi vyplula jedna mladá rodina. Mezi účastníky byli jednotlivci i dvojice nejrůznějšího věku a skupina byla vskutku mezinárodní. Na Silvě se plaví češi, slováci, finové, němci nebo švýcaři.

Trasa je každý rok pečlivě vybírána a kombinují se dvě trasy na sebe navazující, aby případní zájemci mohli na Silvě plout dva týdny - každý den s jiným programem. Velmi výhodné je, že Silva kotví vždy v přístavu v jiném městečku, přístav je většinou v srdci starého města, takže během pár minut jste v historickém jádru, mezi památkami, úžasnými úzkými uličkami. Zde se můžete věnovat nakupování, pojídání zmrzliny a prohlížení či fotografování městečka. To je velká výhoda plavby na lodi - o zážitky není nouze, jde o skvělou kombinaci relaxace ve vlnách, slunění, poznávání přírodních krás a objevování památek a historie. Dvakrát jsme spali takzvaně na kotvě, tedy mimo přístavy. Nad hlavou hvězdnou oblohu a usínání na horní palubě, stejně jako východ či západ slunce - to jsou krásné nezapomenutelné chvíle. Už kvůli nim se na jachtu vypravte.

Objevili jsme kouzelné zátoky, jedna byla i s napůl potopenou lodí, ke které jsme vyjeli na kajaku (ten je součástí vybavení Natur Travel k použití zdarma). Vystoupali jsme na vrchol ostrůvku v souostroví Kornati (což je Národní park), viděli krásný západ slunce a nádherná panoramata. Koupali jsme se v teploučkém i pěkně ledovém moři, potkávali lodě, majáky a ostrůvky. Zkrátka ten týden utekl jako voda.

Dovolenou s Natur Travel na Silvě můžeme každému doporučit. Je to opravdu moc skvělý zážitek. A tak se nedivíme i některým cestovatelům, kteří na Silvě byli již poněkolikáté. Dokonce jedna dvojice slavila kulatiny - desátou dovolenou na Silvě. Ani my jsme na lodi nebyli naposledy. Tak se k nám přidejte a včas si rezervujte svůj pobyt.



Na jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenouNa jachtě Silva jsme objevili skutečnou relaxační dovolenou

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka