Masticha – tajemství krásy a zdraví z antických věků
Žvýkání mastichy bylo rozšířené ve všech starověkých kulturách a obchod s mastichou byl ve antickém Středomoří jedním ze zdrojů bohatství starověkých Řeků. O co vlastně jde a kde se tato surovina získává?
Masticha je pryskyřice, která se získává ze středomořského keře Řečíku lentišku. Starověcí boháči žvýkali surovou mastichu zejména pro vonný dech a bělící účinky na zuby a využívali ji jako aromatické koření k dochucování masa a jako přísadu do cukrovinek. Novodobé využívání mastichy se datuje do druhé poloviny 19. století, kdy v Řecku vznikla první firma s drogistickým zbožím z mastichy.
Masticha má široké využití v potravinářství, lékařství a kosmetice. Používá se při přípravě mastí na ekzémy, popáleiny a omrzliny. Bylo prokázáno, že masticha dokáže absorbovat cholesterol a snižovat tlak krve. Působí preventivně proti zubnímu kazu, působí antisepticky. Při dlouhodobém užívání zabíjí bakterie, které způsobují žaludeční vředy.
Populárními produkty z mastichy nebo s přísadou mastichy jsou žvýkačky, olej, voda, likéry, mýdla, zubní pasty a samozřejmě tělová a pleťová kosmetika, produkty dentální péče a vlasová kosmetika.
Za fotografie děkujeme firmě Notia, s.r.o.
Internet: www.masticha.cz