Mám ráda masáže a tu alchymii kolem

Za Tibetskými lázněmi není třeba jezdit až pod vrcholky nejvyšších hor světa. Stačí navštívit specializované denní lázně. Jedním ze specifik Tibetských lázní je právě to, že koncept umožňuje každému klientovi připravit vlastní směs přísad pro proceduru, doslova namíchat mu jeho vlastní koktejl pohody a vůní. Do Tibetských lázní na pražském Chodově jsem zajela za jejich provozovatelkou, paní Jitkou Vaňkovou, aby nám je představila zblízka.

V čem spočívá specifikum Tibetských lázní?
Napřed bych ráda vysvětila pojem, který u nás není dosud běžně zažitý. A tím je slovní spojení denní lázně. V zahraničí se používá název day spa. Někteří lidé, pokud narazí na moji inzerci, stále myslí, že se jedná o klasické pobytové lázně, jak byly po generace známé. Řekla bych, že podobné problémy budou řešit i jiní provozovatelé podobných zařízení.U nás v day spa může člověk příjemně zrelaxovat za dvě hodinky nebo půlden, záleží na tom, jak si chce odpočinout a co pro sebe udělat. Není tedy třeba někam jezdit na pobyt, žádné ubytovací zařízení ani neprovozuji.

A jaká je tedy filosofie?
Tibeťané vycházejí z jednoduchých věcí a rozlišují 5 základních živlů, které se snaží uvést do harmonie. Každý člověk má v sobě jinou energii, někdo potřebuje stimulovat do klidu, jiný naopak povzbudit. Každá z pěti nabízených procedur v Tibetských lázních odpovídá jednomu z pěti živlů, Tibeťané kromě našich čtyř rozlišují ještě pátý živel - éter. Procedury jsou spojeny s určitými bylinkami a také odlišeny barvami i vůní. Co vás na první pohled zaujme, bude speciální tibetské lůžko vyrobené ze dřeva baobabu a vlastně velmi jednoduché a přírodní zařízení celého prostoru.
Další specifikum vidím v tom, že používané prostředky mohu míchat doslova podle potřeby každého klienta. Ne samoúčelně, ale abychom docílili lepšího výsledku nebo intenzivnějšího efektu.

A jak u vás procedura probíhá?
Při vstupním pohovoru vybereme, co by klientovi vyhovovalo, jaká má očekávání, probereme obsažené složky, abychom vyloučili případnou alergii. Je také potřeba vyloučit kontraindikace, při kterých není možné procedury absolvovat. Není jich sice mnoho, ale existují, stejně jako v čemkoliv jiném, protože nikdo z nás není zdravý na 100%.Ideální je, pokud klient postupně absolvuje všech 5 procedur v odstupu zhruba 3 týdnů. Rozhodně není možné dohnat všechno najednou a absolvovat třeba dvě procedury v jednom dni. Nejenom, že by se vytratil efekt, ale pro tělo by to byla veliká zátěž.Jak už jsem říkala, Tibeťané jsou zvyklí vystačit si s jednoduchými věcmi. Na lůžku probíhá úvodní procedura  - tělový peeling a následný zábal.  Úplně chybí nutnost omývat peelingovou hmotu z těla klienta, to totiž v našem konceptu není třeba. Poté velmi jednoduchým způsobem lůžko změním na malou parní lázeň. Uvnitř lůžka je totiž výrobník páry, nahoru přidám dřevěné obruče, které překryji speciální termoizolační folií. Nad lůžkem tak vznikne maličký stan, ze kterého vám kouká hlava. Do tohoto stanu potom proudí pára, která napomáhá procesu vstřebání účinných složek z tělového zábalu. Po prohřátí zase „stan“ sundám, lůžko se změní v to klasické, masážní a procedura pokračuje příjemnou masáží, při které se snažím uvolnit zablokované svalstvo nebo naopak, klienta rychlou masáží nabudit.V odstupu několika týdnů by měla následovat další masáž, jako mezistupeň k další celotělové proceduře. Takhle by měl klient absolvovat celý cyklus, aby došlo k harmonizaci jeho organismu. Klidu a pohody lze totiž podle Tibeťanů dosáhnout jen při dokonalé harmonii všech pěti živlů.

Jak jste přišla na nápad založit Tibetské lázně, měla jste nějaký vzor, nebo inspiraci, např. ze zahraničí?
O masáže se zajímám už delší dobu a sama jsem hledala, kterým druhům masáží bych se chtěla věnovat. Procestovala jsem Čínu, Indii i Thajsko a tam mne oslovily thajské masáže. Dokonce jsem  v bangkokském Wat Pho absolvovala masérský kurz. Ale pochopila jsem, že nedokážu být tak dobrá, jako rodilí Thajci. Hledala jsem proto koncept, který by mne oslovil, měla jsem jasno, že chci něco přírodního a originálního, co není příliš běžné. Nakonec jsem inspiraci nenašla v Asii, ale úplnou náhodou  tady u nás. Seznámila jsem se s paní doktorkou Kolthofovou, která u nás otevřela první Tibetské lázně a pro její koncept jsem se po vyzkoušení okamžitě nadchla.

Jak jednotlivé procedury vypadají konkrétně?
Mne samotnou překvapilo, že barevné odlišení u používaných surovin je dost intenzivní, přestože použité suroviny jsou naprosto přírodní a nejsou používána žádná umělá barviva. Například u procedury Ram, která je spojena s ohněm a má silný prohřívací efekt, jsou jako základ použity červené mořské řasy. Je také v mém salonu nejoblíbenější. Má energizující a anticelulitidní efekt. Procedura Bham je spojena s vodou a tím pádem čistotou, nabízí zeštíhlující, modelující a lymfodrenážní efekt. Procedura Lam je procedurou země a výživy a má zpevňující a prostistriový efekt. Procedura vzduchu a dechu – Yam, nabízí ošetření ňader, dekoltu, krku a obličeje a konečně procedura Om nabízí celkově relaxační ošetření těla a ducha.

Jak pečujete o své klienty a jaké je jejich složení?
Kupodivu, mezi mými klienty je větší procento mužů, chodí sem především kvůli relaxací. Nemám problém mít otevřeno dlouho do večera, klienti mohou přijít klidně až po zaměstnání.
Lokalita, kde je moje provozovna umístěna, není příliš na očích a tak vím, že moji klienti přicházejí naprosto cíleně. Vědí, co chtějí a co mají čekat. Samozřejmě, klientům se snažím nabídnout balíčky služeb a různé výhody.

Jak vy osobně relaxujete?
Sama na sobě jsem si ověřila, že pokud Tibetské lázně někdo okusí, rád je navštěvuje znovu. Proto nejčastěji jezdím právě k paní Kolthofové do Statenic. Ráda také obhlížím konkurenci v okolí a navštěvuji nejrůznější masáže i nabízené tělové procedury.

Mám ráda masáže a tu alchymii kolemMám ráda masáže a tu alchymii kolemMám ráda masáže a tu alchymii kolem

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka