Mistrovství v saunových ceremoniálech z pohledu návštěvníka

V sobotu 3.prosince se uskutečnilo v Aquapalace Praha Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech. Do soutěže se nakonec zapojilo pouze šest soutěžících, kteří předvedli zajímavé ceremoniály. U takové akce jsme opravdu nemohli chybět a tak se dva zástupci redakce zúčastnili potícího se maratónu po půl hodině po sobě jdoucích ceremoniálů. Byli jsme na všech. Pořadatel akce pan Jiří Kouba nám na konci saunování vyjádřil svou velkou spokojenost s průběhem akce. A jaký byl tedy průběh této akce?

Vydali jsme se krátce před 15. hodinou do Aquapalace Praha a po zakoupení vstupenek jsme vstoupili přímo do saunového světa. Je největším u nás a k dispozici je 14 saun. Patero ceremoniálů probíhalo v malé finské sauně a pouze jeden v pěkném prostředí prostorné venkovní sauny. Vlastní saunové mistrovství začalo vylosováním pořadí soutěžících ve VIP místnosti. Návštěvníci se program dozvěděli prostřednictvím informačních cedulí v prostorách saunového světa.

15:15 hodin Malá finská - Jana Vicherová, aquapark Olešná u Frýdku - Místku

Ceremoniál byl ve znamení jahod a veršů. Jahodová vůně, vtipné veršování a celkově relaxační ceremoniál byl velmi dobrým startovním zážitkem. Při odchodu z jahodové prohřívárny si ještě účastníci mohli provést jahodovo-solný peeling.

15:45 hodin Malá finská - Marta Petříková, aquapark Olešná u Frýdku - Místku

Vůně jedlového jedličí dovezená z Beskyd podtrhla zajímavé spojení ceremoniálu s masážními technikami. Návštěvníci ceremoniálu si mohli pod vedením Marty vyzkoušet automasáž, bylo to velmi příjemné. Postupně od obličeje, přes horní končetiny až k prstům u nohou. S podobným ceremoniálem jsem se zatím nesetkal ani za hranicemi. Nápadité bylo také přivítání a rozloučení s hosty.

16:15 hodin Malá finská - Josef Szarka, Aquapalace

Dobře provedený ceremoniál se sladší tropickou vůní. Průvodní slovo bylo ve slovenštině.

16:45 hodin Malá finská - Jakub Strážnický, Aquapalace

Kubu dobře známe z pravidelných návštěv saunového světa v Aquapalace a jeho ceremoniály jsou plné nápadů a jsou rozhodně jedny z těch nejsilnějších. I zde Kuba ukázal svou sílu a dokonale propekl účastníky. Odměnou bylo ochlazení po prvním kole pomocí rozhozené ledové tříště. Vůně grepfruitu byla velmi vhodně vybrána k této silné procedůře. Ke slovu přišel i prapor s logem Aquapalace, kterým se dobře rozhání vzduch v sauně. Také mokrý ručník svázaný do ruličky vykonal hodně práce. Pro nás byl Kuba jedním z favoritů mistrovství.

17:15 hodin Malá finská - Ondřej Pokorný, Aquapark Olomouc

Mladík, který si hrál s barvami (dle pana Lady) a na těle měl řadu svítících tyčinek, vykouzlil pěknou atmosféru. K předvánoční pohodě přispěla i vybraná vůně - perníková.

17:45 hodin Srubová venkovní sauna - Milan Ančinec, Aquapalace Praha

Na Milana jsme se těšili, je to náš oblíbenec. A i zde přinesl mnohé zajímavé náměty a novinky v provedení ceremoniálu. Naprosto aktuálně zařadil v první půlce čertí převlek, který tvořil kožich s dlouhým ocasem a rohy. Čert přišel se zapálenou loučí a přinesl si dvě vůně. První byla mexický lemon grass, velmi intenzivní osvěžující vůně byla následována vůní máty. V evropských saunových světech se často využívá při ceremoniálech kombinací vůní, jsou k tomu využity dvě vědra a myslíme si, že je to dobrý postup. Výborná byla i práce s ručníkem a odměnou byl dlouhotrvající zasloužený potlesk.

Mezi soutěžícími nám chyběl třeba Karel z Aquapalace, jehož ceremoniály jsou opravdu nádherné. Pro nás je třeba meditační ceremoniál s tibetskými mísami opravdovou lahůdkou. Také je škoda nízké účasti mimopražských účastníků.

Vítězem tohoto mistrovství se stal Milan Ančinec. Druhé místo patří Janě Vicherové a třetí pak Martě Petříkové.
Škoda že predávání cen nesledovalo více návštěvníků - nebylo totiž nikde oznámeno kde a kdy se tak stane.

Oproti mezinárodnímu mistrovství v saunových ceremoniálech, kde rozhodují všichni návštěvníci, zde byla pětičlenná porota (Miloš Vajner - majitel Centra Babylon, Jan Hejma - prezident Česká asociace wellness, Jiří Kouba...). Avizované překvapení se nekonalo. Pořadatel obstaral slušivá oranžová trička pro všechny členy poroty. Návštěvníci měli na soutěžní ceremoniály také volný přístup a je jen škoda, že se nekonalo nějaké divácké hlasování, taková cena diváka je vždy zpestřením podobných akcí.

Před osmou hodinou jsme u pokladny zastihli několik návštěvníků, kteří přicházeli na avizované mistrovství, které bylo v programu Aquapalace inzerováno od 20. hodiny. To je velká škoda, že na poslední chvíli nastal časový posun, i o něm však čtenáři wellness novin byli minulý týden informováni. Večer tedy probíhalo tradiční prodloužené saunování při svíčkách a každý návštěvník si jistě přišel na své v tradičním programu. Myslíme si, že akce mohla být lépe komunikována směrem k návštěvníkům saunového světa Aquapalace Praha, zejména její začátek a program. Pro mistrovství ČR bychom čekali více zúčastněných subjektů a soutěžících. Pro příští podobné akce je jistě dobré zvážit zapojení běžných návštěvníků a akci využít k osvětě správného saunování. Aquapalace Praha poskytl skvělé zázemí saunového světa.

Mistrovství v saunových ceremoniálech z pohledu návštěvníkaMistrovství v saunových ceremoniálech z pohledu návštěvníkaMistrovství v saunových ceremoniálech z pohledu návštěvníka

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka