Město cyklistům aneb Vydržíš co primátor!

To je název cyklomaratonu pro veřejnost, který se uskuteční v pátek 20. září na náměstí Míru. Do pedálů speciálních schwinn cycling kol šlápnou účastníci poprvé v 17 hodin, pojede se 3x50 minut. Cyklomaratonem chce radnice pomoci dále popularizovat cyklistiku, která je nejen zdraví prospěšným sportem, ale i vhodným způsobem přemisťování po městě. "Na rozdíl od aut se s kolem všude dostanete a to často nejrychleji z možných dopravních prostředků. Jízdu na kole velmi doporučuji i jako lékař,"

prohlásil primátor Miroslav Adámek.


Na speciálních kolech, které mají nejblíže k populárním rotopedům, budou čekat na účastníky tři druhy terénů – Kopec, Intervalový trénink a závěrečný Fartlek. Po 50 minutách přijde vždy na řadu desetiminutová přestávka na občerstvení. Kol je k dispozici cca 40, zájemci si se o ně můžou přihlásit na recepci spolupořádajícího SPORTCENTRA MATY, které sídlí na v badmintonové hale na Růmech nedaleko centra Zlína. "Pojedou ti, kteří se přijdou zaregistrovat nejdříve. Na jednom kole může celý maratón odšlapat jeden cyklista, ale i tři, střídali by se vždy během přestávky," upřesnila Daniela Oškerová ze SPORTCENTRA MATY. Dodala, že závodem účastníky provedou zkušení instruktoři.

Při registraci do závodu musí zájemce složit zálohu 150 korun, která mu bude vrácena před startem cyklomaratonu. Každý účastník závodu se může těšit kromě sportovního zážitku i na drobné dárky a občerstvení. Cyklomaratonu bude předcházet zábavní program pro celé rodiny, který začne v 16 hodin.
Jak už název akce napovídá, do sedla schwinn cycling kola se chystá i primátor Miroslav Adámek. Tvrdí totiž, že pokud má působit propagace cyklistiky ze strany města věrohodně, musí začít jezdit na kolech i lidé z radnice. Na celý cyklomaraton si ale netroufá. "Nejsem zdatným cyklistou, proto složím tříčlenný tým. Na kole se vystřídám se svými kamarády Ondřejem Bětákem a Petrem Gazdíkem. Společně určitě maratón zvládneme," nepochybuje.


Rozvoji cyklistiky věnuje současné vedení radnice značnou pozornost. Za jednu ze svých priorit označila například propojení Zlína a Otrokovic cyklostezkou, která by měla být hotová na podzim roku 2014. V příštím roce by mělo být možné dojet pohodlně na kole i ze Zlína do Lukova. Před několika týdny se podařilo zlegalizoval jízdu kol po náměstí Míru, na cyklisty se myslí i při opravách či stavbách lávek přes řeku Dřevnici, které dostávají vhodnější povrch nebo se rozšiřují. V letošním roce se Zlín stal také zakládajícím členem Asociace město pro cyklisty, jejímž hlavním cílem je vydobýt pro cyklistiku rovnocenné postavení s jinými druhy dopravy.


Propagaci jízdy na kole má pomoci i blížící se Evropský týden mobility, který se uskuteční od pondělí 16. září do soboty 21. září. Program bude cyklistům nejvíce zasvěcen ve čtvrtek 19. září, když nabídne například Veselou cyklostezku s DDM Astra, Zlínskou cyklojízdu, prezentaci prodejců kol a cyklokol, sbírat se budou také Kola pro Afriku. Jednotlivé akce bude možné navštívit od 10 do 17 hodin.

 

Zdroj: Alena Kusáková – děkujeme.

Město cyklistům aneb Vydržíš co primátor!

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka