Kristall Sauna-Wellnesspark se solnými lázněmi.

Navštívili jsme německý wellness park Bad Klosterlausnitz se saunovým světem, solnými termálními bazény, vnitřním bazénem s vlnobitím a tobogány. Wellness park je jedním z 13 center skupiny Kristallbader-Gruppe. Skupina má ve znaku krystaly a s nimi se návštěvníci setkávají takřka na každém kroku wellness center. Drahokamy jsou nádherné a jsou zdrojem pozitivní energie! Zdravé saunování, saunové ceremoniály a zdravé souznění s přírodou - to vše najdete zde, nepříliš daleko od hranic s ČR.

Z Prahy je Bad Klosterlausnitz vzdálen 300 km, cca 3 hodiny jízdy - po dálnicích. Lázeňská a rekreační oblast, městečko se 3500 obyvateli, historickým centrem s kostelem (který je vidět i ze zahrady saunového světa) nabízí ubytování a  širokou škálu lázeňských, rekreačních a volnočasových aktivit.

Ve vlastním wellness parku najde každý relaxaci, odpočinek, zábavu i dobrodružství. Lázeňský park nabízí dvě části. Saunová část je dále rozdělena na vnitřní sauny a venkovní sauny, v tradičních saunových dřevěných domcích umístěných v upravené zahradě. V této části je také i venkovní jacuzzi bazén s vysokým obsahem soli, který má i vnitřní část. Jsou zde také vířivky, sprchy, relaxační místnosti, prostor pro lehátka. Druhá část je větší a nabízí dobrodružství i zábavu. Pravidelně, každou půlhodinu se v největším bazénu spustí vlnobití. Návštěvníkům jsou k dispozici dva tobogány, divoká řeka, venkovní bazén i velká zahrada pro relaxaci. Tato část je oddělena od saunové části, ale po většinu otevírací doby jsou obě části propojené.

Provoz celého areálu je až na vyjímky komplet naturistický, tedy pro saunování, koupání i relaxování bez plavek. U saunového světa jde o samozřejmost, jelikož v plavkách do sauny by šel jen úplný neznalec zdravého saunování. Nicméně i plavání v bazénu je bez plavek také velmi příjemné. Naturistický provoz je denně od 12 hodin, kromě středy a neděle, kdy je provoz smíšený. Samozřejmě můžete chodit s ručníky, župany nebo prostěradly.

Bazény mají vodu teplou 32 až 36 stupňů, která je čerpána z vlastních vrtů.
Jacuzzi - v bazénu jsou umístěny trysky ve velkém množství, jsou zde vodní gejzíry. Relaxujete mezi bublinkami na vodních lehátkách. Další samostatné vířivky jsou umístěné v centrální části naproti saunabaru.

Saunový svět nabízí 11 různých témat s pestrým výběrem saunových ceremoniálů - aufgussen. Velmi malebný je Hammam, který nabízí relaxaci na vyhřátých stolech, je možné objednat mýdlové masáže, peeling. Zvláštní atrakcí největší sauna v Duryňsku, do níž se vejde až 130 hostů. Zde se pořádají 5x denně saunové ceremoniály s překvapením. Překvapením může být například ovoce pro osvěžení saunujících.

- Crystal sauna 95 ° C má specifické léčebné účinky při prevenci a zmírnění bolesti hlavy, bolesti zad, bolesti končetin a problémů s páteří.
- Rosenquarz-Sauna 90 °C
- Lavendel-Achat-Sauna 85 °C
- Heu-Sauna 80 °C Po této sauně si dáte teplou sprchu a potom hned zábal a odpočinek a relaxování po dobu 15 až 30 minut.
Edelstein-Sauna 70 °C
- Zitronen-Sauna 80 °C osvěžuje celé tělo, posiluje obranu proti chřipce a nachlazení, posílí imunitní systém. 
- Sanarium 55 °C, vlhkost 60% Tato sauna je vhodná pro začátečníky, ženy a pro návštěvníky, kteří nedobře snáší vysoké teploty nebo mají vysoký krevní tlak.
- Salz-Sauna 90 °C Solná sauna nabízí pravidelné solné ceremoniály, při nichž po prohřátí si venku provedete solný peeling, při němž sůl dře kůži a podporuje krevní oběh, kůže se stává hladká a měkká. Tato sauna je vhodná také pro čštění a detoxikaci. Po prosolení probíhá další část opět v potírně. Při solném ceremoniálu vypotíte 2-3x více kapaliny.
- Finnische Sauna 100 °C Finská sauna je nejteplejší saunou v saunovém světě. Jsou zde připraveny březové větvičky, kterými se navzájem návštěvníci šlehají po pokožce. To podporuje krevní oběh.
- Minze-Sauna 80 °C Mentolová sauna je provoněna esencí, terá je nejen příjemnou vůní, ale má i chladivý účinek.

Dvě aroma parní lázně - Aquamarine 45 °C a Citrine 45 °C mají osvěžující účinek. Velmi se nám líbila i sluneční louka, která je umístěna u hlavního bazénu.

Uprostřed zahrady najdete i ledovou jeskyni, kde po zmáčknutí tlačítka vyvoláte sněžnou mlhu, jemný ledový déšť 8°C Vás dokonale ochladí. Další ochlazení můžete provést pod širým nebem, v ledové studni nebo v protékajícím potůčku.

Tobogány nabízí pěkně rychlou jízdu, kterou ještě zrychluje to, že na sobě nemáte plavky, které jinak působí jako brzda. Adrenalinové jízdy končí v mělkém dojezdu a dá se říci, že tyto tobogány jsou velmi dobré. Celková délka je 230 metrů.

Pro příznivce cvičení ve vodě je připraven aquaaerobic několikrát denně. Můžete si také dopřít masáž z velké nabídky - lávové kameny, Shiatsu, aroma masáže, obličejová masáž atd. Perlou je mýdlová masáž v Hammamu, za hodinovou kompletní proceduru zaplatíte 31 EUR. Můžete využít také procedury ve stylu RHASSOUL - tedy aplikace bahna na tělo v parní komoře. Připravena je procedura s použitím bahna z Mrtvého moře. Cena za proceduru je pouze 8,50 EUR a je prováděna hromadně, několikrát za den.

Wellness park nabízí samozřejmě i občerstvení v restauraci, nechybí zdravá kuchyně, výborná je zmrzlina nebo koktejly na saunabaru.

Vstupné na 4 hodiny činí 14,50 EUR pro dospělé a 10,80 pro děti. Celodenní vstupné je pak 17,80 a 12 EUR pro děti. Levnější je dopolední koupání bez saunového světa, slevy mají rodiny (platí dva dospělí a až 4 děti jdou zdarma) i skupiny od 10 osob.

Po naší návštěvě tento areál můžeme jen doporučit. Zpočátku jsme čekali o něco větší prostor, zarazilo nás i množství lehátek na jednom místě těsně u sebe, bez potřebného soukromí. Postupem času jsme si na určitou stísněnost zejména ve vnitřní části saunového světa zvykli. Vyzdvihnout musíme určitě zajímavost všech saun a atrakcí, po celou dobu pobytu je co objevovat, zkoušet. Velmi profesionální je i personál provádějící ceremoniály, vlastně všude je vidět profesionalita a kvalita v přístupu obsluhy wellness centra. U pokladny můžete platit kartou, nebo využít platební automat. Areál rozhodně není nově vybudován, ale potřebná čistota je zde udržována, prostor dotvářejí i doplňky - jako již zmíněné drahokamy - krystaly. Design, architektura a materiály nejsou luxusní, dá se řící že astmosféra je zde rodinná a design je spíše účelový. Nečekejte tedy luxus, stylové prostředí a barevnou vyváženost. Jedete do bazénu se saunovým světem - a budete určitě spokojení.

Kristall Sauna-Wellnesspark se solnými lázněmi.Kristall Sauna-Wellnesspark se solnými lázněmi.Kristall Sauna-Wellnesspark se solnými lázněmi.Kristall Sauna-Wellnesspark se solnými lázněmi.Kristall Sauna-Wellnesspark se solnými lázněmi.Kristall Sauna-Wellnesspark se solnými lázněmi.Kristall Sauna-Wellnesspark se solnými lázněmi.

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka