Maďarské wellness okamžiky

Letní redakční cesta na chorvatské pobřeží začala v Maďarsku. Vybrali jsme si městečko Sárvár, které kromě lázní tradičního maďarského střihu má i krásný hrad, tedy prostředí vhodné pro wellness pobyt. Jelikož jsme na cestě, stačí nám dvoudenní zastavení na načerpání atmosféry a poznání co vše wellness fanouška v Sárváru čeká.

Sárvár najdte v západní části Maďarska, 120 kilometrů od Vídně a Grazu a 193 km od Budapešti. Malé příjemné městečko je bohaté na kulturně historické památky a turistické pozoruhodnosti. Sárvár byl důležitou křižovatkou vojenských cest v antice; důkazem jeho strategické úlohy je skutečnost, že již před tisíci roky se mohlo pyšnit pevností a od 16. století byla tato oblast významným střediskem učenosti a kultury. Pramen prýštící z hloubky 2000 m poskytuje léčivou vodu o teplotě 83°C, obsahující alkalie, chloridy, bróm, jód a četné stopové prvky. Odpařený solný roztok se používá pro léčení astmatu a chorob horních dýchacích cest. Jako koupelová kúra se může s vynikajícími výsledky používat pro léčení poruch pohybového ústrojí, při reumatismu, při neplodnosti, pro pooperační rehabilitace a při potížích vegetativního nervového systému.

Příznačnou stavbou města je ve středověku vybudovaný hrad Nádasdy-vár. Bílá věž se vstupní branou, obloukový most a do nepravidelného pětiúhelníku tvarované vnitřní nádvoří charakterizují renezanční hradní zámek, kdysi obehnaný vodním příkopem a dnes v jeho místech obklopený platanovým parkem. V přilehlém arboretu se na ploše 10 ha nachází nespočet vzácného rostlinstva, více než 350 druhů stromů a keřů, i tisy a duby pamatující více než sto let. Ze sedmi vodních ploch se skládající jezero k projížďkám na člunech, břehy řeky Rába, Divoká zahrada i lesopark v okolí městečka v sobě tají nejednu pozoruhodnost pro každého návštěvníka bez ohledu na jeho věk.

Lázně a park o rozloze 55 000 m2 s vodní hladinou přesahující 3600 m2 vítají návštěvníky, kteří touží po oddechu, vzpruze a osvěžení. V tomto náročně vybaveném zařízení se kromě zdravotnických služeb klade velký důraz na poskytování stále populárnějších rekreačních a zdraví utužujících služeb wellness.
V lázních si najde pro sebe vhodné služby každá věková kategorie. Osobité služby se nabízejí lázeňským hostům, ale stejně tak se dostane nezapomenutelných zážitků i rekreujícím se rodinám, mládeži a dětem.

Letošní rok přinesl několik novinek - například báječné tobogány na nichž si užijí jak děti tak dospělí. Vyzkoušeli jsme tobogány určené pro nafukovací kruhy s jedním či dvěma pasažéry. Úžasný je tobogán, kde po úvodním pořádném sešupu následuje cesta vzhůru do kopce a pak opět pád až do bazénu. Zvlněná je i vedlejší skluzavka, kde již nafukovací kruhy nebudete potřebovat. Pěkně rychlá skluzavka končí opět v bazénku. Na opačné straně areálu je pak čtyřproudá velmi rychlá skluzavka, kde odvážní zájemci jezdí po hlavě dolů na zádech a to je pak velká výzva.

Relaxační bazény mají teplotu až 37 stupňů. Najdete je uvnitř i venku a z vnitřních prostor se dá také ven proplouvat. K zábavě v areálu slouží pro děti pěkně vybavený dětský bazén s prolézačkami, vodotrysky, převracejícím se velkým kýblem nečekaně smáčející procházející děti. Zkrátka zde se nikdo nenudí. Pro příznivce plavání je zde volnější chladnější bazén. Sportovně založení, zejména mladí návštěvníci lázní si oblíbí skokanské prkno. Zde můžete předvést i akrobatické skokanské kousky. Pro rodiny je v nejnovější části umístěn velký bazén s vlnobitím.

Svět saun je umístěn ve vnitřní části lázní, ale nabízí také sluneční terásku s lehátky a dvěma venkovními finskými saunami. Uvnitř najdete finskou saunu, biosaunu, aromatické kabiny, parní lázně, Kneippův chodník, ochlazovací bazén, sprchy a relaxační lehátkovou zónu.

Wellness centrum nabízí masáže, koupele, zábaly, zvukovou terapii, cvičení atd. Ceny jsou srovnatelné nebo nižší než u nás a tak neváhejte a dopřejte si pěkný rekondiční pobyt v Sárváru.

Ubytování jsme si zajistili v hotelu Park Inn, který přímo s lázněmi sousedí. Ještě jeden hotel v Sárváru bych však zmínil - je jím SPIRIT HOTEL THERMAL SPA. Pětihvězdičkový hotel nesousedí s lázněmi, ale disponuje 22 bazény, vířivkami a skvělým wellness zázemím. Nechybí několik typů saun, hammam, rasul, floating, masáže, beauty služby. Teto resort vyzkoušíme při nějaké další cestě.

Informace pro hosty v našem hotelu byly uváděny i v češtině a náš jazyk uslyšíte na každém kroku. Češi si Maďarsko zamilovali a přispívá k tomu nejen teploučká voda v termálech, ale i cenově rozumné služby včetně výborných maďarských specialit. Ochutnali jsme, vykoupali se a jeli dál na chorvatské hranice a po nové dálnici až do Splitu.

S využitím informací portálu www.Madarsko.cz

Kontakt:Sárvári Gyógyfürdő Kft.    Sárvár, Vadkert u. 1.
Tel.: 0036 95/523-600
Fax: 0036 95/326-504
Internet: www.badsarvar.hu
E-mail: thermal@sarvarfurdo.hu

Sárvár - lázněSárvár - hrad, historické prostředíSárvár lázně - dětské vodní hřištěVýborný gulášek v Sárváru - maďarské speciality...Bazén Sárvárstřed města SárvárHotel Park Inn Sárvár je propojen s lázněmiSaunový svět SárvárSárvár - sauny, kneippv bio sauně v Sárvárunové tobogány Sárvár

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka