Když se strava vymkne z rukou

Že jste už o poruchách příjmu potravy slyšeli mnohokrát a viděli desítky varujících dokumentů? Nenechte se mýlit, nejedná se jen o naše staré známé - anorexii a bulimii. Na světě jsou i jejich mladší sestřičky, o kterých možná dosud nic nevíte.

Svaly, kam se podíváš
Několik hodin denně ve fitku, doplňky stravy po lopatách a tělo jako z akčního filmu. Přesto stále nespokojený/á, a sám se svými psychickými problémy. Pak by se mohlo jednat o bigorexii - chorobnou posedlost vlastním vzhledem. Bigorektici se nadměrně zaobírají svým, podle nich - nedostatečným vzhledem, malými svaly, tělesnou slabostí. Trpívají nadváhou, mívají přetížený trávicí systém a nadměrnou zátěží poničený pohybový aparát. Často usilují o dosažení nereálných tělesných proporcí a maximálních hodnot fyzické zdatnosti.
Nevyváženou stravou a přílišným užíváním doplňků stravy, které obsahují především  bílkoviny a aminokyseliny, bývají přetěžovány i ledviny a játra. Neúměrně vysoký je jejich příjem energie kvůli svalovému růstu. S bigorektikem se zakrátko domluvíte jen na další návštěvě v tělocvičně, smysl života hledá ve cvičení a vlastním vysněném vzhledu Další problémy bigorektiků může představovat i velká finanční náročnost tohoto „hobby“.

Superzdravě za každou cenu
Ortorexie je patologická posedlost zdravou výživou. Z počáteční orientace na zdravou stravu a hledání informací o původu a složení potravin se stane posedlost a hlavní smysl života.
Projevy jsou podobné jako u anorexie, trápí je úzkosti a myšlenkami na zdravé jídlo dokážou ortorektici strávit většinu času. Navíc - jídlo postupně přestává být bezpečné, škodlivý může být dokonce kontaminovaný vzduch kolem nás. Bývají radikálními odpůrci konvenčního zemědělství. Jejich jídelníček se postupně zužuje na minimum, ztrácejí hmotnost a dokonce až trpí podvýživou. Samozřejmě, nikdo jejich obavám nerozumí a s ostatními si zpravidla nemají co říci. Toto označení použil poprvé již v sedmdesátých letech americký lékař, specialista na alternativní medicínu, Steven Bratman.

Divně opilí
Vynechávání jídla a cílená kombinace energetických nápojů s tvrdým alkoholem jsou hlavními příznaky drunkorexie. Hlavní roli opět hraje nespokojenost s vlastním vzhledem a strach z přibírání na váze. Je obecně známo, že tvrdý alkohol je poměrně kalorický, proto drunkorektici vynechávají jídlo, aby mohli více pít. Na diskotékách se potom snaží o zvýšený výdej energie a „dobíjejí“ se právě energetickými nápoji. Tančí často až do úplného vyčerpání. Alkohol se bez jídla vstřebává mnohem rychleji, jeho účinek je silnější a při kombinaci s energetickým nápojem dochází ke zvýšení krevního tlaku, ztrátám schopnosti vnímat únavu a kolapsům. V opilosti nastává ztráta sebekontroly a neúměrná konzumace chybějící stravy. Střízlivění je potom doprovázeno těžkými depresemi. Drunkorektikům se příliš nedaří ani v mezilidských vztazích, protože bývají z hladu opakovaně podráždění a rychleji opilí.

Ať tak či tak, všechny poruchy příjmu potravy mají jedno společné: odcizení, osamělost, izolaci a těžký návrat zpátky. Pokud máte pocit, že se problém týká i někoho ve vašem okolí, neváhejte a obraťte se na profesionály:
www.idealni.cz

Když se strava vymkne z rukouKdyž se strava vymkne z rukouKdyž se strava vymkne z rukou

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka