Letošní zima slibuje spoustu novinek na sjezdovkách

Už se nemůžete dočkat, až napadne první sníh a vyrazíte na hory? Přestože sněhová předpověď zatím příliš příznivá není, české zimní areály jsou již na zimu perfektně připraveny a chystají pro lyžaře řadu novinek, slev a zajímavostí. Portál Kudy z nudy vám poradí, kde mají nové lanovky, kam vyrazit s dětmi do lyžařského ráje nebo kde si změříte svou lyžařskou zdatnost.

Jednotlivé areály v Česku si pro své letošní návštěvníky připravily mnoho novinek. V souhrnném přehledu přinášíme ze všech českých pohoří.

Orlické hory
Skipark Červená Voda byl sice otevřen teprve v loňském roce, ale už za první sezónu si získal mnoho příznivců. Nejdelší sjezdovka Orlických hor a vyhřívaná 4sedačková lanovka – to je jen pár lákadel z loňského roku. Letos se ve středisku podařilo vylepšit lanovku tzv. bublinami, takže při cestě na kopec už nemusíte mrznout. I o nejmenší ratolesti tu bude skvěle postaráno – vznikl zde dětský lyžařský park s lyžařským kolotočem, vlekem s teleskopickými unašeči a snowtubingem. Ve středisku si můžete od letošní zimy také změřit svou lyžařskou rychlost prostřednictvím instalovaných radarů.

Jeseníky
Supermoderní středisko v Koutech nad Desnou se rozjelo teprve v minulé zimní sezoně a stále si drží své prvenství - je nejmodernějším areálem v Jeseníkách. Největším tahákem je tady 6sedačková lanovka, jediná v Česku. Rozhodně se tu nebudete nudit - u horní stanice lanovky můžete využít slunnou terasu s bufetem v alpském stylu, dole zase několik restaurací. Sjezdovka dlouhá 2 450 s převýšením 500 metrů nadchne každého lyžaře. Pokud máte raději spíše běžky, nechte se vyvézt lanovkou na perfektně upravované jesenické tratě. Novinkou letošní zimy jsou nově vybudované apartmány přímo u sjezdovky, nový aprés-ski bar U medvěda a výhodné balíčky ubytování + skipas.

Máte rádi tradiční areály, které nepřekypují vymoženostmi, ale zase vás přivítají bonusem, jakým je třeba přírodní sníh? Na výborné terény láká třeba nejtradičnější jesenický areál na Červenohorském sedle. A že Červenohorské sedlo dlouho nemělo lanovku? Letos je všechno jinak. Na lyžaře ve středisku místo zastaralých vleků čeká 4sedačková lanovka, která by měla být zprovozněna nejpozději do Vánoc. Na příští rok tu navíc chystají další novinku, a tím je umělé zasněžování sjezdovek, čímž středisko již nebude závislé na přírodním sněhu.

Pokud se chcete projet po nejdelší sjezdovce v ČR dlouhé 3 260 metrů, vyrazte do Ski centra Bonera Ramzová. To se několikrát umístilo v prestižní desítce nejlépe hodnocených středisek v České republice.

Krkonoše
Také nejnavštěvovanější český lyžařský skiareál Špindlerův Mlýn hlásí plnou připravenost na sezonu i lákavé novinky. Tou hlavní bude v letošní zimní sezóně tříhodinová permanentka, která je dle veřejnosti velice žádaná. Nedočkaví lyžaři si navíc mohou zakoupit skipasy přes internet za zvýhodněné ceny již teď. Pro své nejvěrnější má skiareál připraveny také sezonní permanentky – jejím zakoupením získáte také slevu v zahraničních partnerských střediscích, kterými jsou švýcarský Svatý Mořic a rakouský Grossglockner-Heiligenblut. Absolutní technickou novinkou, která na vás ve Špindlerově Mlýně čeká, je speciální elektronická vstupní brána Digital Signage, která nahradí dosavadní plechové tabule a poskytne aktuální informační servis. Brány budou umístěny na nástupu u lanovek Hromovka a Svatý Petr – Pláň.

Beskydy
Na Valašsku na vás taky čekají úžasné zážitky na sněhu. Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích nabízí čtyři sjezdovky, snowpark i snowtubing. Navíc ve Velkých Karlovicích u hotelu Horal bude zřízeno ledové kluziště, přičemž při nepříznivém počasí si můžete odpočinout v termálních bazénech hotelu Horal.

Ani beskydské Pustevny nezůstávají pozadu. Provozovatelé lyžařského střediska Skialpin Pustevny chtějí přilákat více lyžařů, a proto připravili na letošní sezonu novinku v podobě skibusů, které lyžaře dopraví až k hlavní sjezdovce. Další novinkou budou lístky pro seniory nad 65 let, kteří za skipas zaplatí stejně jako děti.

Šumava
O čtvrtinu větší plochu k lyžování nabídne letos lyžařům a snowboardistům největší české lyžařské středisko Šumavy, Ski areál Špičák. Je to, jako kdyby tu vznikla úplně nová sjezdovka dlouhá kilometr a široká 30 metrů. Modernizace a rozšíření sjezdovek přinesly areálu homologaci lyžařské federace FIS pro pořádání mezinárodních závodů. Špičák navíc patří k nejlevnějším TOP tuzemským lyžařským střediskům. Od letošní zimy bude také areál dopravovat lyžaře a snowboardisty z Prahy. Každou sobotu v hlavní sezoně bude v 6:00 odjíždět od Hlavního nádraží autobus přímo na Špičák. Návrat bude večer po lyžování. Další novinka Špičáku bude zajímavá především pro skialpinisty - vyznavači lyžařský túr, kteří zdolávají kopce nahoru i dolů bez použití lanovek,  budou mít k dispozici pět tras v délce 48 km.

Také Skiareál Lipno prošel během posledních let rozsáhlou modernizací, a proto nyní nabízí lyžařům opravdový komfort. Jednou z letošních novinek je atraktivní slevová karta Lipno Card, díky níž budete mít nejen levnější skipas, ale získáte i spoustu dalších zážitků na Lipensku, v Českém Krumlově, Českých Budějovicích i na dalších místech. Zajímavostí je také téměř kilometrová skicrossová dráha s klopenými zatáčkami, terénními nerovnostmi a přejezdy sněžných valů. Všechny prvky budou modelované jenom ze sněhu, budou strojně upravované a nabídnou tak každý den stejně kvalitní zážitek. Zimní sezona ve Skiareálu Lipno začne 17. prosince. Start neohrozí ani případný nedostatek sněhu. Pokud se příroda postará o pár mrazivých dnů, dostatečnou bílou nadílku zajistí 40 sněžných děl.

Krušné hory
Největší magnet krušnohorské krajiny je bezesporu Klínovec, který prošel zásadní rekonstrukcí a modernizací. Nejžhavější novinkou je krytá expresní 4sedačková lanovka, která nahradí legendární tatrapomu Pařezovou a protáhne se dolů s nástupní stanicí až Pod Zámečkem. Tím pádem získá i sjezdovka Pařezovka značné prodloužení a stane se tak nejdelší klínoveckou tratí.

Jizerské hory
Perlou Jizerských hor a Ještědsko - Kozákovského hřbetu je pro každého lyžaře i snowboardistu vrchol Ještěd s výhledem na Liberec a široké okolí. Skiareál Ještěd je jedním z nejdostupnějších středisek u nás, protože na jejím úpatí vede dálnice z Prahy. V letošní sezoně bude ve středisku zavedena služba Skiline, která lyžařům umožní zjistit na základě sériového čísla jízdenky, kolik nalyžovali kilometrů, jaké bylo převýšení a kolikrát jeli jakou lanovkou. Zároveň bude rozšiřován i snowpark novými skoky a překážkami. Společný produkt s Centrem Babylon, který se nazývá „Z lyží do aquaparku“. Za velice zvýhodněnou cenu si koupíte denní jízdenku, díky níž získáte nejen celodenní návštěvu skiareálu, ale i možnost navštívit aquapark v Centru Babylon. Návštěvní hodiny skiareálu jsou od 8:30 - 16:00 a aquaparku od 10:00 - 22:00.

 

Foto: archiv Ski areál Lipno, LIPNO SERVIS, s.r.o.

Zdroj informací: ČCCR - CzechTourism

Foto: archiv Ski areál Lipno, LIPNO SERVIS, s.r.o.Foto: archiv Ski areál Lipno, LIPNO SERVIS, s.r.o.

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka