Krajiny jenom tušené

Výstava ke 40-ti letům tvorby Zdeňka Hajného.

Jemný dotyk imaginativní tvorby můžete zažít od 1. června na výstavě obrazů Zdeňka Hajného „Krajiny jenom tušené“ pořádané ke 40-ti letům jeho tvorby ve Chvalském zámku v Horních Počernicích (Praha 20).

„Podstata reality není na povrchu věcí a událostí, ale je vždy koncentrována v určité symbolické zkratce, v rovině spíše tušené a dodatečně uvědomované," říká malíř a psycholog Zdeněk Hajný. Vlastní pocit a vhled do světa dokonale vyjadřuje ve svých obrazech již od první výstavy v pražské Redutě v r.1971.

Tvorbu Zdeňka Hajného je možno považovat za jednu z nejoriginálnějších projevů současného českého malířství. Jeho obrazy jsou využívány i jako terapeutická pomůcka při léčbě „nemocí duše“. Jako psycholog experimentuje v oblasti mimosmyslového vnímání obrazů divákem. Malířské tvorbě se intenzivně věnuje přes 40 let. Vystavoval na mnoha samostatných a kolektivních výstavách doma i zahraničí. Jeho díla ve svých multimediálních programech používají zahraniční umělci. Za tuto dobu si vytvořil velké renomé, získal významná ocenění nejen doma, ale i v zahraničí. O jeho díle dosud vyšlo šest monografií. V roce 1994 otevřel unikátní Galerii Cesty ke světlu (www.cestykesvetlu.cz ) ve svém rodinném domě na pražském Chodově, která je zároveň místem pravidelného setkávání lidí, kteří vnímají nedostatek duchovního a filozofického rozměru dnešní doby. S tvorbou Z. Hajného je však možno se setkat i v architektuře - podílel se na výzdobě kostelů v Čechách, na Slovensku a v Maďarsku. V Bešeňové na Slovensku vytvořil oltářní fresku vykládanou polodrahokamy. V jeho případě skutečně v plném rozsahu platí, že obraz kultivuje diváka, nutí ho k zamyšlení nad světem, jeho podstatou, zklidňuje jeho mysl a otevírá mu dveře k poznání vlastní duše, probouzí v něm pocit harmonie, poetického vnímání reality a především pocit síly duchovního rozměru lidské existence, který v běžném toku všedního dne často zapomínáme vnímat a ocenit.

Naše redakce měla příležitost k setkání s autorem a Českou asociací wellness na vánočním setkání (o něm píšeme v našem článku "Cesty ke světlu").

Výstava obrazů bude zahájena vernisáží 1. 6. 2011 od 18.00 hod. Na vernisáži promluví Pavel Muchka (vedoucí oddělení knižní kultury Národního muzea), Martin Petiška spisovatel a Zdeněk Hajný. Hudebním zpestřením vernisáže bude vystoupení houslistky Pavly Roubíčkové Franců, členky smyčcového Dua ECO a koncertního mistra Komorního orchestru Quattro.
Obrazy Zdeňka Hajného bude v průběhu celé výstavy doplňovat expozice drahých kamenů „Acháty z Česka, Maroka, Brazílie a dalších lokalit“ soukromého sběratele Aleše Nevrkly.

11. 6. 2011 ve 20.00 hod. Během Pražské muzejní noci na Chvalském zámku bude přítomen Zdeněk Hajný.
15. 6. 2011 od 19.00 hod. v koncertním sále Chvalského zámku se bude konat k výstavě koncert meditační hudby českého hudebníka, etnomuzikologa a učitele jógy Jiřího Mazánka.

Výstava Zdeňka Hajného „Krajiny jenom tušené“ potrvá od 1. 6. 2011 do 28. 8. 2011.
Otevřeno je denně od 9.00 do 18.00 hod. (více na www.chvalskyzamek.cz)

Chvalský zámek, Chvalská tvrz 857, 193 00 Praha 20 – Horní Počernice, tel. 281 860 130 email: info@pocernice.cz
Spojení:  Konečná stanice metra linky B – Černý Most, bus 221, 222, 223, 261, 273, 353, 303, 304, 398, první zastávka – Chvaly.

Fotografie: archiv galerie Cesty ke světlu.

Krajiny jenom tušenéKrajiny jenom tušenéKrajiny jenom tušenéKrajiny jenom tušenéKrajiny jenom tušené

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka