Masticha – tajemství krásy a zdraví z antických věků

Žvýkání mastichy bylo rozšířené ve všech starověkých kulturách a obchod s mastichou byl ve antickém Středomoří jedním ze zdrojů bohatství starověkých Řeků. O co vlastně jde a kde se tato surovina získává?

Masticha je pryskyřice, která se získává ze středomořského keře Řečíku lentišku. Starověcí boháči žvýkali surovou mastichu zejména pro vonný dech a bělící účinky na zuby a využívali ji jako aromatické koření k dochucování masa a jako přísadu do cukrovinek. Novodobé využívání mastichy se datuje do druhé  poloviny 19. století, kdy v Řecku vznikla první firma s drogistickým zbožím z mastichy.

Masticha má široké využití v potravinářství, lékařství a kosmetice. Používá se při přípravě mastí na ekzémy, popáleiny a omrzliny. Bylo prokázáno, že masticha dokáže absorbovat cholesterol a snižovat tlak krve. Působí preventivně proti zubnímu kazu, působí antisepticky. Při dlouhodobém užívání zabíjí bakterie, které způsobují žaludeční vředy.

Populárními produkty z mastichy nebo s přísadou mastichy jsou žvýkačky, olej, voda, likéry, mýdla, zubní pasty a samozřejmě tělová a pleťová kosmetika, produkty dentální péče  a vlasová kosmetika.

Za fotografie děkujeme firmě Notia, s.r.o.

Masticha – tajemství krásy a zdraví z antických věků Masticha – tajemství krásy a zdraví z antických věků

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka