Kurz tvoření Kokedamy

Kousek Japonska pro váš domov

Přijďte se naučit starou japonskou techniku - kokedama. Tyhle uklidňující mechové koule vypadají jednoduše, ale přesto je potřeba znát několik fíglů a pravidla japonské estetiky, aby to bylo ono.Není to složité, vše vám vysvětlím. Navíc se dozvíte další zajímavé věci, také o tom, proč japonské umění dodává lidem klid duše. Odpočinete si a hotové kokedamy si hned odnesete, aby dlouho delikátně zářily ve Vašem prostoru.

Všechno potřebné na vytvoření kokedam včetně vhodných podmisek, rostlin k výběru a důležitých informací je připraveno. Pokyny k dalšímu ošetřování obdržíte na workshopu písemně. Workshop se koná v centru Prahy a trvá asi 2,5 hodiny. Sebou nic nepotřebujete, vše je na místě.

Cílem je to, abyste si uměli další kokedamy už vytvořit sami, odpočinuli si a ledacos zajímavého se dozvěděli. Workshop je vhodný i pro úplné začátečníky.

Budu se těšit na to, až spolu objevíme decentní krásu a delikátní styl starého japonského umění.
A nezapomeňte: Kokedama způsobuje dobrou náladu!

o lektorovi: Dalibor Šubrt

Stavbou zahrad se zabývám dvacet pět let a ještě déle mě zajímá japonský zahradní design, zjednodušování k podstatě a proč je to vlastně tak fascinující.

Postupem času jdu do menších prostor, protože tam je to "to pravé". Proto také pořádám workshopy kokedama, kde si při práci s rostlinami dokonale odpočinete a s radostí si odnášíte domů miniaturní kousek přírody, který jste si vytvořili.

Na dvě tři hodiny uvolníte mysl a pokusíte se souznít s filozofií, že východiskem umění zahradní architektury je přesvědčení, že vše na světě, kameny i hory, je živé. A my musíme zachytit všechen ten život, který existuje mimo nás. Každá sebemenší charakteristika musí být odhalena, zpracována, probuzena a uvedena v život. Tvůrce zahrady musí najít jedinečnost každého předmětu, každému objektu musí v prostoru přisoudit specifickou roli.

Vyjadřujeme podstatu každého přírodního objektu. Kmeny stromů stejně jako kameny. Obojí symbolizuje pohyb.

A kdy je vaše práce hotová? Během té tvorby zažijete okamžiky, kdy si řeknete: „Teď!“ Ani milimetr více nebo méně. V té chvíli si připadáte jako umělec.

Kurz tvoření KokedamyKurz tvoření KokedamyKurz tvoření Kokedamy

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka