Lázně Luhačovice zahajují sezónu 8.května

V Luhačovicích bude opět bohaté kulturní léto

Čtyřdenním pásmem programů, s nedělním svěcením pramenů, zahájí letošní hlavní lázeňskou sezónu Lázně Luhačovice, a.s. V programech od 8. do 11. května nebudou chybět dobové kostýmy, historické automobily, či velocipedy a kolonádní koncerty. Lázně očekávají, že letošní lázeňská sezóna bude ještě úspěšnější než loňská a že počet klientů překoná 30 000. Nárůst by mohl být především z řad samoplátců a ze zahraničí. Informoval o tom Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný ředitel lázní.

,V neděli po slavnostní mši svaté vyjde krojovaný průvod s knězem k jednotlivým pramenům, které budou následně posvěceny. Trasa povede jako obvykle od pramene svatého Josefa přes Ottovku až ke kapli svaté Alžběty. Po celé dopoledne ožije lázeňský park vystoupeními folklorních souborů u pramenů, jež se představí v hlavním odpoledním programů na Lázeňském náměstí. Programy jsou volně přístupné veřejnosti. Očekáváme, že kromě lázeňských hostů a stovek návštěvníků z okolí, přijedou i slovenští návštěvníci, kteří to sem nemají daleko. Hlavní lázeňské kapacity byly na tento termín s předstihem vyprodány,“ řekl J. Dědek.

Dodal, že Lázně Luhačovice jsou nejen oblíbenou léčebnou destinací, ale i cílem jednodenní turistiky a relaxačních a wellness pobytů. K Luhačovicím patří i kulturní léto s hudebními a divadelními festivaly.

Ke kulturnímu létu v Luhačovicích neodmyslitelně patří od května do konce září odpolední kolonádní koncerty rozmanitých hudebních žánrů od smyčcových komorních orchestrů přes swing, dixieland, dechovou hudbu, folklor a pěvecké sbory. Návštěvníci se mohou těšit i na Luhačovické setkání řezbářských mistrů. V týdnu od 2. do 7. června budou moci hosté v lázeňském parku u hudebního altánu nahlédnout přímo pod ruce řezbářských mistrů při jejich setkání s názvem ,,Krása ve dřevě ukrytá“ a den po dni sledovat proměnu obyčejného, avšak nádherného přírodního materiálu - dřeva v umělecké dílo. Téma řezbářských prací pro rok 2014 je "Hudební inspirace". Práci mistrů řezbářů dokreslí v odpoledních hodinách koncerty a vystoupení vybraných hudebních souborů. Šestidenní setkání vyvrcholí v sobotu 7. června vernisáží řezbářských děl s bohatým programem. Od 12. do 13. 6. 2014 potěší návštěvníky již druhý ročník přehlídky amatérských divadelních souborů - Luhačovická divadelní sešlost.

Vrcholem "kolonádní sezóny" bude 19.6.2014 prestižní koncert 65 členného orchestru Hudby Hradní stráže a Policie České republiky, ke kterému také patří přehlídka motorizované jednotky Hradní Stráže a ukázka programu jednotky Hradní stráže. Program koncertu je sestaven nejen z nejznámějších světových orchestrálních melodií, ale také z populárních písní, které interpretují přední zpěváci a sólisté spolupracujícími s orchestrem.

Již 23. ročník Festivalu Janáček a Luhačovice bude slavnostně zahájený v pondělí 14.7. u busty Leoše Janáčka za účasti čestných hostů. V cyklu pěti koncertů se představí Český filharmonický sbor Brno, Čeští komorní sólisté, violistka Jitka Hosporová s Janáčkovým komorním orchestrem, Emil Viklický trio, varhanice Kateřina Chroboková s mezzosopranistkou Dagmar Šaškovou a sopranistka Eva Dřízgová - Jirušová s tenoristou Alešem Brisceinem a Filharmonií Bohuslava Martinů. Bližší informace k festivalu a jeho doprovodnému programu najdete na www.lazneluhacovice.cz/janacek. Milovníky hudby potěší aj dvoutýdenní AKADÉMIE VÁCLAVA HUDEČKA (28.7. - 8.8.2014).

Celkem šest divadelních představení v jednom týdnu slibuje přehlídka komorní divadelní tvorby Divadelní Luhačovice. Cílem dramaturgie přehlídky, kterou připravuje její prezident Miloslav Mejzlík, je nabídnout divákům výběr nejlepších, nejzajímavějších a oceněných komorních představení z řady jak českých, tak slovenských divadelních scén. Pro zahájení přehlídky je vybrána hra "Druhá smrt Johanky z Arku" - struhující nadčasový příběh s prvky černého humoru. V režii Světlany Lazarové hrají Vilma Cibulková, Ladislav Mrkvička a Stanislav Lehký. Kmotrem letošního ročníku bude Saša Rašilov. Luhačovice navštíví také jeho manželka herečka Vanda Hybnerová. Bližší informace na www.divadelni-luhacovice.cz.

Samostatným kulturním počinem bude 2.ročník obnovených Dní slovenské kultury, který se bude konat od 2.do 6.září 2014. Zlatým hřebem programu bude koncert světově proslulého tenoristy Štefana Margity. Více informací je na: www.lazneluhacovice.cz/dny-slovenske-kultury.php .

Fotografie zaslala Mgr. Katarína Arvayová, PR manager Paper Life, s.r.o., děkujeme.

Lázně Luhačovice zahajují sezónu 8.května Lázně Luhačovice zahajují sezónu 8.května Lázně Luhačovice zahajují sezónu 8.května Lázně Luhačovice zahajují sezónu 8.května Lázně Luhačovice zahajují sezónu 8.května

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka