Mezinárodní soutěž v Polsku

kvalifikace AUFGUSS WM

Čtyřdenní „maraton“ saunování proběhl v římských lázních v polském Czeladzu. Velmi přátelská atmosféra, výtečná organizace, 29 soutěžících saunérů a saunérek, soutěže v kategorii individuálů a týmů a především krásná prostorná sauna pro 90 osob.

Hlavní myšlenkou organizátorů mistrovství v Polsku byla pravděpodobně pohoda. Během celého konání mistrovství se nikam nespěchalo, prodlevy mezi jednotlivými ceremoniály byly vždy 30 minut, na všechny návštěvníky krásných římských lázní se vždy dostalo. Velikost sauny umožňovala skutečně nevídané kousky. Sauna o třech patrech, kamnech v samotném čele sauny, fantastické osvětlení a kvalitní ozvučení. Vše na světové úrovni.

Osobně jsme se přesvědčili, že ne nadarmo se tvrdí, že Poláci jsou mistři v práci s ručníkem. Řady polských saunérů doplnili zástupci z Maďarska, Německa, Afghánistánu a České republiky. Českou republiku reprezentoval Kelt Jiří Sonntag z Relax centra Kolštejn a Jiří Žákovský ze Saunia Praha. Ze 29 účastníků postoupil z Čechů do TOP12 pouze Jiří Žákovský, který nakonec obsadil konečné 8. místo. Rozhodnutím odborné JURY získává zelenou kartu a pojede na finále této soutěže do Therme Busloo. Jirka Sonntag z Kolštejna se umístil na krásném 18. místě. Nutné přiznat, že nová generace saunérů je skutečně technicky fantasticky připravená a práce s ručníkem se stala zcela profesionální záležitostí.

V ritual sauně s kapacitou 90 osob se každého ceremoniálu účastnilo vždy nejméně 60 osob a vždy 4 porotci. Váha hlasů poroty byla 90 % ku 10 % z řad publika.
Témata vystoupení saunérů pokrývala tradiční témata jako je fotbal, box, tanec, ale i méně obvyklé amazonky, noční můra, chemická laboratoř. Z pohledu návštěvníka byla vystoupení zajímavá, avšak často velmi hlučná až agresivní. Polský pohled na zážitkové saunování je trochu odlišný od směru, kterým se Keltové z Kolštejna vydali. Jak bylo ale vidět na ohlasech a nakonec i výsledku poroty, tak není špatný. Silný příběh, krásné vůně a vlastnoručně připravené rekvizity Jirky Sonntaga předčili techniku mnoha mladých až příliš asertivních saunérů.

Soutěž AUFGUSS WM je jedna ze dvou hlavních světových soutěží. Letos porvé má soutěž několik kvalifikačních kol a finále proběhne v Nizozemsku, v Therme Busloo.

Text: Tomáš Drápal (Relax Centrum Kolštejn), doplnil Pavel Hofrichter

Mezinárodní soutěž v PolskuMezinárodní soutěž v PolskuMezinárodní soutěž v PolskuMezinárodní soutěž v PolskuMezinárodní soutěž v Polsku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka