Letošní ročník závodu Volkswagen Maraton Praha lámal rekordy

V neděli 9. května v 9:00 odstartoval pražský primátor Pavel Bém v pořadí již 16. ročník závodu Volkswagen Maraton Praha. Rekordních 7 900 běžců (o 30% více než loni), mezi nimiž bylo 55 špičkových elitních atletů z celého světa, se připravilo ke startu na Staroměstském náměstí. Nedělní počasí bylo k závodníkům přívětivé, bylo slunečno a teploměr ukazoval 12 stupňů Celsia, tedy ideální podmínky pro tento typ závodu.

Vítězem závodu se stal fenomenálně Keňan Eliud Kiptanui, který běžel v minulosti jediný maraton (2:12:17), a to Safaricom Marathon v Keni, který se běhá ve vysoké nadmořské výšce. Kiptanui rozhodně nepatřil k nedělním favoritům. Už ve 40. kilometru však běžel sám a bylo jen otázkou, v jakém čase bude 20letý běžec schopen závod dokončit. Kiptanui přeťal cílovou pásku ve skvělém čase 2:05:39, prolomil tak dosavadní rekord trati o více než dvě minuty a zároveň zaběhl šestý zatím nejrychlejší čas na světě, o čemž se nikomu v Praze ani nesnilo.

Yemane Tsegay překonal krizi a doběhl jako druhý v čase 2:07:11, na třetím místě skončil Nicholas Koech s časem 2:07:23. I tyto dva časy překonaly loňský rekord. První žena, Helena Kirop z Keni, proběhla cílem také v rekordním čase 2:25:29, což bylo o minutu dříve než v roce 2001 držitelka traťového rekordu Maura Viceconte.

Závod byl také jednou z posledních šancí pro české atlety, aby dosáhli kvalifikačních časů pro nadcházející Mistrovství Evropy v maratonu, (2:17) pro muže a (2:36) pro ženy. Nikomu z nich se nepodařilo dosáhnout kvalifikačního času. Prvním českým závodníkem v cíli byl Petr Pechek (2:22:18) a nejrychlejší Češkou se stala Radka Churáňová s časem 2:59:24.

16. ročník si připisuje ještě jeden rekord. Ralf Klug uběhl celý maraton pozpátku v časovém limitu pod 7 hodin a vytvořil tak český rekord, který byl potvrzen komisařem z agentury Dobrý den a bude zapsán do České knihy rekordů.

Letošní ročník závodu Volkswagen Maraton Praha lámal rekordyLetošní ročník závodu Volkswagen Maraton Praha lámal rekordyLetošní ročník závodu Volkswagen Maraton Praha lámal rekordy

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka