Mezinárodní folklorní lázeň

4. - 9.9.2012

Každý rok se v hlavním městě Karlovarského kraje díky nadšení a činnosti členů místního Souboru písní a tanců Dyleň konají jedinečné slavnosti lidového umění, které přinášejí divákům všech generací širokou nabídku pořadů a představení. Od úterý do neděle 4. – 9. září 2012 na dvaceti scénách XVII. mezinárodního folklorního festivalu Karlovy Vary vystoupí přední folklorní soubory z Čech, Moravy a zahraničí. Návštěvu festivalu můžete spojit s wellness pobytem nebo nějakou tou procedurou.

Největším magnetem budou bezpochyby soubory ze zemí, jejichž kultura je nám Evropanům téměř neznámá. Jedním z „exotických“ hostů bude profesionální soubor Akirata z tichomořského ostrova Rarotonga, který se specializuje na tradiční tance s doprovodem bubnů z oblasti Cookových ostrovů. Jihoamerická lidová muzika Alejandro Brittes & comp. přijede do Karlových Varů představit svérázný hudební styl chamamé, typický pro severovýchod Argentiny a jih Brazílie. Již podruhé zavítá na karlovarský festival maorský soubor Whakaari z města Rotorua z Nového Zélandu, z rumunské Moldávie přijede soubor profesionálních hudebníků a tanečníků Tara Vrancei a ze slovenského Kežmaroku soubor Magura, který se věnuje tancům osobitého etnika goralů z podtatranské oblasti. Po loňském úspěchu proběhne opět v rámci festivalu pořad národnostních menšin žijících v ČR, v němž letos diváci poznají arabskou hudební skupinu Ziriab a skupinu hudebníků pocházejících z Konga, Angoly, Guiney, Toga, Burkiny Faso, Senegalu, Pobřeží Slonoviny a Tuniska Mbunda Afrika.

Neméně atraktivní bude i zastoupení našich souborů. Kromě dospělé a dětské složky domácího souboru Dyleň vystoupí chomutovský Skejušan, plzeňská Jiskra, Národopisný soubor Kohoutek z Chrudimi, Lidová muzika z Chrástu,  Stázka z Teplé u Toužimi a Lipina Vracov ze slováckého Dolňácka. Brněnská skupina orientální hudby a tance Duo Alegria se ujme i výuky zájemců z řad návštěvníků na tanečním workshopu v pořadu Žijí s námi.

V programu festivalu jsou kolonádní koncerty a vystoupení po celé lázeňské zóně, pořady v LH Thermal, Městském divadle, v interaktivní galerii Becherova vila, Folklorparty v léčebně Mánes, Taneční veselice v Poštovním dvoře i jarmark lidových řemesel před Thermalem. Festivalová vystoupení se konají i mimo Karlovy Vary - v Mariánských a Františkových lázních, Jáchymově a přírodním amfiteátru pod hradem Loket.

Karlovarský folklorní festival je jednou z největších kulturních akcí Karlovarského kraje, která přispívá nejen k posilování regionální identity, ale také ke zvýšení povědomí o zvycích a tradicích jiných kultur. V roce 2010 byl MFF Karlovy Vary přijat za člena prestižní Mezinárodní organizace pro lidovou kulturu I.O.V. „Internacionalita je důležitým prvkem karlovarského festivalu. Proto jsme se také letos rozhodli pro nové motto „Mezinárodní folklorní lázeň,“ říká pan Lubor Hanka, vedoucí SPaT Dyleň a ředitel festivalu.

Záštitu nad XVII. mezinárodním festivalem Karlovy Vary mají Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje, Petr Kulhánek, primátor Statutárního města Karlovy Vary a Josef Pavel, generální ředitel LH Thermal. Pořadateli festivalu jsou SPaT Dyleň, Folklorní sdružení České republiky a Obec Slovákov Karlovy Vary. Festival podporuje Statutární město Karlovy Vary, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Karlovarský kraj, Městský úřad Loket, Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR, Centrum na podporu integrace cizinců Karlovy Vary, Karlovarský skautský oddíl Mikan – Orion aj. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, časopis Promenáda, časopis Carlsbad Report, Student Agency, Mediatel-Zlaté stránky, Rádio Proglas, TV NOE, Dětská tisková agentura, www.borovice.cz, Literární noviny a časopis FOLKLOR.

Mezinárodní folklorní lázeňMezinárodní folklorní lázeňMezinárodní folklorní lázeňMezinárodní folklorní lázeň

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka