Mistrovství ČR ve freedivingu

V termínu 27. 4. - 28. 4. 2012 se bude v Mělníku konat další mistrovství České republiky ve freedivingu. Letošní závody budou také prvním českým závodem v sezóně a zároveň pro některé závodníky kvalifikačním závodem v bazénových disciplínách pro Mistrovství světa týmů 2012, které proběhne v září ve francouzském Nice.

Mistrovství ČR v potápění na nádech se v České republice koná každoročně a soutěží se v bazénových disciplínách - ve statické apnoi, dynamické apnoi s ploutvemi a v dynamické apnoi bez ploutví.Každá disciplína se hodnotí a vyhlašuje zvlášť, ale celkovým vítězem a mistrem republiky se stane vždy jen freediver či freediverka s nejvyšším bodovým součtem ze všech tří disciplín.

Mistrovství České republiky ve freedivingu 2012 začne v pátek 27. 4. 2012 disciplínou dynamická apnoe bez ploutví a v sobotu 28.4.2012 čeká závodníky nejdříve statická apnoe a poté disciplína dynamická apnoe s ploutvemi. Každým rokem se mistrovství ČR účastní nejen závodníci z ČR, ale i hosté ze zahraničních klubů (Slovenska, Polska, Německa, Rakouska). Letošní MČR 2012 organizují klub Apneaman Martina Zajace a Pavlína Procházková - Amphi.

 

Přijďte se podívat a fandit závodníkům, atmosféra závodů v potápění na nádech je nezapomenutelná.

 

Místo konání:

Krytý plavecký bazén Mělník ul. Řipská 648, 276 01 Mělník
Plavecký bazén je klasických rozměrů 12,5 x 25 m s hloubkou 1,2 – 4 m. Teplota vody je 27 °C.

 

Soutěžní disciplíny Mistrovství České republiky 2012:

Statická Apnoe (STA)
V disciplíně statická apnoe je cílem vydržet co nejdéle na jeden nádech. Nejobvyklejší je poloha na hladině s obličejem ve vodě. Atlet se při ní vznáší maximálně uvolněn fyzicky i psychicky. I v teplé vodě je nutné mít neopren, protože při absenci pohybu a sníženém metabolismu dochází rychle k prochladnutí organismu.

 

Dynamická apnoe (DYN, DNF)
Bazénová dynamická apnoe se dále dělí na kategorie s ploutvemi (DYN) a bez ploutví (DNF). U těchto disciplín je cílem uplavat na jeden nádech co nejdelší vzdálenost. Bez ploutví je snazší doplavat dále v kratším bazénu, protože jednoduchý obrat a následný odraz od pevné stěny znamenají určitou úsporu energie, zatímco s ploutvemi je manévr obratu namáhavější a působí spíše ztrátově.

 

Stávající světové rekordy

Ženy:

DYN 225m Natalia Molchanova, Russia

DNF 160m Natalia Molchanova, Russia

STA 8:23min. Natalia Molchanova, Russia

 

Muži:

DYN 273m Goran Čolak, Croatia

DNF 232m David Mullins, New Zeland

STA 12:11 min. Branko Petrovič, Serbia

 

Stávající národní rekordy

Muži:

DYN 215m Petr Vala

DNF 182m Martin Petrisko

STA 8:06 min. Martin Štěpánek

Ženy:

DYN 206m Barbora Ivanská

DNF 135m Jarmila Slovenčíková

STA 6:17 min. Barbora Ivanská

 

Za informace a fotografie děkujeme Pavlíně Procházkové

Mistrovství ČR ve freedivinguMistrovství ČR ve freedivingu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka