Keltové na setkání saunérů v německém Eibenstocku

O víkendu 11. – 13. 9. 2014 proběhlo v překrásné saunové vesničce německého Eibenstocku setkání saunérů z Česka, Rakouska a Německa. Na základě pozvání tamního majitele saunové vesničky Badegärten jsme návštěvníkům saunového areálu zpestřili program třemi keltskými ceremoniály. O tom, jak setkání probíhalo, vypráví saunér Relax centra Kolštejn, Jirka Sonntag.

Co Vás rok po Vašem úspěchu v Eibenstocku, kde jste obsadil v soutěži saunérů krásné čtvrté místo, opět vedlo?

Do Eibenstocku jsem se vydal na základě pozvání od manažera provozu Badergärtenu, kterého jsme loni poznali na mistrovství v saunových ceremoniálech. Naše saunové ceremoniály měly tehdy velký ohlas a poměrně konzervativním hostům této saunové vesničky se naše ceremoniály zapsaly do paměti.

Čím to je, že se v Badegärtenu líbí keltské ceremoniály, resp. Vaše podání ceremoniálů?
Je to pro návštěvníky něco jiného. V České republice jsme se velmi rychle adaptovali trendům a jsme velmi kreativní. Konkrétně u nás na Kolštejně jsme se posunuli poměrně daleko. Pro Němce bylo na našem podání ceremoniálu zajímavé vše - především hudba, kvalitní vůně a peelingové směsi. Když jsem tohle vše podpořil kostýmem Kelta, nikomu se ze sauny nechtělo odejít.

Jak tedy saunový ceremoniál v Badegärtenu tentokrát probíhal?
Na každém ceremoniálu jsem měl tentokrát jinou hudbu i kostým. Při prvním ceremoniálu byla sauna zcela obsazená 45 osobami. Na druhý ceremoniál „Kelta“ se již stála fronta a lidé zůstali stát i za dveřmi. Poslední ceremoniál trval i s přídavky dokonce 17 minut! Během ceremoniálů bylo v sauně stále příjemných 85 stupňů. Němci jsou obecně zvyklí na saunování, takže vyžadovali stále více a více vody na kamna, byl to krásný zážitek pro nás pro všechny.

Inspiroval jste se opět něčím na tomto setkání saunérů?
Určitě, minimálně jsem viděl, že jsme stále jedni z těch nejlepších, pokud jde o esence a příběh. Obecně se dá říci, že náš příběh je stále jedinečný. Samozřejmě je nutné vše posouvat dál, ale jádro našeho „saunérství“ by se stále mělo pohybovat kolem keltské tématiky. Je to velmi dobře uchopitelné, jedinečné a pro hosty sauny příjemné téma.

Jak vidíte sebe po opětovné roční návštěvě Badegärtenu? Co jste za ten rok dokázal a čím jste na sobě zapracoval?
Letos jsem byl mnohem lépe připraven, sauny jsem znal. Již jsem s nadhledem dokázal pracovat s větším počtem osob v sauně. Jejich spokojenost mě utvrdila, že jsem udělal mnoha lidem radost a dobrou práci.

Co vás čeká v nejbližší době?
Právě se vracíme z pražského výstaviště, kde probíhala několikadenní výstava. I na té jsme představovali zážitkové saunování společně s Českou asociací wellness. Díky našemu přístupu a aktivitám jsme zváni na podobné eventy a jsem velmi rád, že nás odborná veřejnost bere jako jedny z mála mentorů zážitkového saunování v ČR.

V sobotu 20. září proběhne vyhlášení „nejoblíbenějšího saunového animátora“. Z dvaceti saunérů jsem se díky hlasování fanoušků na internetu dostal mezi 5 a následně mezi 3 nejoblíbenější saunéry soutěže. Letošní osmý ročník soutěže bude znát svého vítěze již tuto sobotu. V této příjemné komunitě saunérů a milovníků saunování je jedna zvláštnost, a sice bylo to poprvé, kdy se český saunér dostal do uzavřené komunity staré německé saunové školy.

Celý newsletter Relax centra Kolštejn naleznete v příloze.

Ke stažení
WellNews Special (.pdf) 414,76 kB

Keltové na setkání saunérů v německém EibenstockuKeltové na setkání saunérů v německém EibenstockuKeltové na setkání saunérů v německém Eibenstocku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka