Mohou být budovy nemocné?

Pokud se zamyslíme nad tím, kde trávíme svůj život, zjistíme, že interiéry spolehlivě vedou. Někteří z nás tráví uvnitř budov až 90 % života. Pobýváme v nevětraných místnostech a dýcháme v nich roztoče, výpary, smog, plísně, prach... V zimě, kdy se méně větrá, je situace ještě vážnější. Bolesti hlavy, podrážděnost, nespavost, únava, častá nachlazení nebo alergie mohou být varovným signálem, že interiér, ve kterém pobýváme, není v pořádku. Jak upozorňují někteří odborníci, syndrom nemocných budov je zodpovědný za pokles pracovní výkonnosti. Podle jiných názorů jde spíše o důsledky přetížení a pracovního stresu.

Kdy to začalo?
O jevu zvaném syndrom nezdravých (nemocných) budov (SBS) se začalo mluvit počátkem 80. let minulého století. V roce 1984 Světová zdravotnická organizace oznámila, že syndromem SBS trpí až 30 % populace ve vyspělých zemích; v roce 2002 už to bylo 60%. Podle průzkumů prováděných v Německu si téměř třetina zaměstnanců v interiéru budov bank stěžovala na tepelně-vlhkostní mikroklima a další na hluk, osvětlení a stísněnost prostoru. Více stížností bylo v prostorách vybavených klimatizací.

Není to jen vina architektů
Mezi nejčastěji uváděné příčiny vzniku SBS patří znečištěný vzduch, který se do budov dostává ventilací, chemické látky, které se uvolňují z vnitřního vybavení nebo čistících prostředků, dále bakterie, prach a plíseň ve ventilačních a klimatizačních systémech, nevhodná vlhkost vzduchu a špatná ventilace. Za hlavního viníka se většinou označuje špatné proudění vzduchu, ale na vině můžeme být částečně i my sami.
Máte-li podezření, že příčinou nízké výkonnosti vašeho týmu je vaše pracoviště, zkuste několik tipů: více větrejte, omezte používání parfemovaných čisticích prostředků a osvěžovačů vzduchu, přidejte květiny, které potřebují časté rosení listů, pořiďte si solnou lampu, mlhovač, přenosnou fontánku nebo ionizátor vzduchu. A ruku na srdce, kdy se u vás naposledy čistila klimatizace?

Proč je ionizace důležitá
Napadá vás, kde a kdy se v přírodě cítíme nejlépe? Kdy jste se naposledy prošli po bouřce v parku a jak vám při tom bylo? Podvědomě se cítíme dobře všude tam, kde se vyskytují záporné ionty (anionty). Na horách, u vodopádů, jezer apod. bývá aniontů okolo 10.000 v každém kubickém cm, v některých lázeňských oblastech až 70 000.
V čistém vzduchu v přírodě jsou kladné a záporné ionty obsaženy přibližně v rovnováze – poměrem 750 kladných k 650 záporným iontům v 1 cm3 což je velmi důležité pro lidský organismus. Znečišťující látky v ovzduší se chovají jako tzv. kondenzační jádra a přitahují k sobě záporné ionty. Tím se snižuje jejich množství ve vzduchu, který dýcháme. Např. v místech výskytu smogu se hodnoty aniontů pohybují jen okolo 200 v cm krychlovém.
Vzduch, který nadechujeme by měl obsahovat alespoň 800 aniontů v každém cm krychlovém. Anionty vitalizují krevní oběh. Tím zvýší činnost mozku, zlepší paměť, upraví koordinaci a také dodají dobrou náladu.

Dopady trvalé nerovnováhy poměru kladných a záporných iontů na naše zdraví jsou nemalé. Příznivý vliv záporných iontů na lidský organizmus a psychiku je vědecky prokázán. Bohužel, většina moderních prostředí – budovy, kanceláře, byty i samotná atmosféra větších měst příznivé záporné ionty rychle ničí.

Udržování iontové rovnováhy okolo nás není všelékem na naši nepohodu, může ale k jejímu snížení významně přispět.

Jestli jste už dávno zapomněli, jak voní vzduch po bouřce, jak chutná procházka po lesní pěšince nebo jak bublá potůček, máte nejvyšší čas vyrazit a načerpat energii. Třeba právě do těch míst, kde se záporné ionty vyskytují přirozeně. Zjistíte, jak je vám najednou dobře na duši, jak se vám vrací životní energie a jak máte chuť něco podniknout. Zkuste se pak zamyslet nad příčinami vašeho stresu a jestli náhodou není ve vašich silách, ….ale to už by byla jiná kapitola. Eliminace stresu je možná snadnější cesta než přestavba kanceláře.

Mohou být budovy nemocné?Mohou být budovy nemocné?Mohou být budovy nemocné?Mohou být budovy nemocné?

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka